Lucht Houtstook

Veel mensen vinden een houtvuurtje gezellig. Maar de rook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is voor niemand gezond. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Laat het vuur daarom liever wat vaker uit. En als u stookt, stook dan zo schoon mogelijk. Gebruik daarvoor de tips op deze pagina. Dat is fijn voor uw buren, maar ook voor uw eigen gezondheid.

De Utrechtse Stookstandaard: 8 tips om schoner hout te stoken

Door op de juiste manier te stoken zorgt u voor veel minder schadelijke stoffen in de lucht en minder overlast. Om u hierbij te helpen hebben we de Utrechtse Stookstandaard gemaakt. Die bestaat uit 8 makkelijke tips om schoner hout te stoken. Wilt u een houtvuurtje aansteken? Volg dan deze tips op.

Bij windstil of mistig weer blijft de rook lang hangen. Daardoor wordt de lucht in en om uw huis erg ongezond. Check de Stookwijzer om te zien of u kunt stoken. Het RIVM geeft per provincie een Stookalert af op momenten dat er weinig wind is en de luchtkwaliteit al slecht is. Stook niet als er een stookalert geldt. U kunt zich voor het stookalert aanmelden op de webpagina van het RIVM over het Stookalert.

Droog hout geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan de barsten of een schors die loslaat. Hout dat u zelf gehakt hebt moet u minstens 2 jaar laten drogen. U kunt de droogte van het hout ook meten met een eenvoudig vochtmetertje. Het hout is goed om te stoken als er minder dan 20% vocht in zit.

Bij de verbranding van dit soort hout komen giftige stoffen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout – zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren –  hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas (as die niet blijft liggen, maar met de rook mee de lucht in vliegt). Gebruik dus alleen schoon hout dat niet bewerkt is.

Volg altijd de handleiding bij uw houtkachel of houthaard voor het vullen en aansteken van het vuur. Zit er geen handleiding bij? Of hebt u nog een oude open haard of oude houtkachel? Gebruik dan de Zwitserse methode. Dat is misschien anders dan u gewend bent. Stapel het hout op elkaar met genoeg ruimte ertussen. Begin met dikke blokken onderin en leg daar dunnere aanmaakhoutjes op. Eindig met een aanmaakblokje bovenop en steek het vuur daarna van bovenaf aan. Zo start het vuur beter en sneller op. Met als resultaat minder rook in en om uw huis en dus minder overlast voor de buren.

Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt. Een houtvuur gebruikt namelijk veel lucht (zuurstof). Het vuur kan dan lucht aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten. Ook zorgt u dan voor gezondere lucht in huis.

Voor een goede verbranding heeft vuur genoeg lucht (zuurstof) nodig. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen daarom helemaal open als u stookt. Zet bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel open. Nieuwere houtkachels regelen automatisch dat er genoeg lucht bij het vuur komt. Wordt  het vuur te heet? Voeg dan minder hout toe en zet een raampje open.

Zijn de vlammen heldergeel? Dan gaat het goed. Een oranje, flakkerende vlam betekent een slechte verbranding van het hout. Ook de rook uit uw schoorsteen laat zien of de verbranding goed is. Het gaat goed als u de rook bijna niet ziet. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook? Dan heeft uw houtvuur een slechte verbranding. Zorg er dan voor dat er meer lucht bij het vuur kan komen.

Want als u een houtvuur uit maakt door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij.

Video: Stoken? Denk aan uw buren

Schonere kachels en goed onderhoud

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen, hangt niet alleen af van hoe u stookt. Ook waarin u stookt heeft grote invloed. Een open haard zorgt bijvoorbeeld voor meer fijnstof in de lucht dan een moderne houtkachel. Goed onderhoud van uw open haard of kachel en schoorsteen is ook belangrijk. Voor uw gezondheid en uw veiligheid.   

Kies voor een schonere kachel

Hebt u een open haard of oudere houtkachel (die niet voldoet aan de Europese Ecodesign norm)? Dan kunt u veel uitstoot van fijnstof voorkomen door deze te vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel of pelletkachel. Hieronder ziet u wat de verschillen zijn in hoeveel fijnstof er gemiddeld per uur de lucht in komt.   

  • open haard: 177 gram
  • oudere kachel: 50 gram
  • moderne (Ecodesign) kachel: 7 gram
  • pelletkachel: 1,5 gram

Moderne hout- en pelletkachels (die voldoen aan de Europese Ecodesign norm) zijn ook efficiënter. Daardoor hoeft u minder hout te stoken voor dezelfde warmte. Bij een open haard verdwijnt bijvoorbeeld 90% van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Een moderne (Ecodesign) kachel verliest maar 20% warmte.

Wilt u uw oude open haard of kachel vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel? Laat deze dan installeren door een specialist die bekend is met de nieuwste eisen en technieken. Dit zijn specialisten met een Duurzame Energie erkenning (DE-erkenning).  

Laat uw schoorsteen regelmatig vegen

Laat minstens 1 keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen, zoals een schoorsteenbrand met gevaar voor uzelf en uw buren.

Last van houtrook? Ga in gesprek

Hebt u zelf last van houtrook? Heel vaak zijn uw buren zich hier niet van bewust. Door in gesprek te gaan, kunt u samen een oplossing bedenken. Op www.datismakkelijkpraten.nl vindt u onder andere deze tips:

1. Kalm

Voelt u zich boos of geïrriteerd? Met woede maakt u het erger. Probeer dus kalm te blijven voordat u uw buur benadert. Wanneer u rustig bent, is de kans groot dat er ook kalm gereageerd wordt door uw buur.

2. Oplossing

Zoek samen naar een oplossing waar u allebei tevreden mee bent. Kom elkaar hierin tegemoet. Van beide kanten zullen eisen bijgesteld moeten worden om tot een goede oplossing te komen.

3. Moment

Kies een moment dat u én uw buur goed uitkomt. Verwacht niet dat uw buur direct tijd voor u heeft. Spreek samen een moment af wanneer u beiden tijd hebt voor elkaar.

4. Afspraken

Is de oplossing gevonden? Maak duidelijke en makkelijk te behalen afspraken waar u zich allebei aan gaat houden.

5. Leg uit

Leg tijdens het gesprek uit wat voor overlast u ervaart en wat het met u doet. Luister ook naar uw buur. Het is mogelijk dat uw buur niet door heeft dat het u ergert of dat uw buur een goede verklaring hiervoor heeft. Probeer begrip voor uw situatie te krijgen, maar heb zelf ook begrip voor uw buur.

Ook kunt u uw buren natuurlijk vertellen over de stooktips op deze pagina.

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u terecht bij buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling helpt bij het oplossen van burenruzies. U hoeft hiervoor niets te betalen. Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van Utrecht die ruzie hebben of dreigen te krijgen.

Deel uw ervaringen

Wilt u uw ervaringen aan ons doorgeven? Zo krijgen we een steeds beter beeld van hoeveel inwoners overlast ervaren en hoe groot de overlast is.

Doe een melding

Hulp en contact Houtstook

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtselucht@utrecht.nl