Bomen Eikenprocessierups

In het voorjaar hebben eikenbomen in Utrecht te maken met de eikenprocessierups. De brandharen kunnen ernstige klachten geven: jeuk en last van de ogen en luchtwegen. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte.

Hoe bestrijden we de rups?

We bestrijden de rups op meerdere manieren:

  • Op plekken waar eerder overlast is geweest spuiten we de eiken vooraf in met een biologisch bestrijdingsmiddel (preventieve aanpak). We blazen deze middelen met een trekker via een spuit van onderaf in de bomen. Bij deze methode is er nauwelijks kans op verwaaiing en drup van het middel. Deze middelen zijn goedgekeurd voor de biologische landbouw en mogen daarom ook in het openbaar groen worden gebruikt. We gebruiken 2 verschillende middelen:
    • Xen Tari bevat de bacterie Bacillus thuringienis. Deze bacterie scheidt een gif af dat bij insecten en hun larven het darmkanaal aantast. Xen Tari is niet goed voor oppervlaktewater.
    • Nematoden zijn kleine wormpjes, ook wel aaltjes genoemd. De aaltjes zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De aaltjes dringen via natuurlijke lichaamsopeningen de rups binnen. Eenmaal in de rups laten de aaltjes een bacterie vrij. De bacterie vermeerdert zich waardoor de rups overlijdt. Nematoden gebruiken we op eiken die bij water staan.
  • Een andere methode is het zo vroeg mogelijk wegzuigen van de nesten. Er blijven altijd wel brandharen achter op de plek van het nest, dus we proberen zoveel mogelijk preventief te werken. Ook kost het wegzuigen van nesten veel tijd. We kunnen daarom niet alle aangetaste bomen behandelen. Plekken waar veel mensen komen behandelen we eerst. Dit zijn bijvoorbeeld zwembaden, kinderdagverblijven en scholen, sportparken, fietsroutes en terrassen. Hier bestrijden we de rups binnen een week na de melding. Op plekken waar de rups weinig kwaad kan of die moeilijk bereikbaar zijn, bestrijden we de rups niet.

Minder bestrijdingsmiddelen gebruiken

We onderzoeken hoe we natuurlijke vijanden zoals vogels en insecten nog meer kunnen inzetten tegen de eikenprocessierups. Hoe meer we natuurlijke vijanden inzetten, hoe minder bestrijdingsmiddelen we hoeven te gebruiken. Die natuurlijke vijanden kunnen we aantrekken door bijvoorbeeld meer struiken en bloemen te planten en ons maaibeleid aan te passen.

Sinds 2019 loopt er een natuurvriendelijke proef met mezenkasten in de eiken. De kool- en pimpelmezen eten de rupsen op.
In het voorjaar hebben we zo’n 120 vogelnestkasten op 2 plekken in de stad opgehangen, aan de Zandlaan en de Brailledreef/Loevenhoutsedijk. De nestkasten blijven 3 jaar hangen. Samen met studenten onderhouden we de nestkasten, houden we ze in de gaten en maken we ze in de tussentijd schoon.

Aanpak eikenprocessierups in 2020

Bekijk op de kaart waar en hoe we de eikenprocessierups bestrijden in 2020. Het Kennisplatform Eikenprocessierups verwacht dit jaar weer een grote plaagdruk.

Hoe werkt de kaart?

Open de kaart. U kunt met het menu rechtsboven zoeken op adres. Inzoomen doet u met de '+' en '–' linksboven op de kaart.

Vlinderlokkers in bomen

We hebben feromoonvallen geplaatst in bomen op 11 plekken in de stad. Deze hebben een speciale geur die de mannetjesvlinders van de eikenprocessierups lokt. De vlinders vangen en tellen we. Zo kunnen we de plaagdruk voor volgend jaar inschatten. Het kan ons helpen de rups beter te bestrijden. Zo krijgen we over een groot gebied de verspreiding beter in beeld en kunnen hierop het beheer aanpassen. Het onderzoek is in opdracht van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Eikenprocessierupsen op eigen terrein

Bent u eigenaar van een eik met de eikenprocessierups? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de rups. Het is niet verplicht, maar we raden het wel aan. De rupsen weghalen is een lastige klus. U kunt hier het beste een specialist voor inhuren: een bedrijf dat bomen verzorgt.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030