Parken en groen Overlast van dieren

Hebt u last van dieren, zoals ratten? Hieronder leest u in welke gevallen we als gemeente in actie komen en hoe u overlast kunt melden. Bekijk ook tips hoe u zelf overlast op uw eigen terrein oplost.

Overlast van dieren in de openbare ruimte

Hebt u last van bijvoorbeeld ratten, wespen of de eikenprocessierups in de openbare ruimte? Doe dan een melding openbare ruimte. Wij onderzoeken dan de situatie en nemen, als het nodig is, maatregelen. Bij overlast van dieren op uw eigen terrein ligt de verantwoordelijkheid voor de beheersing/bestrijding van ratten bij de eigenaar en/of huurder van een gebouw of grond.

Doe een melding openbare ruimte

In welke situatie doen we wat?

  • Is er overlast van ratten in de buurt? Dan onderzoeken we de situatie. Als het nodig is nemen we maatregelen, samen met bewoners en bijvoorbeeld de woningcorporatie.
  • Muskusratten kunt u zelf het beste melden via de website www.muskusrattenbestrijding.nl
  • Wespen in de openbare ruimte bestrijden we als deze een gevaar vormen voor de omgeving.
  • De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. U kunt door dit beestje veel last krijgen van jeuk. U meldt de eikenprocessierups bij de gemeente (Kies: Parken en groenvoorziening > Eikenprocessierups). Wij zorgen voor de bestrijding van de rupsen. Lees meer over de eikenprocessierups
  • De buxusmot en rups bestrijden we meestal niet. U kunt ze wel melden, zodat we weten waar ze de meeste overlast veroorzaken.

Overlast van andere plaagdieren in de openbare ruimte

De gemeente bestrijdt geen overlast van muizen, kippen, duiven, ganzen, mollen, bijen, bladluizen, teken en andere plaagdieren dan hierboven vermeld in de openbare ruimte.
Meer weten over plaagdieren? Kijk op www.kad.nl

Overlast van dieren op eigen terrein

Hebt u overlast van plaagdieren op uw eigen terrein? Benader dan een bestrijdingsbedrijf. In Utrecht en de directe omgeving zijn meerdere gespecialiseerde en erkende bedrijven die u kunnen helpen.

Ratten

Hebt u thuis last van ratten? Bekijk tips om ratten op uw eigen terrein te voorkomen. Of schakel een gespecialiseerd en erkend bedrijf in.
Bekijk een overzicht van erkende bedrijven die kunnen helpen bij overlast van plaagdieren

Buxusmot

De rups van de buxusmot komt alleen voor op de buxus. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze de buxus op. Wees er snel bij om ze te bestrijden. Lees wat u zelf tegen de buxusmot en rups kunt doen

Eikenprocessierups

We raden aan de eikenprocessierupsen te laten verwijderen. De rupsen weghalen is een lastige klus. U kunt hier het beste een specialist voor inhuren, bijvoorbeeld een bedrijf dat bomen verzorgt.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur

Uw mening