Wonen en leven Wonen

De vraag naar woningen in Utrecht blijft hoog. Door de populariteit van de stad is het niet altijd makkelijk in Utrecht een betaalbare woning te vinden. De gemeente wil dat (toekomstige) Utrechters prettig wonen. In een woning die past bij hun inkomen, omgeving, huishouden en wensen.

De gemeente wil dat iedereen in Utrecht een betaalbare en goede woning kan vinden.

Bekijk ons woonbeleid

Utrechtse woningen in 2020

Ons doel is om het aantal Utrechtse woningen in de periode tot 2040 met ongeveer 60.000 woningen te laten toenemen. Dat zijn er zo’n 3.000 per jaar. In 2020 waren de cijfers fors hoger dan we hadden verwacht. In plaats van ongeveer 3100 woningen zijn er bijna 3600 gebouwd.

Het is ook belangrijk om uiteindelijk een stad te blijven voor mensen met een lager of middeninkomen. Daarom werkt de gemeente ook aan:

  • doorstroom (mensen die doorverhuizen naar andere woningen)
  • prettige en gemengde wijken
  • aandacht voor speciale groepen
  • nieuwe woonideeën

Ook willen we genoeg betaalbare woningen. In 2020 wilden we dat van de nieuwe woningen 35 % sociale woningbouw zou zijn en 25 % 'middensegment' (betaalbare koop- en huurhuizen). Dat werd 41 % sociale woningbouw en 30 % middensegment.

Maar we hebben een lange adem nodig: de woningmarkt (het geheel aan woningen) verandert niet snel. Voor de huizen die nu gebouwd worden, zijn de afspraken al veel eerder gemaakt. Vaak al tussen de 5 en 10 jaar geleden. De plannen die we nu maken, zijn ook weer voor over 5 tot 10 jaar. We proberen daarom ook andere woonvormen uit, zoals tiny houses.

Gezond stedelijk leven

Benieuwd hoe we van Utrecht een stad willen maken waar het fijn wonen is? Kijk op de pagina Utrecht: gezonde stad van en voor iedereen.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur