Utrechts Taxikeurmerk

Sinds oktober 2018 geldt de nieuwe Utrechtse Taxiverordening. Voor een goede uitvoering van deze verordening zijn een aantal besluiten genomen. Hieronder een paar belangrijke onderwerpen uit die verordening.

Keurmerkeisen

De keurmerkeisen (kwaliteitsregels taxivervoer) beschrijven aan welke eisen een taxichauffeur moet voldoen.

Lees alle keurmerkeisen

Handhaving

Wij voeren de handhaving uit op de Utrechtse taxivergunningsplicht. Voor een goede handhaving van de verordening hebben wij de sancties (straffen of boetes) vastgelegd in een handhavingsstrategie. Dit maakt duidelijk welke straf of boete iemand bij welke overtreding krijgt. Dit geldt alleen voor Utrechtse taxivergunninghouders. De taxichauffeurs in Utrecht zonder vergunning krijgen een boete van € 360 per keer dat we ze op een taxiplaats zien staan. Daarnaast zetten we mystery guests in. Met deze manier van handhaving en de inzet van mystery guests willen we de kwaliteit van het taxivervoer bewaken.

De Utrechtse taxitoets

Taxichauffeurs kunnen de Utrechtse taxivergunning krijgen door een schriftelijke en mondelinge toets te doen. TA Nederland uit Tilburg neemt de toetsen af. Dat is een onafhankelijke en professionele organisatie. De regels voor het afleggen van de toets zijn vastgelegd.

De Utrechtse taxivergunning is 5 jaar geldig. Dat betekent dat iedere chauffeur na 5 jaar opnieuw een vergunning moet aanvragen.

Werkboek Taxikeurmerk

Alle informatie over het taxikeurmerk-examen staat in het Werkboek Utrechts Taxikeurmerk. Zo kunt u zich goed voorbereiden op de Utrechtse taxiregels en op het schriftelijke en mondelinge examen. Veel van de toetsvragen staan in dit werkboek.

Bekijk het werkboek Utrechts Taxikeurmerk (pdf, 790 kB)

Kosten aanvraag Utrechtse taxivergunning

Voor nieuwe taxichauffeurs zijn de kosten:

  • legeskosten voor de aanvraag van een Utrechtse taxivergunning (5 jaar geldig): € 270
  • kosten voor een volledig examen: € 180
  • kosten voor een deelexamen: € 90

Nieuwe raamkaart

Er is een nieuwe raamkaart met een anti-kopieerbeveiliging ontwikkeld waardoor een kwaliteitstaxi voor de klant goed herkenbaar is.

Taxivergunning Utrecht aanvragen

U kunt een taxivergunning aanvragen. Wij plannen een examen voor u in. Ook over de Utrechtse Taxiverordening kunt u vragen krijgen bij het examen.

Hulp en contact Taxi

Telefoon

14 030

E-mail 

taxi@utrecht.nl