Vissen

Vissen zijn belangrijk voor de kwaliteit van onze rivieren, kanalen en grachten. Ze helpen namelijk bij het water gezond en schoon houden. Daarom helpen we vissen bij hun jaarlijkse zoektocht naar een goede plek om zich voor te planten. Dat doen we met de visdeurbel.

Visdeurbel

Veel vissen, zoals de baars, winde en brasem, zwemmen ieder voorjaar vanaf de Vecht via de Weerdsluis en de Oudegracht naar de Kromme Rijn. Dwars door Utrecht dus. En soms moeten ze lang wachten bij de sluis. Dat komt omdat de sluisdeuren in het voorjaar niet vaak open gaan. Daar hebben we iets op bedacht: de visdeurbel. Onder water bij de Weerdsluis hangt er in het voorjaar een camera. Van ongeveer maart tot en met mei kunt u de beelden van de camera live bekijken. Zijn er vissen in beeld die wachten voor de sluis? Dan kunt u op de digitale deurbel drukken. De sluiswachter krijgt een seintje en bekijkt of het nodig is om de sluis open te doen als er veel vissen zijn. Zo helpt u vissen om door te gaan op hun route.

Visdeurbel 2022: ruim 10.000 keer digitaal aangebeld

De visdeurbel was open tussen 25 februari en 16 juli. De zoektocht van vissen naar een goede plek om zich voort te planten is weer voorbij. Maar goed nieuws, de visdeurbel keert in het voorjaar van 2023 terug!

  • Er werd ruim 10.000 keer digitaal aangebeld door mensen die vissen voor de sluis zagen wachten.
  • Mensen keken weer mee vanuit de hele wereld, bijvoorbeeld uit Canada, Duitsland, Spanje en Taiwan.
  • De baars verscheen het vaakst voor de camera en ook de blankvoorn en snoek kwamen veel voor.
  • We zagen ook bijzondere vissoorten. Zoals een meerval. Die was nog niet eerder gezien. De paling kwam langs. Dat is een bedreigde diersoort. We zagen ook de winde. Die legt als typische riviersoort grote afstanden af.

Zo werkt de visdeurbel

Onderzoek naar hoeveel en welke vissoorten

We gebruiken de camerabeelden ook om meer te weten te komen over welke vissoorten en hoeveel vissen de Utrechtse binnenstad binnen zwemmen. Die kennis gebruiken we om de kwaliteit van het onderwaterleven in Utrecht te verbeteren.  

Samenwerking

De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Die organisaties zorgen voor het beheer van het water in de Vecht en in de Utrechtse grachten.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier