Eisen personenauto voor milieuzone

Wilt u met een personenauto op diesel in de milieuzone in Utrecht komen? Dan moet uw auto minimaal emissieklasse 4 hebben. U kunt dit controleren met de kentekencheck. In sommige gevallen kunt u een ontheffing aanvragen.

Toegangseis strenger vanaf 1 januari 2025

Personenauto’s op diesel mogen vanaf 1 januari 2025 alleen de milieuzone inrijden met emissieklasse 5 of hoger. De emissieklasse geeft met een cijfer aan hoe schoon een auto is. Hoe hoger, hoe schoner.

Check uw kenteken

Wilt u weten of u met een dieselpersonenauto in de milieuzone mag komen? Doe dan de kentekencheck.

Doe de kentekencheck

Uitzondering voor toegang tot de milieuzone

Ontheffing (toestemming)

In sommige gevallen kunt u een ontheffing aanvragen om toch toegang te krijgen tot de milieuzone, zoals:

  • met een auto die om medische redenen is aangepast
  • in bijzondere situaties

Vraag ontheffing milieuzone aan

Voertuigen die wel de milieuzone in mogen

Een personenauto op een andere brandstof dan diesel mag wel de milieuzone in. En sommige soorten voertuigen hebben vrijstelling voor de milieuzone. Dit betekent dat ze zonder ontheffing de milieuzone in mogen rijden. Het gaat om de volgende voertuigen:

  • campers van eigenaren die binnen de milieuzonegrenzen wonen. Zo kunnen zij voor hun huis de kampeerwagen in- en uitpakken. Deze vrijstelling geldt alleen voor de milieuzone waar de kampeerwagen geregistreerd staat.
  • oldtimers (personen- en bedrijfsauto’s, kampeerwagens, vrachtauto’s en autobussen) van 40 jaar en ouder. Deze vrijstelling geldt in alle milieuzones in Nederland.
  • voertuigen die voor rolstoelen toegankelijk zijn. Dit moet in het kentekenregister staan van de RDW. Deze vrijstelling geldt in alle milieuzones in Nederland.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier