Wonen en leven Wonen

Bent u op zoek naar een woning in Utrecht? Hebt u te maken met erfpacht? Hier vindt u alle informatie over wonen in Utrecht.

Stadsgesprek over wonen in groeiend Utrecht

Utrecht is een aantrekkelijke stad om in te wonen. Dat willen we zo houden, ook als we komende jaren doorgroeien naar 400.000 inwoners. Wat is daarvoor nodig? En hoe houden we wonen in de stad betaalbaar en de wijken gemengd? Hierover organiseren we een stadsgesprek.

  • Wanneer: dinsdag 27 november 2018
  • Hoe laat: van 18.30 - 22.00 uur
  • Waar: NDC Den Hommel, Kennedylaan 9, 3533 KH Utrecht

U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden, er zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Voor een goede gesprekskwaliteit kunnen er niet meer dan 150 deelnemers meedoen.

Woonvisie

Wij vinden uw mening belangrijk én nodig voor het nieuwe woonbeleid voor de komende jaren. In de woonvisie schetsen we hoe we gaan toewerken naar bereikbare, betaalbare en duurzame huisvesting voor iedereen in de stad. Uw woonervaringen en woonvoorkeuren helpen om het woonbeleid te laten aansluiten bij wat nodig is voor de inwoners van Utrecht. Nu en in de toekomst.

Vervolggesprek

Er komt een vervolggesprek waarin u kunt reageren op de resultaten van het stadsgesprek. Het is nog niet bekend wanneer dit vervolggesprek is. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een e-mail naar woonvisie@utrecht.nl. U ontvangt dan binnenkort een e-mail met meer informatie over het vervolggesprek.

Uw rechten als huurder

Huurt u woonruimte van een particuliere verhuurder in de gemeente Utrecht? Als u meer wilt weten over uw rechten als huurder, dan is het Huurteam er voor u. Bijvoorbeeld voor informatie over redelijke huurprijzen.

Wilt u de positie van huurders sterker maken? U kunt hier subsidie voor krijgen.

Wilt u een woning kopen?

Gaat het om een woning van vóór 1989? Dan kan het zijn dat u in de toekomst betalingsverplichtingen hebt aan de gemeente. U hebt dan vaak nog te maken met erfpacht.
Gaat het om een woning tussen 1990 en 2015? Dan hebt u ook nog vaak te maken met erfpachtvoorwaarden.

De verkoper, zoals een makelaar, moet u deze informatie geven.

Lees meer over erfpacht en wat u kunt doen

Wonen op of aan het water

Woont u op of aan het water? Dan zijn er regels voor wonen op het water waar u zich aan moet houden en ook zijn er soms verplichtingen waar u aan moet voldoen bij wonen aan het water.

Wilt u een steiger bouwen bij uw woning op of aan het water? Controleer dan of u een watervergunning nodig hebt.