Overlast van dieren

Een schone stad is belangrijk voor inwoners en het welzijn van dieren en de natuur. Zo voorkomen we ook overlast van dieren. Hebt u toch last van dieren, zoals ratten? Hieronder leest u in wanneer wij in actie komen en hoe u overlast kunt melden. Bekijk ook tips hoe u zelf overlast op uw eigen terrein oplost.

Overlast van dieren in de openbare ruimte

Hebt u last van bijvoorbeeld ratten, wespen of de eikenprocessierups in de openbare ruimte? Doe dan een melding openbare ruimte. Wij onderzoeken dan de situatie en nemen, als het nodig is, maatregelen. Bij overlast van dieren op uw eigen terrein ligt de verantwoordelijkheid voor de beheersing/bestrijding bij de eigenaar en/of huurder van een gebouw of grond.

Doe een melding openbare ruimte

In welke situatie doen we wat?

  • Is er overlast van ratten in de buurt? Dan onderzoeken we de situatie. Als het nodig is nemen we maatregelen, samen met bewoners en bijvoorbeeld de woningcorporatie.
  • Wespen in de openbare ruimte bestrijden we als deze een gevaar vormen voor de omgeving.
  • U kunt door de eikenprocessierups veel last krijgen van jeuk. U meldt de eikenprocessierups bij ons. Wij zorgen voor de bestrijding. Lees meer over de eikenprocessierups

Muskusratten

Melden kan op www.muskusrattenbestrijding.nl.

Overlast in de openbare ruimte

We bestrijden geen overlast van muizen, kippen, duiven, ganzen, mollen, bijen, bladluizen, teken, buxusmot en andere dierplagen. Meer weten? Kijk op www.kad.nl

Overlast van dieren op eigen terrein

Hebt u overlast van dieren op uw eigen terrein? Zoek dan contact met een bestrijdingsbedrijf. In Utrecht en de directe omgeving zijn meerdere gespecialiseerde en erkende bedrijven die u kunnen helpen.

Lijmplankjes, plakstrips en lijmstokken: niet gebruiken

Gebruik geen lijmplankjes, plakstrips en lijmstokken om plaagdieren te vangen. Het gebruik van deze producten leidt vaak tot onnodig en ernstig dierenleed. Daarnaast komen er vaak nog onschuldige diertjes in vast te zitten. Het gebruik ervan is al verboden, maar de spullen zijn nog wel te koop.

Ratten

Hebt u thuis last van ratten? Bekijk tips om ratten op uw eigen terrein te voorkomen. Of schakel een gespecialiseerd en erkend bedrijf in. Kijk op www.nvpb.org/leden of www.platformplaagdierbeheersing.nl/leden.

Eikenprocessierups

We raden aan de eikenprocessierupsen te laten verwijderen. De rupsen weghalen is een lastige klus. U kunt hier het beste een specialist voor inhuren, bijvoorbeeld een bedrijf dat bomen verzorgt.

Buxusmot

De rups van de buxusmot komt alleen voor op de buxus. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze de buxus op. Wees er snel bij om ze te bestrijden. Lees wat u zelf tegen de buxusmot en rups kunt doen

De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is ongeveer 2x zo groot als de normale wesp, maar voor mensen is het insect niet gevaarlijk. Het insect eet vooral honingbijen en vliegen. De provincie is verantwoordelijk voor de bestrijding van een groot aantal invasieve exoten. Sinds 2017 hebben we de Aziatische hoornaars in Nederland. Denkt u dat u een Aziatische hebt gezien? Dan kunt u hier een melding van maken:

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur