Vissen

De visdeurbel is weer open. Vissen zijn belangrijk voor de kwaliteit van onze rivieren, kanalen en grachten. Ze helpen namelijk bij het water gezond en schoon houden. Daarom helpen we vissen bij hun jaarlijkse zoektocht naar een goede plek om zich voor te planten. Dat doen we met de visdeurbel.

Dit jaar zijn er leuke extra's

  • Er is een speciale les over de visdeurbel gemaakt voor kinderen. Ook heeft Utrecht Natuurlijk gratis een spannende leskist (w)onderwaterwereld gemaakt voor Utrechtse basisscholen.
  • Kinderen leren bijvoorbeeld over het belang van 'structuren' op de bodem. Daarom ligt er nu een mysterieus stuk van de eeuwenoude Domtoren in het water voor de viscamera. Ook is de domsteen iets typisch Utrechts. Deze komt via het project ‘Van Dom tot steengoed’.
  • Via visdeurbel.nl volg je dit jaar voor het eerst live hoeveel vissoorten door de sluis zijn gegaan.
  • U kunt ook dit jaar weer meedoen aan de visdeurbelbingo.

Visdeurbel

Veel vissen, zoals de baars, winde en brasem, zwemmen ieder voorjaar vanaf de Vecht via de Weerdsluis en de Oudegracht naar de Kromme Rijn. Dwars door Utrecht dus. En soms moeten ze lang wachten bij de sluis. Dat komt omdat de sluisdeuren in het voorjaar niet vaak open gaan. Daar hebben we iets op bedacht: de visdeurbel. Onder water bij de Weerdsluis hangt er in het voorjaar een camera. Van ongeveer maart tot en met mei kunt u de beelden van de camera live bekijken. Zijn er vissen in beeld die wachten voor de sluis? Dan kunt u op de digitale deurbel drukken. De sluiswachter krijgt een seintje en bekijkt of het nodig is om de sluis open te doen als er veel vissen zijn. Zo helpt u vissen om door te gaan op hun route.

Samenwerking

De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, en de Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Zij zorgen voor het beheer van het water in de Vecht en in de Utrechtse grachten.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier