Parken en plantsoenen Rivierenwijk samen groener maken

Rivierenwijk heeft weinig groen. Samen met bewoners maken we de wijk groener.

Tegelteller Rivierenwijk: 39.644

Een groenere wijk zorgt voor een gezonde leefomgeving. Niet alleen voor de inwoners van de stad, maar ook voor de planten en dieren. Samen met de inwoners van Rivierenwijk zijn we bezig met de eerste projecten.

Op deze pagina:

  Maasplein

  Ouders, leerlingen en inwoners maakten samen een nieuw ontwerp voor het schoolplein van de Maaspleinschool. Het doel is dat de leerlingen lekker kunnen spelen op een groen schoolplein. Op dit moment bestaat het plein vooral uit tegels. We voegen 1.400 m2 toe en vervangen speeltoestellen.

  Wat hebben we gedaan?

  • Er is 1.400 m2 groen toegevoegd op het plein.
  • Er zijn een speelheuvel, speelboom, houten pergola en een schommel geplaatst.
  • Een deel van de tegelvloer is vervangen door houtsnippers.
  • Het transformatorhuisje heeft een muurschildering en een groen dak. Leerlingen hielpen mee met het ontwerp van de muurschildering.
  • De voetbalkooi heeft een kunstgrasmat.
  • Het plantvak aan de punt van het Maasplein is groter gemaakt.
  • De stoep aan de overkant van de Roerstraat is groener. De betonblokken verdwijnen.

  Nieuwe locatie voor speelboot en glijbaan Maasplein

  Op het Maasplein is een aantal speeltoestellen vervangen, waaronder de speelboot en de gele glijbaan. Deze speeltoestellen zijn vervangen, omdat zij vies werden op het plein en soms zorgden voor overlast. De speeltoestellen komen daarom beter tot hun recht op een andere plek. De glijbaan wordt verplaatst naar een nieuwe locatie van Moviera. En de speelboot heeft een plek gekregen in het museum voor de binnenvaart in Dordrecht.

  Voor vragen kunt u e-mailen naar rivierenwijkgroen@utrecht.nl.

  Feestelijke opening Maasplein

  Op 23 mei van 14.00 tot 15.30 uur organiseren we een feestelijke opening op het Maasplein. Voor kinderen is er een speciaal programma met leuke activiteiten. Zoals de ontdekfiets van professor Loep en zaadbollen maken. Ook is er koffie en thee met iets lekkers. Wees welkom!


  Waalstraatplantsoen

  Het Waalstraatplantsoen is veranderd in een bloementuin. Sinds juni 2021 onderhouden omwonenden samen het plantsoen. Dat doen ze met hulp van lokale tuinman Pieter van Tuinwijzer Wagenborg. Pieter is ingeschakeld door de gemeente.

  De omwonenden hebben eerst onkruid verwijderd en borders aangelegd. Nu planten ze verschillende planten met bloemen en onderhouden het groen dat er al is.

  Wilt u meer informatie over dit project of wilt u meedoen? Stuur dan een e-mail naar waalstraatplantsoen@gmail.nl of loop gerust eens langs. U bent ook welkom voor een praatje. De vrijwilligers tuinieren iedere zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur.


  Willem Sluyterstraat

  De Willem Sluyterstraat is een voetgangersgebied dat grenst aan de Vondellaan. Het ligt tussen het Grafisch Lyceum en het ROC Midden Nederland. Voor de scholieren is er voor en na school en in de pauzes weinig te doen. De leerlingen trekken daardoor vaak de wijk in. Dat zorgt soms voor overlast voor omwonenden.

  We maken samen met beide onderwijsinstellingen en omwonenden een ontwerp voor een aantrekkelijke, groene en koele Willem Sluyterstraat. Zo wordt het ook voor de leerlingen een prettige plek om te zijn. Op dit moment werken we aan het ontwerp. We verwachten te starten met de aanleg in de zomer van 2022.


  Amerhofje

  Bij Amerhofplein, achter buurthuis de Nieuwe Jutter, schuilt een kleiner pleintje: het Amerhofje.

  Eerder was het pleintje een parkeerplaats. Deze is inmiddels afgesloten en ligt er verlaten bij. Omwonenden stelden voor om hier een mooie en fijne plek van te maken. Op dit moment ontwerpen we samen een groener pleintje.


  Drakenplein

  Samen met bewoners wil de gemeente het Drakenplein groener maken. Bijvoorbeeld door meer planten en bomen toe te voegen. Zo blijft het plein koeler tijdens hete zomers en spelen kinderen straks prettiger.

  We willen graag weten wat omwonenden en gebruikers van het Drakenplein belangrijk vinden bij het vergroenen van het plein. Zo komen we tot een beter ontwerp. Denkt u mee?

  Bewonersavond

  Op 17 mei 2022 is er een bewonersavond van 19.00 tot 20.30 uur. De bijeenkomst is in buurthuis ‘t Strandpaviljoen, dat grenst aan het Drakenplein. Het adres Noordzeestraat 20, 3522 PK Utrecht. Sluit u liever digitaal aan? Dat kan. U ontvangt dan een link voor Teams. Meld u tot en met 16 mei aan door een mail te sturen naar rivierenwijkgroen@utrecht.nl. Zet uw naam en adres in de mail.


  Amstelstraat

  Samen met bewoners kijken we hoe we de Amstelstraat groener maken. Het gaat om het deel van de Amstelstraat tussen de Jutfaseweg en Rijnlaan. We gebruiken de reacties van de bewonersavond om een schets te maken. Deze verwachten we in april 2022. De schets delen we weer met de straat, zodat bewoners erop kunnen reageren.

  Reacties bewonersavond

  In januari 2022 hielden we een bewonersavond om met elkaar te praten hoe we de straat groener kunnen maken. Bewoners deelden hun wensen en zorgen over groen.

  De aanwezige bewoners willen meer groen in de straat. Om de straat op te fleuren, voor een veiligere straat en voor verkoeling in de huizen tijdens de zomer. Zij zien groen graag terug door kruispunten te vergroenen, meer bomen te planten en stroken gras toe te voegen.

  Hierbij vinden bewoners het belangrijk dat het groen onderhoudsvriendelijk is, aantrekkelijk voor de bijen en lekker ruikt. Voorbeelden die zij noemden zijn leibomen, groentetuintjes en bloembakken aan lantaarnpalen.

  Tijdens de bewonersavond benoemden de bewoners ook een aantal uitdagingen en zorgen bij het groener maken van de Amstelstraat. Er moeten voldoende parkeerplekken behouden worden, de stoepen moeten toegankelijk blijven en er moet voldoende zonlicht op de zonnepanelen en in de huizen blijven vallen. Daarnaast vinden de aanwezigen het belangrijk dat ook de meningen van de andere bewoners in de straat worden gehoord. Zij willen de hele straat erbij betrekken.

  Aan de hand van deze reacties maken we nu een schets. Deze verwachten we in april of mei 2022. De schets delen we weer met de straat, zodat bewoners erop kunnen reageren. Heeft u hierover een vraag? Stel deze dan per mail aan Inge Aarts.


  Reggestraat

  In de loop van de tijd is het groen uit de Reggestraat verdwenen. Daar is veel steen voor terug gekomen. Een aantal bewoners wil hier verandering in brengen door de straat weer groener te maken. Zij zijn langs alle deuren geweest om ideeën op te halen en vanuit de gemeente hielden we een bewonersavond.

  Aan de hand van de reacties die we kregen, maken we nu een schetsontwerp. De schets delen we weer met de straat, zodat bewoners erop kunnen reageren. De schets verwachten we in het voorjaar van 2022.

  Hebt u vragen over de Reggestraat? Stuur een e-mail naar rivierenwijkgroen@utrecht.nl.

  Terugkoppeling enquête en bewonersavond

  Begin 2022 gingen bewoners met een enquête langs de deuren in de Reggestraat. Zij ontvingen 16 reacties. Hierop volgend organiseerde de gemeente in april 2022 een bewonersbijeenkomst. 8 bewoners waren aanwezig. Hieronder volgt een korte terugkoppeling van de reacties.

  Er kwamen hier gemixte signalen naar voren over groen. Een aantal bewoners willen meer groen om de straat gezelliger te maken en tegen de hitte in de huizen tijdens hete zomers.

  Maar ook een aantal bewoners heeft geen behoefte aan meer groen in de straat. Zij maken zich zorgen over het behoud van voldoende parkeerplekken. Daarnaast maken zij zich zorgen over het onderhoud van groen. Zij willen dat het groen met zorg op lange termijn onderhouden wordt.

  Aan de hand van deze reacties maakt de gemeente een ontwerp. Hierin wordt de behoefte aan groen en parkeerplekken meegenomen. Ook wordt gekeken naar een goed beheerplan en geschikte planten. Dit ontwerp leggen we in het najaar van 2022 weer voor aan de bewoners van de Reggestraat.


  Zelf iets doen voor meer groen

  Woont u in Rivierenwijk en wilt u iets doen om de buurt groener te maken? We helpen u graag op weg.

  Wat kan ik zelf doen?

  Hulp en contact Rivierenwijk groen

  Telefoon

  14 030

  E-mail

  rivierenwijkgroen@utrecht.nl