Wijken Wat gebeurt er in wijk West?

Wijkwethouder Van Hooijdonk: "Mooi om te zien hoe inwoners elkaar helpen"

Net zoals in de rest van Utrecht en Nederland is het flink aanpassen geblazen sinds de uitbraak van het coronavirus. Wijkwethouder Lot van Hooijdonk ziet ondanks de heftige tijden ook mooie dingen ontstaan in de wijk West.
Lees het 'Portret op west'


Tiny Forest in het Majellapark

Het Majellapark heeft een Tiny Forest. Schoolkinderen zouden komen helpen, maar dat kon helaas niet. De komende weken wordt de rest van het plein afgemaakt. Tussen de jonge planten en bomen ligt stro zodat de bodem minder snel uitdroogt. Zo groeit er ook minder snel onkruid. Als de scholen weer open zijn wordt er een moment gezocht om het bos officieel en feestelijk te openen. Het Tiny Forest is een initiatief van Serge Calon (Groene Loperpaden) i.s.m. de Van Asch van Wijckschool en enthousiaste buurtbewoners.


Het beste idee voor Welgelegen 2020

Door inspanningen van bewoners en ondernemers krijgt Welgelegen meer en meer een eigen gezicht én uitstraling. Het Ondernemerscollectief Welgelegen timmert hard aan de weg om samen met de ondernemers een prettige(r) werkplek te maken. Door het succes van voorgaande jaren is er ook dit jaar weer ‘Het beste idee voor Welgelegen’. Er moeten 5 thema’s terugkomen in het beste idee. Hebt u een idee?

Lees meer op Welgelegen-utrecht.nl


Ontwerpbestemmingsplan Dickensplaats en Cartesiusweg e.o ter inzage

Er liggen 2 ontwerpbestemmingsplannen ter inzage. Het gaat om bestemmingsplannen voor de locatie Dickensplaats in Halve Maan Noord en voor de locatie Cartesiusweg e.o.
Bekijken of reageren? Kijk op www.utrecht.nl/bestemmingsplan


Vanaf 1 april 2020 betaald parkeren in Welgelegen

De gemeente voert op 1 april 2020 in de Rachmaninoffplantsoen en Schönberglaan betaald parkeren in. Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur. Uit de internetpeiling bleek een meerderheid van de bewoners voor de invoering van betaald parkeren. Bewoners en ondernemers in het gebied kunnen vanaf 13 februari 2020 een parkeervergunning aanvragen.

Lees meer over de invoering van betaald parkeren in het Rachmaninoffplantsoen

Lees meer over de invoering van betaald parkeren op de Schönberglaan


Klaar-overs op Everard Meijsterlaan

Vanaf begin februari helpen klaar-overs de kinderen veilig over te steken op de Everard Meijsterlaan. Zij helpen de kinderen om veilig van en naar school te gaan. U herkent de klaar-overs aan hun oranje jassen en stopborden. Geeft een klaar-over een stopteken? Stop dan en laat de kinderen veilig oversteken. Een klaar-over heeft een wettelijke status, net als een verkeerslicht dat op rood staat. Het voordeel voor auto’s en fietsers is dat zij minder vaak hoeven te stoppen omdat de schoolkinderen in groepjes oversteken. Zo werken ouders, politie en gemeente hier samen om de verkeersveiligheid te verbeteren.


Proef nieuwe horeca Kanaalstraat en Damstraat

In de Buurtvisie Kanaalstraat/Damstraat heeft de buurt gevraagd - in beperkte mate en gecontroleerd - horeca toe te voegen. In het gemeentelijk beleid is afgesproken dat een proef met horeca plaatsvindt in de Kanaalstraat/Damstraat. Een beperkt aantal ‘lichte’ daghorecavergunningen is beschikbaar gesteld. Die komen in de loop van 2 jaar beschikbaar. Ondernemers kunnen een plan indienen dat beoordeeld wordt aan de hand van een aantal criteria. Denk aan de bijdrage aan de diversiteit van de horeca en verbetering van de buurt. Een commissie van bewoners en ondernemers adviseert de gemeente over toekenning van een vergunning. Op dit moment is het mogelijk om plannen in te dienen.

Lees meer over de proef nieuwe horeca Kanaalstraat en Damstraat


Verkeersonderzoek noordwesten van de stad

Voor het verbeteren van het Lombokplein (nu Westplein) en van de wegen tussen het 24 Oktoberplein en de Marnixbrug (Westelijke Stadsboulevard) moet de hoeveelheid autoverkeer hier flink omlaag. Daarom heeft de gemeente een verkeersstudie gedaan. De gemeente heeft nog geen keuze gemaakt of en welke onderzochte maatregelen we gaan uitvoeren.

Lees meer over de resultaten van het onderzoek


Locomotiefstraat: bouw fietstunnel

In 2020 start de bouw van een fietstunnel tussen de Locomotiefstraat en de 2e Daalsedijk. Het Werkspoorkwartier, de Amsterdamsestraatweg en het centrum zijn straks beter bereikbaar. De tunnel is ook belangrijk voor de fietsroute tussen de buurten Cartesiusdriehoek en Wisselspoor.

Lees meer over de bouw van de fietstunnel


Cartesiusdriehoek: bouw woonwijk

De komende jaren bouwen we in de Cartesiusdriehoek een gezonde OV- en fietsvriendelijke woonwijk. De bouw start in 2020 en de is klaar in 2028. Er is veel aandacht voor gezondheid, bewegen, voeding, innovatieve energieoplossingen en duurzame (deel-)mobiliteit.

Lees meer over de Cartesiusdriehoek


Nieuwbouw Dickensplaats

Aan de Dickensplaats wil Mitros 24 eengezinswoningen en een gebouw met 24 appartementen bouwen. De verouderde garageboxen, een garagebedrijf en 8 woningen verdwijnen hiervoor.

Lees meer over het project aan de Dickensplaats


Stabiliseringswerkzaamheden Merwedekanaal

De kades langs het Merwedekanaal vertonen scheuren en moeten worden gerenoveerd. De oorzaak van de scheuren heeft te maken met de leeftijd van de kades. Vroeger werd er gefundeerd op houten palen. Doordat de houten fundering deels is vergaan, kunnen door uitspoeling van grond verzakkingen ontstaan. Dit is gevaarlijk voor mensen die de kades betreden, daarom heeft Rijkswaterstaat hekken geplaatst. Aannemer Hakkers B.V. gaat met zand gevulde ‘big bags’ voor verschillende kades aan het Merwedekanaal plaatsen. Dit is nodig om te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden. De werkzaamheden voor de stabiliseringsmaatregelen starten in mei en zijn naar verwachting begin juni gereed. Voor vragen of opmerkingen over de werkzaamheden, kunt u bij de aannemer terecht.

Planning

  • najaar 2019 start van uitvoering van werkzaamheden
  • najaar 2020 werkzaamheden afgerond

Voor vragen kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat.


Beurskwartier en Lombokplein

Aan de westkant van het centraal station breidt Utrecht op 2 locaties het centrum uit. Op een deel van het Jaarbeursterrein zijn plannen om het Beurskwartier te ontwikkelen. Op en rond het Westplein zijn plannen voor het Lombokplein.

Lees meer over de nieuwe inrichting van dit gebied


Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Hulp en contact Wijkbureau West

Telefoon

14 030

E-mail

west@utrecht.nl

Wijkwethouder

Lot van Hooijdonk
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

Stadskantoor, 5e etage, Stadsplateau 1, Utrecht

Openingstijden

maandag t/m donderdag 9.00-17.00
vrijdag 9.00-12.00 uur

Postadres

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

Uw mening