Verkeersveiligheid Wat kunt u doen aan de verkeersveiligheid?

U kunt zelf ook iets doen om het verkeer in Utrecht veiliger te maken. Bijvoorbeeld een onveilige verkeerssituatie doorgeven.

Meld verkeersonveilige situatie

Wat doen we met uw melding?

De gemeente onderzoekt elke melding en houdt u op de hoogte van de uitkomsten. Na uw melding kijken wij naar de situatie en informeren u over onze beslissing.

  • Vinden wij ook dat de situatie verkeersonveilig is? Dan onderzoeken we wat we eraan kunnen doen. Wij kunnen niet altijd meteen de situatie aanpassen. Bijvoorbeeld omdat aanpassing van andere straten of kruispunten voorrang krijgen. Of omdat we het werk met onderhoudswerkzaamheden combineren, zoals opnieuw bestraten of riool aanleggen.
  • Vinden wij de situatie verkeersveilig genoeg? Dan zullen we er niets aan doen. U kunt misschien wel geld vragen uit het Initiatievenfonds om de situatie te verbeteren. Bekijk een paar voorbeelden van mogelijke aanpassingen en kosten.

Bekijk het proces na een melding van een onveilige verkeerssituatie

Wat kunt u nog meer doen?

Meld ongevallen ook op mobielschademelden.nl

De gemeente vindt het belangrijk om inzicht te hebben in alle ongevallen. De ongevallenregistratie van de politie biedt helaas onvoldoende informatie omdat de politie alleen lichamelijk letsel of schade aan fiets, brommer of auto registreren. Daarom vragen wij u om altijd (ook) een melding te doen via www.mobielschademelden.nl. Zo krijgt de gemeente een beter beeld van gevaarlijke situaties. De gemeente ontvangt na uw melding geen informatie over personen of voertuigen.

Acties in uw buurt

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft 10 buurtacties ontwikkeld, waarmee u zelf iets kunt doen aan de verkeersveiligheid in uw buurt. De VVN-buurtacties zijn ontwikkeld om:

  • (eigen) gedrag inzichtelijk te maken
  • bewustwording te vergroten

Meer informatie over VVN Buurtacties

Verkeerslessen

Er zijn verschillende verkeerslessen voor verschillende groepen, denk aan:

  • voortgezet onderwijs
  • studenten
  • senioren
  • nieuwe inwoners

Vooral op 'verandermomenten', is verkeersonderwijs hard nodig. Denk hierbij aan veranderingen zoals het gaan van de basisschool naar de middelbare school.

Bekijk het aanbod van verkeerslessen (pdf, 5,9 MB)

Bent u een ouder of een student en hebt u vragen over verkeerslessen? Neem contact op met uw school. Andere verkeersdeelnemers kunnen direct contact opnemen met de betreffende aanbieder.

Trainingsdag Jonge automobilisten

Net je rijbewijs op zak? Leer hoe je verkeersveiliger kunt rijden.

Meld je aan voor de gratis trainingsdag

Houd u aan de snelheid

Hoe hard rijdt u in het verkeer? Soms hebt u dat niet in de gaten. Daarom hebben we digitale borden op straat staan. Deze laten zien hoeveel kilometer per uur u rijdt.

Hulp en contact Verkeer en vervoer

Telefoon

14 030

E-mail

verkeer.en.vervoer@utrecht.nl