
Steeds meer Utrechters rijden elektrisch. Daarom plaatsen we openbare laadpalen die iedereen kan gebruiken. We zorgen voor voldoende openbare laadpalen, goed verspreid door de stad. Zo maken we elektrisch rijden makkelijk en aantrekkelijk.
Overzicht bestaande en toekomstige laadpalen
Wilt u weten waar u in Utrecht uw auto op kunt laden? In het locatieplan staan alle bestaande laadpalen en toekomstige laadpalen:
- Groene stippen: bestaande laadpalen.
- Oranje stippen: hier plaatsen we binnenkort een laadpaal.
- Blauwe stippen: hier komt in de toekomst misschien een laadpaal.
Wilt u buiten Utrecht uw auto opladen? Op www.oplaadpalen.nl vindt u alle laadpalen in Nederland. U ziet op deze website ook of de laadpaal nu beschikbaar is.
Hoe kiezen we de plekken voor laadpalen?
Bij het kiezen van nieuwe plekken voor laadpalen houden we rekening met de volgende eisen en wensen:
- Er moet op de stoep genoeg ruimte zijn rond de laadpaal (minimaal 90 cm). Zodat iedereen er nog langs kan, ook met rolstoel.
- We zetten het liefst meerdere laadpalen naast elkaar.
- Bomen beschadigen we niet. We houden genoeg afstand tot wortels.
- We plaatsen laadpalen liever niet:
- direct voor deuren of ramen
- bij monumenten
- in het groen
- naast een open (groene) ruimte
- bij plekken waar mensen kort parkeren, zoals voor winkels of kinderopvang
- De laadpaal moet minimaal 180 cm afstand hebben tot brandputten.
- Snelle laadpalen moeten minimaal 2,5 meter afstand hebben tot riool of warmtenet.
Deze eisen en wensen kunnen veranderen. Soms kunnen we niet aan alle wensen voldoen. U kunt niet zelf een laadpaal aanvragen.
Lees alle eisen en wensen bij het kiezen van nieuwe plekken voor laadpalen (pdf, 2,9 MB)
Bezwaar maken
Ongeveer 8 tot 10 keer per jaar bekijken we op welke plekken uit het locatieplan een laadpaal nodig is. Voor die plekken nemen we dan een verkeersbesluit. Alle verkeersbesluiten staan in het Gemeenteblad. Daarna kunt u nog 6 weken bezwaar maken.
Verkeersbesluiten maart en april 2025 per adres
Waarom plaatsen we meer openbare laadpalen?
Het aantal elektrische auto’s in Utrecht groeit sterk. Daarom hebben we ook meer laadpalen nodig. De Rijksoverheid wil dat er vanaf 2030 alleen nog nieuwe auto’s komen die elektrisch rijden. Voordat we een nieuwe laadpaal plaatsen, kijken we eerst hoe vaak laadpalen in de buurt gebruikt worden. We plaatsen alleen een nieuwe laadpaal als dat nodig is. Zo zorgen we dat op elke plek in Utrecht genoeg laadpalen zijn voor het aantal elektrische auto's.
Parkeren bij een laadpaal
Het aantal parkeerplekken in een buurt verandert niet als we laadpalen plaatsen. Het gebruik van de parkeerplekken verandert wel. De parkeerplekken bij een laadpaal zijn namelijk bedoeld voor het opladen van elektrische auto’s. Een ‘laadpaalklever’ is iemand die een opgeladen auto op een laadplek laat staan. We controleren niet op laadpaalklevers. We willen namelijk dat parkeren met een elektrische auto net zo makkelijk is als parkeren met een benzineauto.
Staat een niet-elektrische auto geparkeerd op een plek met een laadpaal? Geef dit dan aan ons door een melding te doen.
Staat een laadpaal in een gebied met betaald parkeren? Dan moet u een parkeervergunning hebben of parkeergeld betalen. Net als bij een gewone parkeerplek. Hebt u een eigen parkeerplaats, bijvoorbeeld in de parkeergarage van uw appartement? Dan kunt u geen parkeervergunning aanvragen voor een parkeerplek bij een openbare laadpaal.
Elektrische scooter, brommobiel of biro
Hebt u een elektrische bromfiets, scooter, bakfiets, brommobiel, biro, step of andere light electric vehicle (LEV)? Dan mag u deze niet met een verloopstekker opladen bij een openbare laadpaal. De verloopstekker kan namelijk losraken. Ook is er geen digitale communicatie mogelijk tussen de laadpaal en het voertuig. U kunt dan niet veilig opladen. Sommige light electric vehicles hebben een accu die eruit kan. Die laadt u op via een gewoon stopcontact thuis of onderweg.