Wat gebeurt er in wijk West?

Proef EU-arbeidsmigranten Bantamstraat 9

Stichting Barka vangt maximaal 5 dakloze Oost-Europese arbeidsmigranten op in de Bantamstraat 9. Deze doorgangswoning is van woningcorporatie Bo-Ex. Het gaat om een proef die loopt van oktober 2023 tot april 2024. Het kan daarna doorgaan. Dit ligt aan hoe de proef gaat.

Stichting Barka begeleidt de bewoners in een periode van maximaal een halfjaar naar zelfstandig wonen. Of bij terugkeer naar land van herkomst. Er is de hele dag, elke dag, woonbegeleiding aanwezig. Er is ook ambulante begeleiding.

Over Stichting Barka

Stichting Barka ondersteunt in Utrecht kwetsbare dakloze arbeidsmigranten. Ze helpt hen op weg naar ander werk en huisvesting binnen Nederland. Ze helpen ook bij terugkeer naar het land van herkomst.


Werkzaamheden Abel Tasmanbrug en Leidsekade

Van 11 september tot en met 13 oktober werken we aan de Abel Tasmanbrug en de Leidsekade. De brug is ongeveer 1,5 week dicht vanaf 11 september. Daarna de Leidsekade ongeveer 3 weken. Er geldt een omleiding voor het verkeer en parkeren kan tijdelijk niet op de Leidsekade. Parkeervakken geven we per stuk straat dat af is, weer vrij.


Reageren op plannen Welgelegen en Den Hommel

De riolering en het meeste asfalt van de wegen in de buurten Welgelegen en Den Hommel zijn toe aan vervanging. Dit is een mooie kans om de straten groener en verkeersveiliger te maken. Het plan voor deze nieuwe inrichting is weer een stap verder. We spraken met bewoners en ondernemers via de buurtwandelingen, tijdens losse gesprekken, op DenkMee.nl en via de klankbordgroepen. Die informatie hebben we verwerkt in de plannen. Dat noemen we het Integraal Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp (IPvE/FO). Hierop kunt u van 1 september tot en met 15 oktober reageren door een e-mail te sturen naar welgelegendenhommel@utrecht.nl.
Bekijk het plan en de belangrijkste wijzigingen op Utrecht.nl/welgelegendenhommel


Oog in Al wordt aardgasvrij

In Utrecht stoppen we met het gebruik van aardgas om huizen te verwarmen en om te koken. Oog in Al is een van de 20 buurten waar we gaan onderzoeken hoe de buurt op een goede en betaalbare manier aardgasvrij kan worden. Overstappen naar aardgasvrij doen we stap voor stap en samen met de buurt.

Meer over Oog in Al aardgasvrij 


September: opening tijdelijke opvang vluchtelingen aan Ravellaan

De tijdelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne aan de Ravellaan 1 start in september 2023. Dit zou eerst in juli 2023 zijn maar de voorbereidingen vragen meer tijd. Deze plek gebruiken we in ieder geval tot 1 januari 2025. Het gebouw was in eerste instantie alleen voor Oekraïense vluchtelingen bedoeld. Inmiddels is er ook dringend opvang nodig van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv'ers). Wij onderzoeken daarom of op deze plek zowel Oekraïners als amv'ers kunnen komen. Hierbij gaat het om maximaal 100 Oekraïners en 20 amv'ers. Het gaat om een groep die pedagogische begeleiding of dagbesteding heeft. Wij regelen de opvang en begeleiding voor alle mensen. In de periode juli tot september 2023 beheren de bewoners deze plek tegen leegstand.


Hekken Muntsluis blijven staan, openingstijden iets aangepast

De hekken bij de Muntsluis blijven staan. We passen de openingstijden op de donderdagen in het hoogseizoen iets aan. Dan sluiten de hekken een uurtje eerder, om 22.00 uur in plaats van 23.00 uur. Omdat vrijdag voor veel mensen gewoon een werk- of schooldag is. We openen de hekken in de ochtenden en sluiten ze in de avonden. We legen de prullenbaken elke dag.

We hebben een proefperiode gehad van 2 jaar om te kijken hoe het ging. In 2020 plaatsten we de hekken. Dit deden we omdat de vele bezoekers daar tot 's avonds laat overlast veroorzaakten voor omwonenden. Door de hekken blijft er ruimte voor bezoek en kunnen omwonenden ook een goede nachtrust hebben.

De openingstijden

  • In het zomerseizoen van 1 april tot 30 september zijn de hekken op alle dagen van 8.00 tot en met 22.00 uur open.
  • In het hoogseizoen (juni, juli, augustus) zijn de hekken op vrijdag en zaterdag een uurtje langer open, van 8.00 uur tot 23.00 uur.
  • Van 1 oktober tot 31 maart zijn de hekken altijd open.

Onderzoek naar Halve Maan-Noord

We hebben onderzocht hoe het gaat met de buurt Halve Maan-Noord. Wat gaat er goed en wat vraagt aandacht? Dit onderzoek hebben we gedaan voor 11 buurten in de stad. We hebben de cijfers van Buurten in cijfers vergeleken met de stedelijke cijfers. Zo kwamen we tot deze 11 buurten, omdat ze verschillen met het stedelijk gemiddelde. Deze cijfers bespraken we met buurtbewoners en professionals om beter te begrijpen waar de verschillen vandaan komen. De resultaten van het onderzoek en de gesprekken noemen we het buurtprofiel.

We kijken nu hoe we een vervolg aan dit onderzoek kunnen geven, met als uiteindelijk doel verbetering in de buurten en in contact met de inwoners en samenwerkingspartners.

Lees meer over het onderzoek naar Halve Maan-Noord


Noodopvang vluchtelingen aan de Koploperstraat

De gemeente Utrecht biedt vanaf begin 2023 opvang aan ongeveer 133 vluchtelingen uit Oekraïne. Deze tijdelijke opvang komt aan de voormalige stadswerf aan de Koploperstraat 50-52. Het gaat in eerste instantie om een periode van 2 jaar. Ze kunnen hier deels zelfstandig verblijven. 68 Vluchtelingen kunnen terecht in het hoofdgebouw, 65 vluchtelingen kunnen verblijven in 13 portocabins op het terrein. Medewerkers van het Leger des Heils begeleiden de mensen die hier verblijven.

Lees meer over de opvang aan de Koploperstraat


Projecten in Welgelegen

In het gebied tussen de Ravellaan en de Leidseweg wordt veel gebouwd. De bouwprojecten bevinden zich in verschillende fases: van voorbereiding tot bouw. Ze passen in de visie voor het gebied.

Lees meer over de visie en projecten in Welgelegen


Verbeteren Kanaalstraat en Damstraat

Ondernemers en bewoners hebben samen een buurtvisie opgesteld voor de ontwikkeling van de Kanaalstraat en Damstraat. Ze werken samen aan de realisatie van deze buurtvisie.

Lees meer over de buurtvisie Kanaalstraat en Damstraat

Straten opnieuw inrichten

We willen de Kanaalstraat en de Damstraat leefbaarder en aantrekkelijker maken. Met meer uitstraling, ruimte voor ontmoeting, een verkeersveilige 30 km/uur-inrichting en meer groen.

Lees meer over het opnieuw inrichten van de straten

Proef met nieuwe horeca

De buurtvisie biedt mogelijkheden voor uitbreiding van horeca. Dit zorgt voor meer voorzieningen en verbetert de kwaliteit van de buurt. Ook biedt horeca met kleine terrassen meer sociale controle.

Lees meer over de proef nieuwe horeca Kanaalstraat en Damstraat


Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Hulp en contact Wijkbureau West

Telefoon

14 030

E-mail

west@utrecht.nl

Wijkwethouder

Linda Voortman
Kijk wanneer het wijkspreekuur is

Bezoekadres

Jan Pieterszoon Coenstraat 62

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag tot en met vrijdag

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht