Bomen Eikenprocessierups

In het voorjaar hebben eikenbomen in Utrecht te maken met de eikenprocessierups. De brandharen kunnen ernstige klachten geven: jeuk en last van de ogen en luchtwegen. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte.

Aanpak eikenprocessierups in 2021

Bekijk op de kaart waar en hoe we de eikenprocessierups bestrijden in 2021.

Hoe werkt de kaart?

Open de kaart. U kunt met het menu rechtsboven zoeken op adres. Inzoomen doet u met de '+' en '–' linksboven op de kaart.

Hoe bestrijden we de rups?

De gemeente Utrecht werkt aan een zo natuurlijk mogelijke aanpak van de eikenprocessierups. Dat houdt in dat we natuurlijke vijanden (zoals mezen, wespen en gaasvliegen) van de rups willen aantrekken. Die vijanden eten de rups op.

Ook zuigen we de nesten van de eikenprocessierups weg. Plekken waar veel mensen komen, behandelen we eerst. Dit zijn bijvoorbeeld zwembaden, kinderdagverblijven en scholen, sportparken, fietsroutes en terrassen. Hier bestrijden we de rups binnen een week na de melding. Op plekken waar de rups weinig kwaad kan of die moeilijk bereikbaar zijn, bestrijden we de rups niet.

Het gebruik van biologische middelen tegen insecten bouwen we af. In 2020 gebruikten we op 12 locaties nematoden (kleine wormpjes) en op 7 locaties het middel Xen Tari. In 2021 gebruiken we op 8 locaties nematoden en we gebruiken nergens meer Xen Tari.

Natuurlijke vijanden

In 2021 passen we op 4 locaties ons maaibeleid aan. We maaien dan eerder of later in het seizoen. Zo geven we planten, bloemen en kruiden de kans om te groeien. Dat is nodig om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken, zoals gaasvliegen en wespen. We kijken of dit werkt en of we dit ook op andere locaties kunnen doen. Ook onderzoeken we of het helpt als we andere bloemen of struiken planten.

Proef met mezenkasten

Sinds 2019 loopt er een natuurvriendelijke proef met nestkasten voor mezen in de eiken. De kool- en pimpelmezen eten de rupsen op. In het voorjaar van 2019 hebben we zo’n 120 vogelnestkasten op 2 plekken in de stad opgehangen. Deze hangen aan de Zandlaan en de Brailledreef/Loevenhoutsedijk. De nestkasten blijven 3 jaar hangen. We onderhouden de nestkasten, houden ze in de gaten en maken ze in de tussentijd schoon.

Ook op andere plekken in de stad hangen mezenkasten. Bijvoorbeeld op gemeentelijke sportparken en begraafplaatsen. Bewoners met een eik in de straat kunnen zelf ook een mezenkast aan de gevel van hun woning hangen om zo mee te helpen met de bestrijding.

Vlinderlokkers in bomen

We hebben feromoonvallen geplaatst in bomen op 11 plekken in de stad. Deze hebben een speciale geur die de mannetjesvlinders van de eikenprocessierups lokt. De vlinders vangen en tellen we. Zo kunnen we de plaagdruk voor volgend jaar inschatten. Het kan ons helpen de rups beter te bestrijden. Zo krijgen we over een groot gebied de verspreiding beter in beeld en kunnen hierop het beheer aanpassen. Het onderzoek is in opdracht van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Eikenprocessierupsen op eigen terrein

Bent u eigenaar van een eik met de eikenprocessierups? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de rups. Het is niet verplicht, maar we raden het wel aan. De rupsen weghalen is een lastige klus. U kunt hier het beste een specialist voor inhuren: een bedrijf dat bomen verzorgt.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier