Scholenaanpak

We moedigen (veilig) fietsen en lopen aan met activiteiten op basisscholen. Met de scholenaanpak verbeteren we verkeersveilig gedrag van en naar school.

We laten ook zien dat fietsen vooral ook leuk is om te doen. Dit doen we omdat schoolkinderen een kwetsbare groep in het verkeer zijn. De scholenaanpak sluit aan bij de wensen en vragen vanuit de scholen.

Aanpak mobiliteit en verkeersveiligheid

Vanuit de scholenaanpak organiseren we activiteiten op basisscholen. Het doel hiervan is het aanmoedigen van (veilig) fietsen en lopen.

SportUtrecht voert nu vanuit het programma ‘De Fietsmeesters’ activiteiten uit die passen bij de wensen van de school. Daarvoor gaan zij in gesprek met scholen. Ze denken mee met kinderen, hun ouders en de onderwijzers over mobiliteit en verkeersveiligheid. De scholenaanpak is een voorbereiding voor het theoretisch en praktisch verkeersexamen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) voert dit uit in opdracht van SportUtrecht.

SportUtrecht is de stedelijke organisatie voor sporten en bewegen in de buurt. Zij heeft als doel om iedere Utrechter in beweging te brengen en houden. Zij zijn bekend bij veel scholen en hebben hun netwerken in de wijk. Met deze aanpak bereiken we ook scholen waar de verkeersveiligheid minder op orde is.

Aanbod projecten

Op Goedopweg staat een selectie van het aanbod van onder andere van ANWB, VVN, Fietsmeesters en de Fietsersbond.

Schoolzone

Ook willen we de omgeving van de school verkeersveiliger maken. Dit kan onder andere door het maken van een schoolzone. Een schoolzone bestaat uit herkenbare borden en gekleurde palen. Zo ziet het verkeer dat er een school in de buurt is.  
Scholen kunnen hiervoor een aanvraag doen. Stuur dan een e-mail naar verkeer.en.vervoer@utrecht.nl.

We hebben ook schoolstraten. Dan zijn de straten bij scholen afgesloten voor auto’s tijdens haal- en brengmomenten.

Lees meer over schoolstraten

Hulp en contact Verkeersveiligheid

Telefoon

14 030

E-mail

verkeersveiligheid@utrecht.nl