Verkeer Deelauto's

Bij autodelen bezit u niet in uw eentje een auto, maar hebt u op ieder gewenst moment toegang tot verschillende auto’s.
Dat kan grofweg op 4 manieren:
- u huurt een auto van een deelauto-organisatie
- u huurt een auto via een particulier
- u verhuurt uw eigen auto
- u deelt een auto met bijvoorbeeld vrienden, familie, buren of collega’s
Waarom autodelen
Een auto delen biedt u veel voordelen. Het is goedkoper en u hoeft nooit meer te zoeken naar een parkeerplek. De stad krijgt meer plek op straat doordat er minder auto’s zijn. Die ruimte kan gebruikt worden om te spelen, wandelen of voor bv. beplanting.
Voordelen
- Altijd een parkeerplek
Veel deelauto’s hebben een eigen parkeerplek. Bij terugkomst bent u dus altijd verzekerd van een plekje! - Wegrijden waar en wanneer u wilt
Het ruime aanbod maakt het mogelijk om op ieder moment van de dag een auto te reserveren. - Minder kosten
Rijdt u minder dan 10.000 km per jaar? Dan kunt u al geld besparen! Bereken hoeveel u kunt besparen op www.ritjeweg.nl. - Verschillende formaten auto’s voor iedere behoefte
In uw eentje op familiebezoek? Of met het gezin een weekendje weg? U kunt een auto kiezen die aansluit op de soort reis. Niet te groot, niet te klein. Elektrisch of op benzine. - Geen zorgen over afschrijving, wegenbelasting en verzekeringen
Alle bijkomende kosten van een eigen auto worden bij deelauto’s voor u geregeld. U hoeft dus niet meer om te kijken naar de verzekeringen of maandelijkse afschrijvingen. - Geen zorgen over onderhoud, reiniging en parkeervergunningen
Onderhoud, reiniging en de benodigde vergunningen worden allemaal door de organisatie of auto-eigenaar geregeld, ook hier hebt u dus geen omkijken naar. - De nieuwste modellen
Deelorganisaties beschikken over nieuwe auto’s en het aanbod wordt regelmatig bijgehouden. - U helpt mee aan een veilige en duurzame stad
Door samen vervoersmiddelen te delen werkt u mee aan een veilige, prettige en gezonde stad.
Parkeervergunning bij deelauto’s
Lees meer over parkeervergunning bij deelauto’s voor bewoners
Hoeveel deelauto’s zijn er al?
In Utrecht zijn meer dan 5.200 deelauto’s beschikbaar (van commerciële aanbieders en particulieren).
Het aantal deelauto’s in de 4 grootste steden is het afgelopen jaar verder toegenomen. Utrecht heeft het grootste aantal deelauto’s per 100.000 inwoners (1.461).
In oktober 2020 waren 5.225 deelauto’s in gebruik in Utrecht. Dit waren 960 meer dan in 2019.

Bron: CROW-Kennisplatform Verkeer en vervoer
Manieren van autodelen
Huren bij een deelorganisatie
In Utrecht zijn meerdere aanbieders van deelauto’s. De auto’s staan op vaste plekken. Het openen van een auto gaat meestal met smartphone of OV-chipkaart. U kunt per keer de auto nemen die u wilt, waar u wilt. U betaalt vaak per uur of per kilometer.
Huren bij een particulier
Particulieren verhuren hun auto’s meestal via een platform. De tarieven voor het gebruik van een auto verschillen per verhuurder. De eigenaren/aanbieders bepalen zelf de prijs.
Een eigen auto verhuren
Als u zelf een eigen auto heeft en deze af en toe wilt verhuren aan anderen, kan dat via SnappCar. Lid worden is gratis. Een aantal belangrijke praktische zaken rond verzekeren en betalen zijn via het platform goed geregeld.
Samen met vrienden of bekenden een auto delen
Een auto delen met vrienden of bekenden is ook een mogelijkheid. Als u hiervoor kiest, is het belangrijk om goede afspraken te maken over gebruik, verdeling van kosten en de verzekering. Lees meer op de website van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik.
Zoek een deelauto bij u in de buurt en bereken de kosten
Kijk op de kaart en bereken de kosten
Let op: niet alle aanbieders staan op deze kaart. Bekijk ook het overzicht hieronder.
Aanbieders deelauto’s:
Probeerregeling parkeren
Bewoners en bedrijven die hun parkeervergunning opzeggen om te gaan autodelen, kunnen binnen 2 jaar hun parkeervergunning weer terug krijgen als het autodelen toch niet bevalt.
Gebruik van deelauto’s in Utrecht
Het percentage Utrechters dat in 2019 binnen een huishouden wel eens gebruik heeft gemaakt van een deelauto via een organisatie of via particulier autodelen is van 7 % naar 9 % gegroeid. Ook dat blijkt uit de Monitor mobiliteitsplan 2019.
In 2019 is uitgebreid onderzoek gedaan naar deelauto’s. Hieruit bleek:
- Autodelers gebruiken ook graag het OV en de fiets
- Autodelers zijn zowel individuen als gezinnen
- Van de personen die meededen aan het onderzoek had ongeveer een derde enige of zeer veel interesse in autodelen. Dit varieert per wijk.
Lees het onderzoek naar het gebruik van deelauto's in Utrecht (pdf, 1,3 MB)
Lees meer resultaten over deelvervoer in de Monitor mobiliteitsplan 2019