Bijen

Bijen zijn belangrijk voor mens en natuur. Ze zorgen ervoor dat er veel verschillende planten blijven bestaan. De bijen helpen is heel makkelijk.

Bijen beschermen

Bijen en andere insecten zorgen ervoor dat er veel verschillende planten blijven bestaan. In Utrecht leven minstens 127 bijensoorten, ook zeldzame soorten. Bijen hebben het moeilijk: de helft van de 358 soorten in Nederland is bedreigd.

Zelf iets doen voor bijen

Dat kan al heel makkelijk. U kunt bijvoorbeeld:

Bijenhotel en groene bushokjes

Er staat een groot bijenhotel langs de A2. Rondom een hoge reclamemast zitten ruim 200 nestkasten voor wilde bijen en vlinders. Ook is er een grote bloemenweide met meer dan 40 soorten inheemse bloemen. Zo komen de bijen makkelijk aan voedsel. Wilde bijen zoeken namelijk stuifmeel en nectar in een straal van 200 meter van hun nest. Ook is er zand en zijn er heuveltjes voor de bijen die een nest in de grond maken.

De groene daken op bushokjes vinden bijen, vlinders en andere insecten ook fijn. Wilt u ook een groen dak? U kunt subsidie aanvragen: www.utrecht.nl/groendak.

Lees hoe het bijenhotel en de bushokjes er zijn gekomen

Video: bijenhotel

Video: bushaltes groene daken

Zo maakt u zelf een bijenhotel

  • Zorg voor een of meer stukken hardhout: eiken, esdoorn, es of beuk.
  • Boor gaten in het hout. De boorgaten moeten aan de achterkant dicht zijn. Maak de gaten 10 cm diep en 3 tot 8 mm breed.
  • Zorg dat er een dakje op uw bijenhotel komt. Dan kan er geen regenwater in lopen.
  • Vul uw bijenhotel ook met holle plantenstengels of stengels met een zachte binnenkant, zoals bamboe, riet, vlier of braam. De bijen kunnen die dan uitknagen.

Hang het bijenhotel op een zonnige plek en een beetje beschut voor regen. De wilde bijen vinden het hotel dan meestal snel.

Bijenburchten

Een bijenburcht is een bijenhotel in de grond. Het is een plek waar verschillende soorten wilde bijen samen kunnen leven. Zo’n 80% van de wilde bijen nestelt zich onder de grond. Deze bijen helpen we graag een handje door ondergrondse bijenburchten te bouwen. In 2022 willen we in Utrecht 5 grote bijenburchten aanleggen. De eerste staat op de stadstuin Kanaalweg, Kanaalweg 172A.

Zelf een mini-bijenburcht maken

Wilt u zelf een mini-bijenburcht maken? Dat kan! Vanaf 23 maart kan iedereen een mini-bijenburcht maken voor in de tuin of op het balkon. Hiervoor kunnen inwoners bij elke stadsboerderij van Utrecht Natuurlijk met een eigen kistje, bak of pot, gratis leemhoudend zand en de instructie komen ophalen.

Lees meer over het maken van een mini bijenburcht op www.utrechtnatuurlijk.nl/wildebij

Geen bijenkasten voor honingbijen op gemeentegrond

U mag geen honingbijen houden op onze gemeentelijke terreinen. Als er namelijk te veel honingbijen zijn, blijft er weinig voedsel over voor wilde bijen. We zijn bezig met een overzicht van bestaande bijenkasten. Als we het overzicht hebben kunnen we kijken waar er nog ruimte is voor nieuwe kasten. Ook insectenhotels mogen niet.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier