Lucht Houtstook

Een houtvuur of (pellet)kachel brengt schadelijke stoffen in de lucht. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is voor niemand gezond en kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Bekijk wat u kunt doen om schoner hout te stoken.

Gebruik schoon en droog hout

Als u stookt: gebruik dan alleen schoon en droog hout. Lees voor meer informatie over hout stoken en de gezondheid van uzelf en uw omgeving de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Stookalert

Het RIVM adviseert om helemaal geen hout te stoken als er een stookalert geldt. Wilt u bij een stookalert een bericht via e-mail krijgen? Meld u dan aan voor het stookalert. En als er geen stookalert geldt? Bekijk dan de stookwijzer. Zo weet u wanneer en waarom het vuur beter uit kan blijven.

Last van houtrook?

U kunt het beste met uw buren in gesprek gaan en vertellen dat u last heeft van de rook. Heel vaak zijn ze zich niet bewust van de overlast. Door erover te praten wordt het makkelijker om samen een oplossing te bedenken. U vindt tips voor het gesprek op problemenmetjeburen.nl.

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u terecht bij buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling helpt mensen om burenruzies op te lossen. U hoeft hiervoor niets te betalen. Het is er voor alle inwoners van Utrecht die ruzie hebben of dreigen te krijgen.

Verder willen we u vragen om uw ervaringen en signalen aan ons door te geven, zodat we een steeds beter beeld krijgen van hoeveel inwoners overlast ervaren en hoe groot de overlast is.

Campagne en subsidie

In het najaar van 2021 starten we een voorlichtingscampagne over houtstook. Daarin geven we onder andere verschillende tips over hoe u schoner hout kunt stoken. Zo zorgt u namelijk voor minder uitstoot en overlast. Op deze pagina staat straks meer over houtstook, trainingen om uw kachel of haard slimmer te gebruiken en mogelijke subsidies. Met deze maatregelen verminderen we de uitstoot van houtstoken.

Video: Hoe Harry zijn hout stookt

Hulp en contact Luchtkwaliteit

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtselucht@utrecht.nl