Kunstwerk gastarbeiders

Duizenden gastarbeiders hebben door de jaren heen Utrecht helpen opbouwen. Daarom kregen zij een kunstwerk om hen te eren. Met dit kunstwerk krijgt de geschiedenis van de gastarbeider een plek in onze stad.

Idee kunstwerk

De Turkse Ondernemers Vereniging (TOV) kwam met het idee voor een kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders. Tussen 1960 en 1970 kwamen vanuit Turkije, Marokko, Italië, Spanje, Griekenland en (het vroegere) Joegoslavië, arbeiders naar Nederland en Utrecht. Zij werkten onder slechte omstandigheden in de industrie. Veel van hen gingen wonen in Utrecht. Ze hielpen bij de opbouw en de economische en culturele groei van Utrecht. Een aantal personen met verschillende culturele achtergronden zorgden er samen met ons voor dat het kunstwerk er kwam. Zo beslisten zij samen over de kunstenaar en het ontwerp van het kunstwerk.

Over het kunstwerk

Kunstenaar Aimée Zito Lima maakte het werk. Het werk bestaat uit 2 delen op verschillende plekken. Een deel op de Mariaplaats en het grote werk in het Marjellapark. Beide plekken zijn belangrijk voor de gastarbeiders, hun kinderen, kleinkinderen en voor de Utrechtse geschiedenis. Het werk is door iedereen te bezoeken. Het is onderdeel van de openbare kunstcollectie van de gemeente Utrecht.

Majellapark

Het kunstwerk in het Majellapark bestaat uit 3 staande stalen panelen met afbeeldingen en teksten die symbool staan voor het verleden en het heden van de gastarbeiders. Het kunstwerk vertelt het verhaal van de gastarbeiders in onze stad en onze geschiedenis samen.

Mariaplaats 

Het kunstwerk bestaat uit blauwe metalen lijnen. In de lijnen kunt u koffers herkennen. De koffers staan symbool voor de aankomst van de gastarbeiders in Utrecht. Veel mensen kwamen aan met maar 1 koffer als bagage.

Meer weten

Wilt u meer te weten komen over de geschiedenis van de gastarbeiders en voor hen belangrijke locaties in Utrecht? Loop dan de wandelroute die speciaal voor dit kunstwerk is gemaakt.

Hulp en contact Kunstwerk gastarbeiders

Telefoonnummer

14 030

E-mail

kunstinopenbareruimte@utrecht.nl