Vrije tijd Evenementen

Woont u in een buurt waar wel eens evenementen worden georganiseerd? Dan is het fijn om te weten wat dat voor u betekent en wat u kunt doen als u overlast hebt. Of misschien wilt u zelf een evenement organiseren zoals een buurtfeest.

Evenementen en corona

Vanaf 25 september gelden deze regels:

  • Evenementen met een coronatoegansbewijs zijn onder voorwaarden mogelijk.
  • Bij evenementen binnen zonder vaste zitplek mag 75% van het gebruikelijke aantal bezoekers worden toegelaten. Er geldt een sluitingstijd van 0.00 uur.
  • Bij evenementen binnen met vaste zitplek en evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers. Er is geen verplichte sluitingstijd. Horeca moet wel om 0.00 uur dicht zijn.

Gaat uw evenement niet door?

Gaat uw evenement in 2021 door het coronavirus niet door? Dan kunt u de betaalde leges voor de vergunning en de huur voor het gebruik van gemeentegrond terugvragen. U kunt hiervoor contact opnemen met evenementen@utrecht.nl.

Organisatoren moeten rekening houden met een aanvraagtermijn van 12 weken. Neem voordat u een aanvraag doet contact op met de afdeling Vergunningen via 14 030. Wij denken dan met u mee over de mogelijkheden.

Meer informatie over de voorwaarden en regels voor evenementen op rijksoverheid.nl

Meer informatie over de subsidieregeling evenementen op rijksoverheid.nl

Vergunningenaanvragen bekijken

Op overheid.nl kunt u alle aanvragen voor vergunningen in uw buurt vinden. U kunt als belanghebbende reageren op de aanvraag (een zienswijze indienen). Wij bekijken uw reactie voordat wij een besluit nemen over de aanvraag. Bent u het niet eens met ons uiteindelijk besluit? Dan kunt u daartegen bezwaar maken.

Vergunningaanvragen uit uw buurt per e-mail krijgen

Wilt u liever alle vergunningenaanvragen per e-mail ontvangen? Meld u aan op overuwbuurt.overheid.nl. Dan krijgt u alle aanvragen van vergunningen in uw mailbox. Ook de aanvragen van evenementen zitten hierbij. 

Overzicht aanvragen evenementenvergunning

Bekijk welke aanvragen er in behandeling zijn en wie er een vergunning heeft gekregen.

Overzicht aanvragen evenementenvergunning (pdf, 398 kB)

Overzicht meldingen straatfeest

Bekijk voor welke straatfeesten er een melding is gedaan.

Overzicht meldingen straatfeest (pdf, 124 kB)

Vooraf informatie van organisator voor omwonenden

De organisator is verplicht om omwonenden op tijd te informeren over het evenement. De organisator moet ook aangeven met wie u contact op kunt nemen als u (geluids)klachten hebt.

Overlast melden

Hebt u (geluids)overlast van een evenement? Neem dan contact op met de organisator van het evenement. Komt u er niet uit met de organisator? Bel dan de gemeente op 14 030. Kies in het menu voor 'geluidsklachten evenementen'. Wij controleren of de organisator voldoet aan de (geluids)voorwaarden van de vergunning. Zo niet, dan treden wij op. Op de pagina Geluid staat de wet en regelgeving.

Locatieprofielen evenementen

Evenementen dragen bij aan de levendigheid van Utrecht. Maar ze moeten niet voor overlast zorgen. Daarom maken we samen met organisatoren en omwonenden locatieprofielen voor evenementen. Hierin staan de mogelijkheden en regels voor het gebruik van een locatie door evenementen.

Evenementenbeleid

Het evenementenbeleid van de stad Utrecht is vastgelegd in de omgevingsvisie. Zie de pagina Evenementenbeleid.

Zelf een evenement (bijvoorbeeld een buurt- of straatfeest) organiseren

Als u een evenement organiseert, dan moet u meestal een vergunning aanvragen. Soms hoeft u alleen een melding doen. Vul het formulier Vergunningcheck evenement in. U krijgt dan meteen informatie over wat u moet doen voor het organiseren van uw evenement.

Ga naar vergunningcheck evenement

Hulp en contact Evenementen

Telefoon

14 030

E-mail

evenementen@utrecht.nl