Lucht Milieuzone

Mileuzone

In het centrum van Utrecht geldt een milieuzone voor oudere personen- en bestelauto’s en vrachtwagens op diesel. Dieselmotoren stoten veel stoffen uit die schadelijk zijn voor de gezondheid, waaronder roet en stikstofoxiden. Met de milieuzone willen we de luchtkwaliteit in de binnenstad verbeteren.

Mag uw dieselauto of -vrachtwagen milieuzone in?

Kentekencheck auto's

kentekenplaat

Kentekencheck vrachtwagens

Hoe herkent u de milieuzone?

De milieuzone is met borden aangegeven: grensborden op de grens en waarschuwingsborden op enige afstand van de grens. Op deze manier kunt u nog voor een andere route kiezen.

Waar ligt de milieuzone?

In de milieuzone ligt de binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele wegen die daar aan grenzen.

Bekijk het overzicht van alle straten in de milieuzone (pdf, 13 kB)

Op opendata.utrecht.nl staan in verschillende bestandsformaten de grenzen van de milieuzone aangegeven.

Uitzondering voor toegang tot milieuzone

Voldoet uw voertuig niet aan de toelatingseisen voor auto's of de toelatingseisen voor vrachtauto's? Dan kunt u soms toch een ontheffing krijgen, zodat u de milieuzone mag inrijden.

Vraag ontheffing aan

Overtredingen milieuzone

De boetes voor een overtreding zijn op dit moment € 95,00 voor personen- of bestelauto’s en € 240,00 voor vrachtwagens. U kunt bezwaar maken bij het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. In de brief die u gekregen hebt, staat beschreven hoe dit moet. U kunt een foto van de overtreding opvragen bij de gemeente via het e-mailadres THOR@utrecht.nl.

Parkeren buiten de milieuzone

Komt u met een oude dieselauto naar Utrecht? Dan kunt u deze parkeren in een van de P+R aan de rand van de stad. Daar neemt u de bus of tram naar het centrum. De meeste parkeergarages liggen in de milieuzone en zijn niet bereikbaar voor oude dieselauto's.

Bekijk het overzicht met alle parkeergarages en P+R-locaties

Uw mening