Eisen autobus voor milieuzone

Wilt u met uw autobus (ov-bus of touringcar) op diesel in de milieuzone komen? Dan moet uw autobus minimaal emissieklasse 6 hebben. U kunt dit controleren met de kentekencheck. U kunt een ontheffing aanvragen.

Check uw kenteken

Wilt u weten of u met uw autobus op diesel in de milieuzone mag komen? Doe dan de kentekencheck. Autobussen die niet op diesel rijden, kunnen altijd de milieuzone in.

Doe de kentekencheck

Uitzondering voor toegang tot de milieuzone

Ontheffing (toestemming)

Hebt u een autobus met emissieklasse 4 of 5? Dan kunt u een dagontheffing of langdurige ontheffing aanvragen. Daarmee mag u toch de milieuzone in rijden. Het is niet mogelijk om een ontheffing aan te vragen voor autobussen met emissieklasse 3 of lager.

De langdurige ontheffing is maximaal 2 jaar geldig. Deze ontheffing kan 1 keer verlengd worden met nog 2 jaar. Voor een langdurige ontheffing gelden een aantal voorwaarden. Het moet bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om met het voertuig de milieuzone in te rijden. Een andere voorwaarde is dat de financiƫle situatie van de eigenaar het niet toelaat een schoner voertuig te kopen.

Vraag ontheffing milieuzone aan

Voertuigen die wel de milieuzone in mogen

Een autobus op een andere brandstof dan diesel mag wel de milieuzone in. Hebt u een autobus op diesel van 40 jaar of ouder of een rolstoeltoegankelijk voertuig? Dan heeft uw autobus een vrijstelling voor de milieuzone. Een rolstoeltoegankelijk voertuig is te herkennen aan de code SH of bijzonderheidscodes 145, 146, 147 of 149 in het kentekenregister. Dat betekent dat deze autobus zonder ontheffing de milieuzone in mag rijden. Via de kentekencheck hierboven kunt u zien of uw voertuig een vrijstelling heeft.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier