Boot Recreatievaart (plezierboten)

roeiboot aan kade

Wilt u met uw boot door Utrecht varen en aanleggen? Dan hebt u met een aantal regels en voorwaarden en met kosten te maken. En voor langdurig aanleggen hebt u ook een vergunning nodig.

Tijdelijk aanleggen: openbare op- en afstapplaatsen

Op een openbare op- en afstapplaats mag uw boot maximaal 15 minuten liggen.

Overnachten in de haven

U mag uw boot neerleggen op 2 centraal gelegen ligplaatsen voor bezoekers: Monicabrug en de Catharijnesingel. We noemen dit passantenhavens Uw boot mag daar maximaal 72 uur blijven liggen. Er zijn stroomaansluitingen beschikbaar met maximaal 10 ampère.

Kosten bezoekers

De kosten voor boten tot 10 meter zijn € 17,30 per overnachting. Betaal met pin of creditcard bij de betaalautomaat. Bij betaling voert u eerst uw gegevens in. U krijgt een betaalstrook met een houdertje dat u achter het raam van uw boot plaatst. Het is belangrijk dat de betaalstrook zichtbaar is, dit is uw betalingsbewijs.

Monicabrug: betaalautomaat en voorzieningen

De betaalautomaat vindt u onderaan de Monicabrug (bij het winkeltje en de stenen trap). De douches en toiletten bij de Monicabrug (blauwe brug) kunt u weer gebruiken.

Catharijnesingel: betaalautomaat en voorzieningen

Bij de Catharijnesingel zijn 2 betaalautomaten: bij de ingang van de toiletten onder de brug en in het Pelmolenplantsoen, halverwege de steigers vlakbij de afvalcontainers. Als u hebt betaald, krijgt u een toegangscode voor de toiletten, douches en het stortpunt voor het chemische toilet. Het gebouw vindt u in het brughoofd aan de kant van de Catharijnesingel.

Overlast Oudegracht

De gemeente knapt de walmuren en werven van de Oudegracht op. Dit kan soms voor wat overlast zorgen.

Langdurig aanleggen: ligplaatsvergunning

Wilt u uw boot voor langere tijd aanleggen? Dan hebt u hiervoor een ligplaatsvergunning nodig. Met zo’n vergunning mag u uw boot in een ‘ligplaatszone’ (zie hieronder) aanleggen.

Helaas kunt u op dit moment geen ligplaatsvergunning voor een boot aanvragen. Er zijn geen ligplaatsen vrij. We kijken of we het aantal ligplaatsen kunnen uitbreiden.

Voorwaarden

Uw boot mag maximaal 7 meter lang zijn. Alleen op de Vaartse Rijn langs de Jutfaseweg kunnen vaartuigen tot 12 meter liggen. Bij woonboten geldt een maximale lengte van 5 meter.

Havengeld

Naast de ligplaatsvergunning betaalt u jaarlijks ook havengeld.

Waar kunt u uw boot langdurig aanleggen?

Boten tot 7 meter mogen aanleggen binnen de gebieden voor de recreatievaart. Deze gebieden noemen we ook wel ‘ligplaatszones’. Dit zijn de ligplaatszones:

  • Stadsbuitengracht
  • in de Biltsche Grift
  • langs de Jutfaseweg in de Vaartsche Rijn
  • de Vecht bij Daalseweg, Hogelanden W.Z. en Lagenoord

Naast deze gebieden zijn er ook een aantal plekken waar de bewoners een bootje mogen aanleggen. Het gaat hier om een aantal plekken bij de tuinen aan het water en bij woonboten. In de Havenatlas kunt u zien precies om welke plekken het gaat.

Ook voor aanleggen achter een tuin of bij een woonboot is een vergunning nodig. Uw bootje moet een sticker hebben. Dit is voor ons ook makkelijk bij het controleren of u de verplichte vergunning hebt.

Bekijk de Havenatlas

Bruggen en sluizen

Bekijk de openingstijden van bruggen en sluizen

Wegslepen en boete

Legt u uw boot ergens neer waar dat niet mag? Dan loopt u het risico dat uw boot wordt weggesleept. En daar betaalt u voor.

Hulp en contact Boot

Telefoon

14 030

E-mail

havendienst@utrecht.nl