Parken en groen Overlast van dieren

Hebt u last van dieren, zoals ratten? Hieronder leest u in welke gevallen we als gemeente in actie komen en hoe u overlast kunt melden. Bekijk ook tips hoe u zelf overlast op uw eigen terrein oplost.

Overlast van dieren in de openbare ruimte

Hebt u last van bijvoorbeeld ratten, wespen of zieke bomen bij u in de buurt op straat of in het park? Doe dan een melding openbare ruimte. Wij onderzoeken dan de situatie en nemen indien nodig maatregelen. We komen als gemeente alleen in actie als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen. Denk bijvoorbeeld aan een ongedierteplaag die zó ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten. Bij overlast van dieren op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk om dit op te lossen.

Doe een melding openbare ruimte

In welke situatie doen we wat?

  • Is er overlast van ratten in de buurt? Dan onderzoeken we de situatie. Als het nodig is nemen we maatregelen, samen met bewoners en bijvoorbeeld de woningcorporatie.
  • Muskusratten kunt u bij ons melden. We geven uw melding door aan Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het is hun taak om muskusratten te bestrijden.
  • De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. U kunt door dit beestje veel last krijgen van jeuk. U meldt de eikenprocessierups bij de gemeente (Kies: Parken en groenvoorziening > Eikenprocessierups). Wij zorgen voor de bestrijding van de rupsen. We proberen nesten binnen een week te verwijderen. Plekken waar veel mensen komen krijgen voorrang. Lees meer over de eikenprocessierups.
  • De buxusmot en rups bestrijden we meestal niet. U kunt ze wel melden, zodat we weten waar ze de meeste overlast veroorzaken.
  • Bladluizen bestrijden we niet. Ze zijn niet schadelijk voor bomen. De plakkerige substantie die van de luizen afkomt kan vervelend zijn, maar is gemakkelijk weg te halen.
  • Teken bestrijden we niet. De preventie van tekenbeten ligt bij de GGD regio Utrecht.

Lees meer over ziekten en plagen bij bomen

Overlast van dieren op eigen terrein

Hebt u overlast van plaagdieren op uw eigen terrein? Benader dan een bestrijdingsbedrijf. In Utrecht en de directe omgeving zijn meerdere gespecialiseerde bedrijven die u kunnen helpen.

Buxusmot

De rups van de buxusmot komt alleen voor op de buxus. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze de buxus op. Wees er snel bij om ze te bestrijden. De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort en overwintert als jonge rups. Lees wat u zelf tegen de buxusmot en rups kunt doen.

Eikenprocessierups

We raden aan de eikenprocessierupsen te laten verwijderen. De rupsen weghalen is een lastige klus. U kunt hier het beste een specialist voor inhuren: een bedrijf dat bomen verzorgt.

Ratten

Hebt u thuis last van ratten? Bekijk tips om ratten op uw eigen terrein te voorkomen. Of schakel een gespecialiseerd bedrijf in.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur

Uw mening