Houtstook

Rook door houtstook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is niet goed voor mens en milieu. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Laat het vuur daarom liever uit. En als u stookt, stook dan op een manier die zo min mogelijk vervuilend is.

Subsidie voor verwijderen houtkachels

Wilt u uw houtkachel, pelletkachel of open haard wegdoen?

De Utrechtse stookstandaard: 8 tips om minder vervuilend te stoken

Door op de juiste manier te stoken, zorgt u voor veel minder schadelijke stoffen in de lucht en minder overlast. Om u hierbij te helpen, hebben we de Utrechtse stookstandaard gemaakt: 8 makkelijke tips om minder vervuilend te stoken.

Bij windstil of mistig weer blijft de rook lang hangen. Daardoor wordt de lucht rondom uw huis erg ongezond. Check de Stookwijzer om te zien of u kunt stoken. Het RIVM geeft per provincie een Stookalert af op momenten dat er weinig wind is en de luchtkwaliteit al slecht is. Stook niet als er een stookalert geldt. U kunt zich voor het stookalert aanmelden op de webpagina van de RIVM.

Droog hout geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan de barsten of een schors die loslaat. Hout dat u zelf gehakt hebt moet u minstens 2 jaar laten drogen. U kunt de droogte van het hout ook meten met een eenvoudig vochtmetertje. Het hout is goed om te stoken als er minder dan 20% vocht in zit.

Bij de verbranding van dit soort hout komen giftige stoffen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout – zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren – hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas (as die met de rook mee de lucht in vliegt). Gebruik dus alleen schoon hout dat niet bewerkt is.

Volg altijd de handleiding bij uw houtkachel of houthaard voor het vullen en aansteken van het vuur. Zit er geen handleiding bij? Of hebt u nog een oude open haard of oude houtkachel? Gebruik dan de Zwitserse methode. Dat is misschien anders dan u gewend bent. Stapel het hout op elkaar met genoeg ruimte ertussen. Begin met dikke blokken onderin en leg daar dunnere aanmaakhoutjes op. Eindig met een aanmaakblokje bovenop en steek het vuur daarna van bovenaf aan. Zo start het vuur beter en sneller op, met minder rook.

De schadelijke stoffen in houtrook zorgen niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis voor een slechtere luchtkwaliteit. Bovendien gebruikt een houtvuur veel zuurstof. Zorg daarom voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt, bijvoorbeeld door een raam open te zetten.

Voor een goede verbranding heeft vuur genoeg zuurstof nodig. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen daarom helemaal open als u stookt. Zet bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel open. Nieuwere houtkachels regelen automatisch dat er genoeg lucht bij het vuur komt. Wordt het vuur te heet? Voeg dan minder hout toe en zet een raampje open.

Een oranje, flakkerende vlam betekent een slechte verbranding van het hout. Zijn de vlammen heldergeel? Dan gaat het goed. Ook de rook uit uw schoorsteen laat zien of de verbranding goed is. Het gaat goed als u de rook bijna niet ziet. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook? Dan heeft uw houtvuur een slechte verbranding. Zorg er dan voor dat er meer lucht bij het vuur kan komen.

Als u een houtvuur dooft door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij.

Video: Stoken? Denk aan uw buren

Minder vervuilende kachels en goed onderhoud

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen, hangt niet alleen af van hoe u stookt. Ook waarin u stookt heeft grote invloed. Een open haard zorgt bijvoorbeeld voor meer fijnstof in de lucht dan een moderne houtkachel.

Kies voor een minder vervuilende kachel

Hebt u een open haard of oudere houtkachel die niet voldoet aan de Europese Ecodesign norm? Dan kunt u veel uitstoot van fijnstof voorkomen door deze te vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel of pelletkachel. Hieronder ziet u wat de verschillen zijn in hoeveel fijnstof er gemiddeld per uur de lucht in komt. 

  • open haard: 177 gram
  • oudere kachel: 50 gram
  • moderne (Ecodesign) kachel: 7 gram
  • pelletkachel: 1,5 gram

Moderne hout- en pelletkachels (die voldoen aan de Europese Ecodesign norm) zijn ook efficiënter. Daardoor hoeft u minder hout te stoken voor dezelfde warmte. Bij een open haard verdwijnt 90% van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Een moderne kachel verliest maar 20% warmte.

Wilt u uw oude open haard of kachel vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel? Laat deze dan installeren door een specialist die bekend is met de nieuwste eisen en technieken. Dit zijn specialisten met een Duurzame Energie erkenning (DE-erkenning).

Laat uw schoorsteen regelmatig vegen

Goed onderhoud van uw open haard of kachel is ook belangrijk. Voor uw gezondheid en uw veiligheid. Laat uw schoorsteen daarom minstens 1 keer paar jaar vegen door een vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen, zoals een schoorsteenbrand.

Last van houtrook? Tips voor een gesprek

Hebt u zelf last van houtrook? Vaak zijn uw buren zich hier niet van bewust. Door in gesprek te gaan, kunt u samen een oplossing bedenken. Op www.datismakkelijkpraten.nl vindt u een aantal tips voor zo’n gesprek. Ook kunt u uw buren natuurlijk vertellen over de stooktips op deze pagina. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u terecht bij buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling helpt bij het oplossen van burenruzies. U hoeft hiervoor niets te betalen. Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van Utrecht die ruzie hebben of dreigen te krijgen.

Deel uw ervaringen

Wilt u uw ervaringen aan ons doorgeven? Zo krijgen we een steeds beter beeld van waar men overlast ervaart en hoeveel overlast er is.

Doe een melding

Hulp en contact Houtstook

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtselucht@utrecht.nl