Het aantal jongeren van 12 tot 18 jaar in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern is groot en groeit nog steeds. Er zijn nu niet voldoende plekken voor hen om buiten samen te komen. Daarom komt in het Archeologieplek (Langerak) een ontmoetingsplek voor jongeren.
Hoe ziet het eruit?
Achter de sportzaal Voorn staat op de oever een klein schuilhuisje op een betonnen plaat van 2 meter breed en 3 meter lang. Er staat ook een prullenbak bij het huisje en een wilg aan de waterkant, dichtbij het huisje. Aan de andere kant van het fietspad in het park is een nieuwe strook met planten: vlinderstruiken, kruisbessen, gele kornoelje en de hazelaar.
De buurt vond dit de beste plek voor de jongerenplek vergeleken met de andere 2 plekken bij de sportveldjes, omdat:
- Er een scheiding is tussen jongeren die willen rondhangen en ontspannen en jongeren die willen sporten. Daardoor hebben beide groepen geen last van elkaar. Bij gecombineerd gebruik is gebleken dat sommige sporters afhaken.
- Schoolkinderen niet op deze locatie spelen en daarom ook geen last hebben van eventueel nog aanwezige afval. Bij de andere 2 locaties is dat wel het geval.
Hoe zijn bewoners betrokken?
- In 2019 deden leerlingen van 15 en 16 jaar van het Niftarlake College onderzoek naar een geschikte locatie in het park. Ook maakten zij verschillende ontwerpen voor de jongerenplek.
- In februari 2020 presenteerden we een locatie met ontwerp (zie afbeelding). Omwonenden en de scholen gaven toen aan dat zij betrokken wilden zijn bij de keuze voor de locatie en een compacter ontwerp. Het vervolg stelden we uit vanwege renovatie van het park en van de scholen en corona.
- Begin februari 2023 startten we weer om te zoeken naar de beste plek voor jongeren in het park. Dit deden we samen met de buurt, alle partners in Kindercluster Voorn en de jongeren. Alle betrokken partijen konden andere mogelijk geschikte locaties voor een jongerenplek in het Archeologiepark doorgeven.
- De oproep om mee te denken leidde tot bezwaar van een groep buurtbewoners in maart 2023. Zij waren tegen de komst van een jongerenplek, omdat ze bang waren voor overlast. Wijkwethouder Eelco Eerenberg sprak op locatie met deze bewoners, bekeek samen de situatie en luisterde naar de bezwaren. Hij meldde dat we wel een jongerenontmoetingsplek willen, om de jongeren die al jarenlang dit park bezoeken een plek te geven om elkaar te ontmoeten. Er komen duidelijke maatregelen om overlast tegen te gaan. Ook komt er een evaluatiegesprek met deze bewoners als de ontmoetingsplek er 1 jaar staat.
- In augustus 2023 waren er 3 geschikte locaties in het park aangedragen door de buurt. Iedereen kon zijn argumenten voor of tegen de 3 locaties aangeven. Op basis van alle reacties uit de buurt (zie samenvatting hieronder) bleek er een duidelijke voorkeur voor locatie 3, de plek aan het water. Dit betekent dat niet gekozen is voor de locatie waar de meeste mensen positief op reageerden.
- Een groep betrokken bewoners heeft meegedacht over de beheerafspraken voor deze JOP. Samen met hen hebben we bepaald hoe we het evaluatiegesprek beoordelen. Deze regels noemen we de evaluatiecriteria. Het evaluatiegesprek komt er als de JOP er 1 jaar staat, dat is eind april 2025. Na een positieve evaluatie gaan we een omgevingsvergunning aanvragen, zodat de JOP er 10 jaar mag staan.
Samenvatting van 44 reacties op de 3 locaties
Alle reacties
U kunt alle reacties (anoniem gemaakt) opvragen bij ruimtevoorjongeren@utrecht.nl.
Wat gaan we nog doen?
Deze JOP staat er 1 jaar als proef. Na 1 jaar evalueren we de komst en na een positieve evaluatie, vragen we een omgevingsvergunning aan. Zodat de JOP er 10 jaar mag staan.
Waar?
In het Archeologiepark aan het water langs de Langerakbaan.
Hulp en contact Wijkbureau Leidsche Rijn
Bezoekadres
Brusselplein 4, 3541 CJ Utrecht
Postadres
Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht
Openingstijden
9.00 - 13.00 uur
Maandag tot en met vrijdag