Bomen Eikenprocessierups

In het voorjaar hebben eikenbomen in Utrecht te maken met de eikenprocessierups. De brandharen kunnen ernstige klachten geven: jeuk en last van de ogen en luchtwegen. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte.

Aanpak eikenprocessierups in 2022

Bekijk op de kaart waar en hoe we de eikenprocessierups bestrijden in 2022.

Hoe werkt de kaart?

Open de kaart. U kunt met het menu linksboven zoeken op adres. Inzoomen doet u met de '+' en '–' linksboven op de kaart.

Hoe bestrijden we de rups?

We werken aan een zo natuurlijk mogelijke aanpak van de eikenprocessierups. Dat houdt in dat we natuurlijke vijanden (zoals gaasvliegen en mezen) van de rups willen aantrekken met meer bloemen. Die vijanden eten de rups op. Op verschillende plekken in de stad maaien we daarom minder of anders.

Naast de natuurlijke bestrijding doen we ook aan actieve bestrijding van de rups met nematoden (een soort aaltjes). We bouwen dit geleidelijk af, omdat we de eikenprocessierups zoveel mogelijk op een natuurlijke manier willen bestrijden. In 2021 gebruikten we op 8 plekken nematoden. In 2022 hebben we dat teruggebracht naar 5 plekken. Daarnaast zuigen we nesten van de eikenprocessierups weg. 

Paringsverstoring

In 2022 doet de gemeente mee aan een proef met een nieuwe manier van bestrijden: paringsverstoring. Hierbij wordt een geurstof in de bomen gedaan. Deze geur verstoort de paring van eikenprocessievlinders. Daardoor zijn er minder nesten in het jaar erna. De proef is onderdeel van een grotere proef in 10 gemeentes. In 2023 wordt bekeken of de aanpak succesvol was.

Wat kunt u zelf doen?

Bent u eigenaar van een eik met de eikenprocessierups? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de rups. Het is niet verplicht, maar we raden het wel aan. De rupsen weghalen is een lastige klus. U kunt hier het beste een specialist voor inhuren: een bedrijf dat bomen verzorgt.

Staan er bij u in de straat eiken? U kunt een mezenkast aan de gevel van uw woning hangen. Daarmee helpt u mee met de bestrijding.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier