Oeverpark Rondje Stadseiland

Status project:
In uitvoering

Waarschijnlijk klaar in:
2035

Utrecht krijgt er de komende jaren een nieuw park bij: het Rondje Stadseiland. Het park komt langs de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal.

Als het hele park klaar is, kun je een rondje wandelen of fietsen van wel 12 kilometer lang. We leggen het Rondje Stadseiland in delen aan. Naar verwachting is het hele rondje klaar in 2035.

Waarom werken aan een oeverpark?

Utrecht groeit tot 2040 met ruim 100.000 inwoners. Vooral het westelijke deel van de stad groeit hard. Daarom is er ook meer ruimte nodig voor groen, water en plekken om te sporten en spelen. De oevers van het Merwedekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal bieden een unieke kans voor een nieuw, aantrekkelijk park. Het Rondje Stadseiland is straks de plek waar bewoners en bezoekers zich kunnen ontspannen, bewegen en elkaar ontmoeten. En dat kan in een fijne, groene omgeving.

Daarnaast is het park goed voor de biodiversiteit in de stad. Dat komt omdat het ruimte biedt aan veel verschillende planten en dieren. Het park helpt ons ook bij het voorbereiden op klimaatverandering. Groen zorgt bijvoorbeeld voor verkoeling en regenwater kan beter wegzakken in de grond.

Wat komt er?

Het oeverpark Rondje Stadseiland ligt straks als een lang groen lint rondom onder andere Oog in Al, Kanaleneiland en de Merwedekanaalzone. Het park krijgt een wandel- en fietsroute van 12 kilometer lang. De route sluit goed aan op de buurten ernaast, zodat korte ommetjes ook mogelijk zijn.

We zorgen dat het Rondje Stadseiland herkenbaar is als één geheel. We hebben hiervoor een Ontwikkelkader gemaakt. In dit document staan onze plannen voor het ontwerp van het park. We gebruiken bijvoorbeeld leemkleurig asfalt voor het fietspad en plaatsen overal dezelfde soort bankjes.

Planning

We leggen het Rondje Stadseiland in delen aan. Een aantal deelgebieden is nu in ontwikkeling en een aantal is al klaar, zoals het Stadsstrand Oog in Al. De komende jaren komen er steeds meer delen van het park bij. Voor de ontwikkeling van het park sluiten we aan op logische momenten bij lopende projecten, opgaven of andere ontwikkelingen langs de route. Dat doen we bijvoorbeeld bij de Merwedekanaalzone. Daarom is de planning nog niet voor alle delen bekend. We verwachten uiteindelijk in 2035 klaar te zijn met het hele Rondje Stadseiland. Op dit moment ontwikkelen we deze delen van het Rondje Stadseiland:

Wat is er al gedaan?

Waar ligt het Rondje Stadseiland precies?

Het Rondje Stadseiland loopt langs de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal. Het gaat om deze wegen: Oeverpad, Gelderlantlaan, Rooseveltboulevard, Johan Wagenaarkade, Kanaalweg, Zeehaenkade, Winthontlaan en Noordersluis.

Hulp en contact Rondje Stadseiland

Telefoon

14 030

E-mail

rondjestadseiland@utrecht.nl