Parken en groen Overlast van dieren

Overlast van dieren op uw eigen terrein lost u zelf op. In de openbare ruimte komt de gemeente soms in actie.

Overlast van dieren op eigen terrein

Hebt u overlast van plaagdieren op uw eigen terrein? Benader dan een bestrijdingsbedrijf. In Utrecht en de directe omgeving zijn meerdere gespecialiseerde bedrijven die u kunnen helpen.

Eikenprocessierups

We raden aan de eikenprocessierupsen te laten verwijderen. De rupsen weghalen is een lastige klus. U kunt hier het beste een specialist voor inhuren: een bedrijf dat bomen verzorgt.

Buxusmot

De rups van de buxusmot komt alleen voor op de buxus. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze de buxus op. Wees er snel bij om ze te bestrijden. De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort en overwintert als jonge rups. Lees wat u zelf tegen de buxusmot en rups kunt doen.

Overlast van dieren in de openbare ruimte

Overlast melden

Doe een melding openbare ruimte

Wel of geen actie?

De gemeente komt alleen in actie als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen. Denk bijvoorbeeld aan een ongedierteplaag die zó ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

  • Is er overlast van ratten in de buurt? Dan onderzoeken we de situatie. Als het nodig is nemen we maatregelen, samen met bewoners en bijvoorbeeld de woningcorporatie.
  • Muskusratten kunt u bij ons melden. We geven uw melding door aan Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het is hun taak om muskusratten te bestrijden.
  • De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. U kunt door dit beestje veel last krijgen van jeuk. U meldt de eikenprocessierups bij de gemeente (Kies: Parken en groenvoorziening > Eikenprocessierups). Wij zorgen voor de bestrijding van de rupsen. We proberen nesten binnen een week te verwijderen. Plekken waar veel mensen komen krijgen voorrang. Lees meer over de eikenprocessierups.
  • De buxusmot en rups bestrijden we meestal niet. U kunt ze wel melden, zodat we weten waar ze de meeste overlast veroorzaken.
  • Bladluizen bestrijden we niet. Ze zijn niet schadelijk voor bomen. De plakkerige substantie die van de luizen afkomt kan vervelend zijn, maar is gemakkelijk weg te halen.
  • Teken bestrijden we niet. De preventie van tekenbeten ligt bij de GGD regio Utrecht.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur

Uw mening