Fietsers met een beperking in voetgangersgebied

Fietsers met een beperking kunnen een ontheffing aanvragen om zich te kunnen verplaatsen door het voetgangersgebied in de binnenstad. Voor fietsers met een beperking die graag hun fiets willen stallen in het voetgangersgebied reserveren we een aantal plekken.

Ontheffing aanvragen

Bent u afhankelijk van uw fiets om u door het voetgangersgebied in de binnenstad te verplaatsen? Dan kunt u een ontheffing aanvragen via utrecht.nl/ontheffingvoertuig. Bij de aanvraag kunt u laten weten of u een schildje wilt ontvangen dat u op uw fiets zet. Zo bent u herkenbaar als fietser met een beperking. Deze optie is niet verplicht.

Fiets stallen

We hebben in de binnenstad een aantal toegankelijke fietsparkeerplekken. Dit zijn stallingen die u zonder trap of helling kunt bereiken. In deze stallingen zijn ongeveer 75 plekken voor fietsen met een afwijkende maat. Bijvoorbeeld voor driewielers. In en vlakbij de binnenstad zijn dit de stallingen:

  • Laag Catharijne
  • Zadelstraat
  • Moreelsepark nabij de Stationspleinstalling
  • Westerkade nabij station Vaartsche Rijn (zelfservice stalling)
  • Pop-up fietsenstallingen bij bijvoorbeeld Mariaplaats en Janskerkhof. Dit zijn tijdelijke stallingen die we opbouwen in het weekend en afbouwen na het weekend.

We willen het aanbod van fietsparkeerplekken voor fietsers met een beperking verder verbeteren. We hebben nu in totaal 7 plekken gereserveerd voor fietsers met een beperking. U kunt bijvoorbeeld terecht op:

  • gereserveerde plekken in de overdekte fietsenstalling Zadelstraat,
  • gereserveerde plekken bovenaan de trap van fietsenstalling Neude,
  • en op fietsparkeervakken aan Vredenburg (vlakbij het kruispunt met Willemsstraat, herkenbaar aan de straattegel met het logo van een handbike).

Meer informatie over openingstijden en locaties van de fietsenstallingen vindt u op U-stal.nl

Voorkom gevaarlijke situaties

U mag uw (brom)fiets niet overal neerzetten. Er mogen geen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom hebben we een aantal regels voor het stallen van brommers en fietsen. We verwijderen bijvoorbeeld fietsen en brommers die gevaarlijk of te lang zijn gestald. Lees meer over de fietsparkeerregels.