Houtstook

Rook door houtstook brengt altijd schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is niet goed voor mens en milieu. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Laat het vuur daarom vaker uit. En als u toch stookt, stook dan op een manier die zo min mogelijk vervuilend is.

Subsidie voor verwijderen houtkachels

Wilt u uw houtkachel, pelletkachel of open haard wegdoen?

8 tips om minder vervuilend te stoken

Door op de juiste manier te stoken, zorgt u voor veel minder schadelijke stoffen in de lucht en minder overlast. Om u hierbij te helpen, vindt u hieronder 8 makkelijke tips om minder vervuilend te stoken.

Bij windstil of mistig weer blijft de rook lang hangen. Daardoor wordt de lucht rondom uw huis erg ongezond. Check de Stookwijzer om te zien of u kunt stoken. Het RIVM geeft per provincie een Stookalert af op momenten dat er weinig wind is en de luchtkwaliteit al slecht is. Stook niet als er een stookalert geldt. U kunt zich voor het stookalert aanmelden op de webpagina van het RIVM.

Droog hout geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan de barsten of een schors die loslaat. Hout dat u zelf gehakt hebt moet u minstens 2 jaar laten drogen. U kunt de droogte van het hout ook meten met een eenvoudig vochtmetertje. Het hout is goed om te stoken als er minder dan 20% vocht in zit.

Bij de verbranding van dit soort hout komen giftige stoffen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout – zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren – hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas (as die met de rook mee de lucht in vliegt). Gebruik dus alleen schoon hout dat niet bewerkt is.

Volg altijd de handleiding bij uw houtkachel of houthaard voor het vullen en aansteken van het vuur. Zit er geen handleiding bij? Of hebt u nog een oude open haard of oude houtkachel? Gebruik dan de Zwitserse methode. Dat is misschien anders dan u gewend bent. Stapel het hout op elkaar met genoeg ruimte ertussen. Begin met dikke blokken onderin en leg daar dunnere aanmaakhoutjes op. Eindig met een aanmaakblokje bovenop en steek het vuur daarna van bovenaf aan. Zo start het vuur beter en sneller op, met minder rook.

De schadelijke stoffen in houtrook zorgen niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis voor een slechtere luchtkwaliteit. Bovendien gebruikt een houtvuur veel zuurstof. Zorg daarom voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt, bijvoorbeeld door een raam open te zetten.

Voor een goede verbranding heeft vuur genoeg zuurstof nodig. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen daarom helemaal open als u stookt. Zet bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel open. Nieuwere houtkachels regelen automatisch dat er genoeg lucht bij het vuur komt. Wordt het vuur te heet? Voeg dan minder hout toe en zet een raampje open.

Een oranje, flakkerende vlam betekent een slechte verbranding van het hout. Zijn de vlammen heldergeel? Dan gaat het goed. Ook de rook uit uw schoorsteen laat zien of de verbranding goed is. Het gaat goed als u de rook bijna niet ziet. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook? Dan heeft uw houtvuur een slechte verbranding. Zorg er dan voor dat er meer lucht bij het vuur kan komen.

Als u een houtvuur dooft door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij.

Video: Stoken? Denk aan uw buren

Laat uw schoorsteen regelmatig vegen

Goed onderhoud van uw open haard of kachel is ook belangrijk. Voor uw gezondheid en uw veiligheid. Laat uw schoorsteen daarom minstens 1 keer paar jaar vegen door een vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen, zoals een schoorsteenbrand.

Stookalert

Het RIVM geeft een stookalert af als er weinig wind is of als er veel fijnstof in de lucht is. Stook geen hout als er een stookalert geldt. Bij weinig wind blijft houtrook hangen. Houtrook zorgt voor meer fijnstof in de lucht, waardoor de luchtkwaliteit nog slechter wordt.

Het stookalert komt meestal een paar keer per jaar voor. Vooral in het najaar, de winter en het voorjaar. U kunt zich bij het RIVM aanmelden om een e-mail te krijgen als er een stookalert geldt.

Meld u aan voor het stookalert

Vanaf 2025: uitbreiding verbod op buiten vuur stoken

Stoken in de open lucht is de meest vervuilende vorm van houtstook. Buiten vuur stoken is verboden, met een paar uitzonderingen. Vanaf 1 januari 2025 komt er een uitbreiding op dit verbod.

Dit mag vanaf 2025 niet meer:

  • sfeervuur stoken met hout (zoals vuurkorven)
  • koken, bakken en braden met vuur gestookt op hout

Ook niet in uw tuin. Barbecueën op houtskool, briketten, gas of elektriciteit mag wel.

Last van houtrook? Tips voor een gesprek

Hebt u last van houtrook? Vaak zijn uw buren zich hier niet van bewust. Door in gesprek te gaan, kunt u samen een oplossing bedenken. Op de website Problemen met je buren vindt u een aantal tips voor zo’n gesprek. Ook kunt u uw buren vertellen over de stooktips op deze pagina. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u terecht bij buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling helpt bij het oplossen van burenruzies. U hoeft hiervoor niets te betalen. Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van Utrecht die ruzie hebben of dreigen te krijgen.

Deel uw ervaringen

Wilt u uw ervaringen aan ons doorgeven? Zo krijgen we een steeds beter beeld van waar men overlast ervaart en hoeveel overlast er is.

Doe een melding

Hulp en contact Houtstook

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtselucht@utrecht.nl