Lucht Houtstook

Veel mensen vinden een houtvuurtje gezellig. Maar de rook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is voor niemand gezond. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Laat het vuur daarom liever wat vaker uit. En als u stookt, stook dan zo schoon mogelijk. Gebruik daarvoor de tips op deze pagina. Dat is fijn voor uw buren, maar ook voor uw eigen gezondheid.

De Utrechtse Stookstandaard: 8 tips om schoner hout te stoken

Door op de juiste manier te stoken zorgt u voor veel minder schadelijke stoffen in de lucht en minder overlast. Om u hierbij te helpen hebben we de Utrechtse Stookstandaard gemaakt. Die bestaat uit 8 makkelijke tips om schoner hout te stoken. Wilt u een houtvuurtje aansteken? Volg dan deze tips op.

 1. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer

  Bij windstil of mistig weer blijft de rook lang hangen. Daardoor wordt de lucht in en om uw huis erg ongezond. Check de Stookwijzer om te zien of u kunt stoken. Het RIVM geeft per provincie een Stookalert af op momenten dat er weinig wind is en de luchtkwaliteit al slecht is. Stook niet als er een stookalert geldt. U kunt zich voor het stookalert aanmelden op de webpagina van het RIVM over het Stookalert.
 2. Stook alleen droog hout

  Droog hout geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan de barsten of een schors die loslaat. Hout dat u zelf gehakt hebt moet u minstens 2 jaar laten drogen. U kunt de droogte van het hout ook meten met een eenvoudig vochtmetertje. Het hout is goed om te stoken als er minder dan 20% vocht in zit.
 3. Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd

  Bij de verbranding van dit soort hout komen giftige stoffen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout – zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren –  hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas (as die niet blijft liggen, maar met de rook mee de lucht in vliegt). Gebruik dus alleen schoon hout dat niet bewerkt is.
 4. Maak het vuur aan met de Zwitserse methode of volg de handleiding

  Volg altijd de handleiding bij uw houtkachel of houthaard voor het vullen en aansteken van het vuur. Zit er geen handleiding bij? Of hebt u nog een oude open haard of oude houtkachel? Gebruik dan de Zwitserse methode. Dat is misschien anders dan u gewend bent. Stapel het hout op elkaar met genoeg ruimte ertussen. Begin met dikke blokken onderin en leg daar dunnere aanmaakhoutjes op. Eindig met een aanmaakblokje bovenop en steek het vuur daarna van bovenaf aan. Zo start het vuur beter en sneller op. Met als resultaat minder rook in en om uw huis en dus minder overlast voor de buren.
 5. Zet een raam open tijdens het stoken, of houd de ventilatieroosters open in huis

  Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt. Een houtvuur gebruikt namelijk veel lucht (zuurstof). Het vuur kan dan lucht aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten. Ook zorgt u dan voor gezondere lucht in huis.
 6. Houd de luchttoevoer (altijd) helemaal open

  Voor een goede verbranding heeft vuur genoeg lucht (zuurstof) nodig. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen daarom helemaal open als u stookt. Zet bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel open. Nieuwere houtkachels regelen automatisch dat er genoeg lucht bij het vuur komt. Wordt  het vuur te heet? Voeg dan minder hout toe en zet een raampje open.
 7. Controleer de kleur van de vlam en de rook

  Zijn de vlammen heldergeel? Dan gaat het goed. Een oranje, flakkerende vlam betekent een slechte verbranding van het hout. Ook de rook uit uw schoorsteen laat zien of de verbranding goed is. Het gaat goed als u de rook bijna niet ziet. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook? Dan heeft uw houtvuur een slechte verbranding. Zorg er dan voor dat er meer lucht bij het vuur kan komen.
 8. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden

  Want als u een houtvuur uit maakt door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij.

Schonere kachels en goed onderhoud

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen, hangt niet alleen af van hoe u stookt. Ook waarin u stookt heeft grote invloed. Een open haard zorgt bijvoorbeeld voor meer fijnstof in de lucht dan een moderne houtkachel. Goed onderhoud van uw open haard of kachel en schoorsteen is ook belangrijk. Voor uw gezondheid en uw veiligheid.   

Kies voor een schonere kachel

Hebt u een open haard of oudere houtkachel (die niet voldoet aan de Europese Ecodesign norm)? Dan kunt u veel uitstoot van fijnstof voorkomen door deze te vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel of pelletkachel. Hieronder ziet u wat de verschillen zijn in hoeveel fijnstof er gemiddeld per uur de lucht in komt.   

 • open haard: 177 gram
 • oudere kachel: 50 gram
 • moderne (Ecodesign) kachel: 7 gram
 • pelletkachel: 1,5 gram

Moderne hout- en pelletkachels (die voldoen aan de Europese Ecodesign norm) zijn ook efficiënter. Daardoor hoeft u minder hout te stoken voor dezelfde warmte. Bij een open haard verdwijnt bijvoorbeeld 90% van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Een moderne (Ecodesign) kachel verliest maar 20% warmte.

Wilt u uw oude open haard of kachel vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel? Laat deze dan installeren door een specialist die bekend is met de nieuwste eisen en technieken. Dit zijn specialisten met een Duurzame Energie erkenning (DE-erkenning).  

Laat uw schoorsteen regelmatig vegen

Laat minstens 1 keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen, zoals een schoorsteenbrand met gevaar voor uzelf en uw buren.

Last van houtrook?

Hebt u zelf last van houtrook? U kunt dan het beste met uw buren in gesprek gaan en vertellen dat u last hebt van de rook. Heel vaak zijn ze zich niet bewust van de overlast. Door erover te praten wordt het makkelijker om samen een oplossing te bedenken. U kunt uw buren bijvoorbeeld vertellen over de stooktips op deze webpagina (www.utrecht.nl/houtstook) of de infographic met hen delen. U vindt tips voor het gesprek met uw buren op problemenmetjeburen.nl.

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u terecht bij buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling helpt mensen om burenruzies op te lossen. U hoeft hiervoor niets te betalen. Het is er voor alle inwoners van Utrecht die ruzie hebben of dreigen te krijgen.

Verder willen we u vragen om uw ervaringen en signalen aan ons door te geven. Zo krijgen we een steeds beter beeld van hoeveel inwoners overlast ervaren en hoe groot de overlast is.

Doe een melding

Video: Stoken? Denk aan uw buren

Hulp en contact Houtstook

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtselucht@utrecht.nl