Lucht Milieuzone

Mileuzone

In het centrum van Utrecht geldt een milieuzone voor oudere personen- en bestelauto’s en vrachtwagens op diesel. Dat betekent dat deze auto’s en vrachtwagens niet in dit gebied mogen komen. Dieselmotoren stoten veel stoffen uit die schadelijk zijn voor de gezondheid, waaronder roet en stikstofoxiden. Met de milieuzone willen we de luchtkwaliteit in de binnenstad verbeteren.

Voorstel voor strengere milieuzone

De gemeente is van plan om de milieuzone vanaf 1 februari 2021 strenger te maken voor personen- en bestelauto’s en vanaf 1 januari 2022 voor vrachtwagens. Het voorstel hiervoor is onderdeel van het nieuwe beleid voor betere luchtkwaliteit, dat in juli 2020 bekend is gemaakt. De gemeenteraad moet hier nog over beslissen.

Verder doet de gemeente uiterlijk in januari 2023 een voorstel om de milieuzone te vergroten tot de snelwegring (A12, A2, A27 en N230). Behalve als uit onderzoek blijkt dat het verkeer zodanig is verminderd of de lucht zoveel verschoond is dat een vergroting van de milieuzone niet noodzakelijk is om uiterlijk in 2030 aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie te voldoen.

Mag uw dieselauto of -vrachtwagen milieuzone in?

Kentekencheck auto's

kentekenplaat

Kentekencheck vrachtwagens

Hoe herkent u de milieuzone?

De milieuzone is met borden aangegeven: grensborden op de grens en waarschuwingsborden op enige afstand van de grens. Op deze manier kunt u nog voor een andere route kiezen.

Waar ligt de milieuzone?

In de milieuzone ligt de binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele wegen die daar aan grenzen.

Bekijk het overzicht van alle straten in de milieuzone (pdf, 13 kB)

Op opendata.utrecht.nl staan in verschillende bestandsformaten de grenzen van de milieuzone aangegeven.

Uitzondering voor toegang tot milieuzone

Voldoet uw voertuig niet aan de toelatingseisen voor auto's of de toelatingseisen voor vrachtauto's? Dan kunt u soms toch een ontheffing krijgen, zodat u de milieuzone mag inrijden.

Vraag ontheffing aan

Overtredingen milieuzone

De boetes voor een overtreding zijn op dit moment € 95,00 voor personen- of bestelauto’s en € 240,00 voor vrachtwagens. U kunt bezwaar maken bij het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. In de brief die u gekregen hebt, staat beschreven hoe dit moet. U kunt een foto van de overtreding opvragen bij de gemeente via het e-mailadres THOR@utrecht.nl.

Parkeren buiten de milieuzone

Komt u met een oude dieselauto naar Utrecht? Dan kunt u deze parkeren in een van de P+R aan de rand van de stad. Daar neemt u de bus of tram naar het centrum. De meeste parkeergarages liggen in de milieuzone en zijn niet bereikbaar voor oude dieselauto's.

Bekijk het overzicht met alle parkeergarages en P+R-locaties

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier