Kleine vve's isoleren (isolatieaanpak)

In de buurt Elinkwijk, Julianapark en de Watervogelbuurt starten we met een proef om kleine vve’s tot maximaal 7 appartementen te isoleren (isolatieaanpak kleine vve's). 

De vve’s die mee mogen doen met de proef hebben een brief ontvangen van de gemeente. Per buurt is niet veel ruimte voor vve’s om deel te nemen, meld u dus snel aan! Voor vragen en advies kunt u contact opnemen met het vve-loket. Dat kan via vveloket@utrecht.nl. Wij helpen u graag verder.

Hulp voor kleine vve's

Goede isolatie houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Hierdoor hoeft u minder te verwarmen of te koelen. Zo bespaart u energie, is uw energierekening lager en is de temperatuur in huis prettiger. 

De vve’s die kunnen meedoen krijgen energieadvies, begeleiding bij het proces en extra subsidie op de uitvoering van maatregelen om energie te besparen. Bewoners met een laag inkomen kunnen meer subsidie krijgen. In sommige gevallen gaat het om een vergoeding van de volledige kosten.

Stappenplan

De vve’s die mee mogen doen met de proef hebben een brief ontvangen van de gemeente. Wanneer in uw buurt minimaal 20 woningeigenaren van kleine vve's zich aanmelden start het project.  

Wij organiseerden in april 2024 een eerste bijeenkomst voor alle woningeigenaren die zich hebben aangemeld. Tijdens deze bijeenkomst leerden de bewoners elkaar kennen. Een energieadviseur gaf uitleg over de isolatieaanpak en wanneer we ermee beginnen. 

Doet u mee? De energieadviseur stelt voor uw vve een advies op met daarin de mogelijkheden om energie te besparen. In het advies komt het volgende te staan:

  • Wat de kosten zijn voor de bouwkundige maatregelen om uw gebouw energiezuinig te maken.  
  • Hoeveel subsidie u kunt ontvangen.
  • Hoeveel energie u kunt besparen.  
  • Wat de voordelen zijn van het plaatsen van zonnepanelen.

Uw vve heeft na het adviesgesprek een plan gekozen om het gebouw energiezuiniger te maken. U krijgt dan begeleiding bij het proces. De energieadviseur werkt het plan verder uit en houdt hierbij rekening met de speciale kenmerken van uw gebouw en met uw wensen. Daarna vraagt de energieadviseur voor uw vve offertes op bij aannemers.

  • Voor het begeleiden van het proces betaalt u een eigen bijdrage van € 250 per vve.
  • Per buurt kunnen minimaal 20 en maximaal 38 vve’s aan de isolatieaanpak deelnemen.

Maakt u zich zorgen over of u het energiezuinig maken van de vve wel kunt betalen? U kunt via de gemeente advies krijgen van een financieel adviseur. Woningeigenaren met een laag inkomen kunnen extra subsidie krijgen. In sommige gevallen kunt u zelfs de volledige investeringskosten terugkrijgen van 2 isolatiemaatregelen om energie te besparen. Lees meer over de mogelijkheden voor subsidie

Neem contact op voor hulp

De intake vindt plaats door IPW Klimaatwerk. U kunt dit online formulier invullen.

Subsidie voor de isolatiemaatregelen 

Staat uw vve ingeschreven in de KvK en vergadert uw vve elk jaar? Dan kunt u 2 subsidies aanvragen voor het uitvoeren van het plan. Bij de gemeente en de Rijksoverheid. 

Via de gemeente

U kunt gebruikmaken van de extra subsidie ‘Kleine vve isoleren (isolatieaanpak)'. Dit gaat om een bedrag van € 750 per maatregel, tot maximaal € 1.500 voor maximaal 2 maatregelen. 

Lees meer over de subsidie 'Kleine vve isoleren (isolatieaanpak)'

Via de rijksoverheid

U kunt ongeveer 30% subsidie op de uitvoering van maatregelen krijgen. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u meer informatie over de Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (SVVE).  

Lees meer over de subsidie voor isolatiemaatregelen

Lening voor kleine vve's

Voor kleine vve's is er ook een speciale lening voor het nemen van maatregelen om energie te besparen.

Lees meer over de lening voor kleine vve's
 

Hulp en contact Vve-loket

Telefoon

14 030

E-mail

vveloket@utrecht.nl