Hoogbouw MARK Leidsche Rijn Centrum Noord

Status project:
in voorbereiding

Geplande bouw:
2025 of later

In Leidsche Rijn Centrum komt MARK. Een verticaal dorp met 3 torens en een lager woongebouw. De hoogste toren wordt 140 meter hoog. Er komen maximaal 1.015 huur- en koopwoningen.

Wat komt er?

MARK bestaat uit 3 hoge torens van 60, 80 en 140 meter hoog en een woongebouw van 25 meter hoog. Er komen ruim 1000 woningen, waarvan de helft sociale en middenhuur. Ook komt er een groen plein, horeca, werkplekken en een kleine winkel.

Hoger dan de Dom

MARK wordt het eerste gebouw in Utrecht dat hoger is dan de Domtoren. De Domtoren is 112 meter hoog. Op sommige plekken in Utrecht mag hoger dan de Domtoren worden gebouwd. Leidsche Rijn Centrum is 1 van die plekken.

Lees meer in ons beleid voor hoogbouw

Verschillende woningen

Er komen maximaal 1.015 koop- en huurwoningen in MARK. De helft van deze woningen zijn sociale huurwoningen en middenhuurwoningen. Ook komen er woningen voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben. Er komen 48 speciale zorgwoningen met gemeenschappelijke ruimten. Verdeeld over de 4 gebouwen komt:

  • 25% sociale huur;
  • 25% middeldure huur;
  • 11% huurwoningen geschikt voor verschillende leeftijden;
  • vrije sector huurwoningen en koopwoningen;
  • in het woongebouw van 25 meter hoog komen de 48 speciale zorgwoningen.

Groen, horeca en uitkijkpunt

Tussen de gebouwen van MARK komt een groen plein met bomen en struiken. Het wordt een plek om even te zitten en waar kinderen kunnen spelen. Ook komt er horeca in MARK en er is ruimte voor een kleine supermarkt. Waar de horeca en supermarkt komen en wat er precies komt, weten we nu nog niet. Op het dak van de hoogste toren komt een uitkijkpunt waar iedereen mag komen.

Parkeren en deelvervoer

Bewoners van MARK kunnen parkeren in de parkeergarage. En kunnen deelauto's gebruiken. Bezoekers mogen parkeren in de parkeergarage aan de Oslostraat. Ook komt er voor de bewoners een ruime fietsenstalling met ongeveer 3.500 parkeerplekken. En bewoners kunnen deelfietsen en e-bikes gebruiken.

Energiezuinig

MARK krijgt duurzame en energiezuinige gebouwen. Het gebruikt straks stadswarmte en warmte en kou die is opgeslagen in de grond. Een groot deel van de elektriciteit voor MARK komt van zonnepanelen.

Lees meer over MARK op de website van de ontwikkelaar

Op de hoogte blijven en meedenken

De plannen voor MARK zijn gemaakt met bewoners. Wilt u meedenken en meepraten? Dan kunt u zich aanmelden voor de klankbordgroep van de ontwikkelaar.

Planning
WanneerWat
2023 en 2024Voorlopig en definitief ontwerp maken
2025 of later

Verwachte start bouw

2027 of laterVerwachte oplevering

Wat is al gebeurd?

Bekijk de oudere raadsbrieven en presentaties in het webarchief

Waar komt MARK?

MARK komt in de wijk Leidsche Rijn. Het ligt in Leidsche Rijn Centrum Noord tussen de Terwijdesingel, Reykjavikstraat en Stockholmstraat. Aan de noordkant van het NS-station Utrecht Leidsche Rijn en aan de westkant van de rijksweg A2, vlakbij het Antoniusziekenhuis en The Wall.

Hulp en contact Leidsche Rijn groeit

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl