Wat gebeurt er in wijk West?

22 - 26 juli: Stadsbaantunnel en Laurierweg dicht door onderhoud

Van 22 tot en met 26 juli krijgen de Stadsbaantunnel en de kruising Laurierweg-Stadsbaan nieuw asfalt. Dit is nodig omdat het asfalt van nu aan vervanging toe is. De tunnel en de kruising zijn tijdens het werk dicht. We leiden het verkeer om via Langerakbaan, het Zand en Vleutensebaan.

Lees meer over terugkerend onderhoud van de Stadsbaantunnel


Lage Weide krijgt nieuw asfalt

Vanaf dinsdag 9 juli komt er nieuw asfalt op de Reactorweg, Otto Hahnweg en de Rutherfordweg. Er zijn omleidingsroutes. De werkzaamheden zijn vrijdag 26 juli klaar.

Lees meer over het werk op Lage Weide


Spinozabrug afgesloten

De Spinozabrug is op 17 augustus tussen 9.00 en 10.00 uur afgesloten voor verkeer. Dit is nodig omdat er een doorvaart is over het Merwedekanaal.

In augustus of september komt er nog een opening om dezelfde reden. We weten nog niet op welke datum dat precies is. Dat kan zijn op zaterdag 24 augustus of 31 augustus of 7 september of 14 september. De maandag voor de opening staan er gele borden aan allebei de kanten voor de brug. Dus 6 dagen voordat de opening er is.


Meer groen in de middenberm van de Stadsbaan

De Stadsbaan in Leidsche Rijn wordt groener. Het gaat om het stuk langs de buurt Rijnvliet. In de middenberm zaaien we bloemen waar nu nog stenen liggen. Meer groen draagt bij aan de biodiversiteit in de stad en is aantrekkelijk voor mens en dier. De bloemen die we hebben uitgekozen, kunnen goed tegen strooizout. De werkzaamheden starten vanaf 8 juli 2024 en duren ongeveer 2 weken. Het verkeer leiden we langs de werkzaamheden. De weg blijft gewoon open.


Kap- en snoeiwerkzaamheden 3 bomen Leidseweg

Eind mei kappen we 2 kastanjebomen in Leidseweg in de buurt van huisnummers 95 tot en met 98. Bij een derde kastanjeboom verwijderen we alle takken. We planten later een nieuwe bomen terug.

Lees meer over deze kap


Opvang Kanaalstraat en Bantamstraat verlengd

We verlengen 2 opvangplekken in Lombok.

Kanaalstraat 173: opvang tot 1 maart 2025

Op de Kanaalstraat 173 vangen we vanaf begin mei 2022 vluchtelingen uit Oekraïne op. Op deze plek zijn 19 kamers voor maximaal 41 Oekraïense vluchtelingen. Zij wonen hier zelfstandig, met ondersteuning vanuit sociaal beheerder de Tussenvoorziening. De ervaringen van zowel de vluchtelingen als vanuit de directe omgeving zijn goed. Deze opvangplek blijft tot 1 maart 2025.

Bantamstraat 9: opvang tot eind 2024

Sinds november 2023 vangen we dakloze EU-arbeidsmigranten op aan de Bantamstraat 9. De opvang aan de Bantamstraat 9 deelt het pand met de Kanaalstraat 173. Het gaat op de Bantamstraat 9 om een proef. Hier vangen we 5 dakloze EU-arbeidsmigranten voor een korte tijd op. Stichting Barka ondersteunt de arbeidsmigranten. De stichting helpt ze om ander werk en een andere woonplek te vinden binnen Nederland. Of bij het terugkeren naar het land waar ze vandaan komen. Er is 24/7 woonbegeleiding op de locatie, met hulp van ambulante begeleiding. De eerste resultaten van deze proef zijn positief. Deze opvangplek blijft tot eind 2024.


Opvang vluchtelingen Ravellaan 1

Op de Ravellaan 1 vangen we vanaf 5 februari de laatste 20 alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit Oekraïne op. In december 2023 vingen we al een eerste groep op. Samen komen we dan uit op 40 jongeren. Samen met de eerdere 60 vluchtelingen uit Oekraïne zitten we aan het maximale wat deze plek kan opvangen.

Begeleiding en dagbesteding jongeren

De jongeren komen net als de eerste groep vanaf het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan. Het COA begeleidt ze en ze krijgen een voogd van Nidos. Ook deze jongeren gaan naar school of hebben een andere dagbesteding. De begeleiding van het COA bestaat uit zowel pedagogisch medewerkers als woonbegeleiders. Begeleiders zijn 24 uur per dag aanwezig op de plek.

Hoe ging het met de opvangplek tot nu toe?

In januari keken we naar hoe het ging met de opvang op deze plek. We overlegden met het COA, de Tussenvoorziening en met omwonenden. Iedereen was tevreden over de samenwerking op de plek. En omwonenden lieten weten dat ze de opvangplek als positief ervaren.


Nieuwe school aan Frederik van Eedenstraat 5

Een nieuwe school Kindcentum Cartesius is met 5 kleuters en een klein team gestart aan de Frederik van Eedenstraat 5. Zij gebruiken deze plek tijdelijk en beginnen in 2 klaslokalen. In de nieuwe wijk Cartesiusdriehoek komt de komende jaren een nieuwe school en sporthal. Hier verhuist Kindcentrum Cartesius straks naartoe.

Lees meer over Kindcentrum Cartesius


Maartje Vermeulen nieuwe wijkcontactpersoon

Raadslid Maartje Vermeulen is de nieuwe wijkcontactpersoon voor wijk West. Ze vervangt Has Bakker, omdat hij nu werkt voor de Provincie. Iedere wijk heeft 2 wijkcontactpersonen waaraan u vragen kunt stellen, ideeën kunt voorstellen of problemen in de wijk kunt doorgeven. In Wijk West is raadslid Ilse Raaijmakers  ook wijkcontactpersoon. Ze wonen allebei in wijk West en organiseren samen het 'Raad in de Wijk'-bezoek dat op 28 mei 2024 plaatsvindt. In hun rol als wijkcontactpersoon vertegenwoordigen ze de hele gemeenteraad en niet alleen hun eigen partij.  

Lees meer over en bekijk de contactgegeven van:

 

 


Oog in Al wordt aardgasvrij

In Utrecht stoppen we met het gebruik van aardgas om huizen te verwarmen en om te koken. Oog in Al is een van de 20 buurten waar we gaan onderzoeken hoe de buurt op een goede en betaalbare manier aardgasvrij kan worden. Overstappen naar aardgasvrij doen we stap voor stap en samen met de buurt.

Meer over Oog in Al aardgasvrij 


Hekken Muntsluis blijven staan, openingstijden iets aangepast

De hekken bij de Muntsluis blijven staan. We openen de hekken in de ochtenden en sluiten ze in de avonden. We legen de prullenbaken elke dag.

We hebben een proefperiode gehad van 2 jaar om te kijken hoe het ging. In 2020 plaatsten we de hekken. Dit deden we omdat de vele bezoekers daar tot 's avonds laat overlast veroorzaakten voor omwonenden. Door de hekken blijft er ruimte voor bezoek en kunnen omwonenden ook een goede nachtrust hebben.

De openingstijden

  • In het zomerseizoen van 1 april tot 30 september zijn de hekken op alle dagen van 8.00 tot en met 22.00 uur open.
  • In het hoogseizoen (juni, juli, augustus) zijn de hekken op vrijdag en zaterdag een uurtje langer open, van 8.00 uur tot 23.00 uur.
  • Van 1 oktober tot 31 maart zijn de hekken altijd open.

Noodopvang vluchtelingen aan de Koploperstraat

De gemeente Utrecht biedt vanaf begin 2023 opvang aan ongeveer 133 vluchtelingen uit Oekraïne. Deze tijdelijke opvang komt aan de voormalige stadswerf aan de Koploperstraat 50-52. Het gaat in eerste instantie om een periode van 2 jaar. Ze kunnen hier deels zelfstandig verblijven. 68 Vluchtelingen kunnen terecht in het hoofdgebouw, 65 vluchtelingen kunnen verblijven in 13 portocabins op het terrein. Medewerkers van het Leger des Heils begeleiden de mensen die hier verblijven.

Lees meer over de opvang aan de Koploperstraat


Projecten in Welgelegen

In het gebied tussen de Ravellaan en de Leidseweg wordt veel gebouwd. De bouwprojecten bevinden zich in verschillende fases: van voorbereiding tot bouw. Ze passen in de visie voor het gebied.

Lees meer over de visie en projecten in Welgelegen


Verbeteren Kanaalstraat en Damstraat

Ondernemers en bewoners hebben samen een buurtvisie opgesteld voor de ontwikkeling van de Kanaalstraat en Damstraat. Ze werken samen aan de realisatie van deze buurtvisie.

Lees meer over de buurtvisie Kanaalstraat en Damstraat

Straten opnieuw inrichten

We willen de Kanaalstraat en de Damstraat leefbaarder en aantrekkelijker maken. Met meer uitstraling, ruimte voor ontmoeting, een verkeersveilige 30 km/uur-inrichting en meer groen.

Lees meer over het opnieuw inrichten van de straten

Proef met nieuwe horeca

De buurtvisie biedt mogelijkheden voor uitbreiding van horeca. Dit zorgt voor meer voorzieningen en verbetert de kwaliteit van de buurt. Ook biedt horeca met kleine terrassen meer sociale controle.

Lees meer over de proef nieuwe horeca Kanaalstraat en Damstraat


Parkzone Johan Wagenaarkade

We richten de parkzone langs het Amsterdam-Rijnkanaal opnieuw in. We maken deze groener, aantrekkelijker, recreatiever en ecologischer. Het gaat om het gebied tussen de Cervanteslaan in Oog in Al en het Attleeplantsoen in Kanaleneiland.

Lees meer over parkzone Johan Wagenaarkade

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Hulp en contact Wijkbureau West

Telefoon

14 030

E-mail

west@utrecht.nl

Wijkwethouder

Linda Voortman
Kijk wanneer het wijkspreekuur is

Bezoekadres

Everard Meijsterlaan 3
3533 CK Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag tot en met vrijdag

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht