Hulp voor uw vve
Welkom bij het vve-loket van gemeente Utrecht!
Is uw huis onderdeel van een vereniging van eigenaren (vve)? U kunt bij ons terecht voor informatie, advies en ondersteuning.
Op deze pagina:
Het vve-loket: voor vragen en advies
Hebt u een vraag of wilt u een gratis adviesgesprek? Neem contact op met het vve-loket. Dat kan via vveloket@utrecht.nl. Wij helpen u graag verder.
Wat doet een vve?
Een vereniging van eigenaren (vve) bestaat uit de eigenaren van woningen (en winkels) in een gebouw. Koopt u een appartement? Dan wordt u mede-eigenaar van het gebouw waarin uw appartement ligt. U bent dan ook automatisch lid van de vve. De vve is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. De vve–leden beslissen samen over het onderhoud van onder andere de fundering, het dak en de gevels. In de vve geldt dat de meerderheid beslist. Maar bij een besluit moet de vve wel rekening houden met wat het beste is voor alle eigenaren. In de splitsingsakte staat wat precies onder het eigendom van uw vve behoort. Hebt u geen akte? Dan kunt u die bij het kadaster aanvragen.
Actieve vve
Het is verplicht om een actieve vve te hebben en om te sparen voor het onderhoud. Daarvoor is het nodig om een aantal zaken te regelen. Koopt u een appartement in Utrecht? Let dan op de volgende punten:
- Is de vve ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?
- Vergadert de vve elk jaar? Vraag het verslag van de laatste vergadering op.
- Controleer of er een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) voor het gebouw is opgesteld.
- Spaart de vve voldoende voor het onderhoud op een gezamenlijke bankrekening?
- Heeft uw vve een gezamenlijke opstalverzekering?
Is uw vve niet actief? Lees in het stappenplan hoe u uw vve actief maakt
Onderhoud en verbouwen
U bent als vve samen verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gebouw. In een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) staat wanneer u welk onderdeel van het gebouw moet onderhouden en wat dit kost. Wilt u meer weten over onderhoud, verbouwen, het krijgen van toestemming binnen de vve of over het aanvragen van een omgevingsvergunning?
Energiezuinig maken van de vve
De gemeente geeft informatie, advies en ondersteuning aan vve’s die het gebouw energiezuinig willen maken (verduurzamen). Dit aanbod verschilt tussen kleine en grote vve’s. Via de volgende pagina’s vindt u alle informatie voor uw type vve:
Meer informatie over vve
- Op de websites van Vereniging Eigen Huis en Algemene VvE Kennisbank leest u hoe de taken binnen de vve verdeeld zijn.
- Voor juridische vragen kunt u terecht bij Juridische VvE Kennisbank.