Deelauto's

Bij autodelen bezit u niet in uw eentje een auto, maar kiest u altijd de auto die u op dat moment nodig heeft. Zo staan er minder auto’s in de straat, waardoor er meer ruimte en minder uitstoot is. Autodelen is dus goed voor de stad en heeft ook veel voordelen voor u.

Zoek een deelauto bij u in de buurt

Aanbieders deelauto's

Manieren van autodelen

Autodelen via een bedrijf

In Utrecht zijn meerdere bedrijven die deelauto’s aanbieden. De auto’s staan op vaste plekken verdeeld over de stad. Er is altijd wel een deelauto in de buurt. Het openen van een auto gaat meestal met smartphone of OV-chipkaart. U kunt per keer de auto gebruiken die u nodig heeft, waar u wilt. U betaalt vaak per uur of per kilometer.

Autobezitters die hun auto verhuren

Autobezitters verhuren hun auto meestal via een website. De tarieven voor het gebruik van een auto verschillen per verhuurder. De eigenaren/aanbieders bepalen zelf de prijs. Er zijn ook websites om tegen een vergoeding te carpoolen.

Autodelen met bekenden

Een auto delen met vrienden, collega’s of bekenden? Dat kan ook. Als u hiervoor kiest is het belangrijk om goede afspraken te maken over gebruik, verdeling van kosten en de verzekering. Lees meer op de website van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik.

U kunt er ook voor kiezen om met een besloten groep buurtbewoners of collega’s een auto te delen via een aanbieder. U bent samen verantwoordelijk, de kosten worden automatisch verrekend, en de auto is al verzekerd. In Utrecht kan dat onder andere met elektrische deelauto's van 'OnzeAuto'.

Wat levert het op?

Een eigen auto kost al snel tussen de € 250 en € 450 per maand. Als u niet dagelijks met de auto reist zonde van het geld. Het Nibud heeft een overzicht van de vaste en variabele kosten van een privéauto. Een deelauto pakt u al voor zo’n 25 euro per dag. Of een deelauto voor u voordelig is hangt af van hoe vaak en hoeveel kilometers u rijdt.

Autodelen en uw parkeervergunning (inwoners)

Parkeervergunning tijdelijk opzeggen om te proberen

Zegt u uw parkeervergunning op omdat u gaat autodelen? Dan kunt u binnen 2 jaar uw parkeervergunning weer terugkrijgen als het autodelen toch niet bevalt.

Meer over probeerregeling parkeren

Parkeervergunning als u een eigen auto deelt

Deelt u samen met bekenden een eigen auto, maar woont u niet in hetzelfde parkeergebied? Daarvoor hebben we een speciale parkeervergunning.

Vraag parkeervergunning deelauto aan (voor bewoners)

Woont u in hetzelfde parkeergebied? Dan kunt u een gewone parkeervergunning gebruiken. Bij autodelen via een bedrijf hebt u geen parkeervergunning nodig.

Autodelen en uw parkeervergunning (bedrijven)

Wilt u een parkeervergunning voor uw deelauto's aanvragen? Lees hier meer over en vraag aan.

Vraag parkeervergunning deelauto's aan (voor bedrijven)

Wilt u voor uw deelauto's parkeerplekken inrichten? Dan zijn er voorwaarden waaraan deze plekken moeten voldoen.

Hoeveel deelauto's zijn er al?

In Utrecht groeide in 2022 het aantal deelauto’s van commerciële aanbieders naar een totaal van 844. Utrecht heeft na Amsterdam de meeste 24/7 deelauto’s per 100.000 inwoners (bron: CROW Kennisplatform Verkeer en vervoer).

Hulp en contact Deelvervoer

Telefoon

14 030

E-mail

deelvervoer@utrecht.nl