Wonen en leven Wonen

Bent u op zoek naar een woning in Utrecht? Wilt u uw huis (onder)verhuren? Of wilt u weten wat de gemeente doet op het gebied van wonen? Hier vindt u informatie over wonen in Utrecht.

De gemeente wil dat iedereen in Utrecht een betaalbare en goede woning kan vinden.

Bekijk ons woonbeleid

Zelf wonen in koopwoning onder de 307.400 euro

Vanaf 12 maart zijn kopers verplicht om zelf te gaan wonen in nieuwbouwwoningen tot 307.400 euro. Verhuur is dus verboden. Ook mag een koper een woning pas na 5 jaar doorverkopen. We doen dit om de kans te vergroten dat woningzoekenden een betaalbare koopwoning vinden.

Lees het persbericht Utrecht voert zelfbewoningsplicht in voor koopwoningen tot 307.400 euro

Prestatieafspraken sociale huurwoningen en stadsakkoord wonen

De gemeente wil meer betaalbare sociale huurwoningen in Utrecht. Ook willen we meer middeldure vrije sector huurwoningen. Samen met woningcorporaties, beleggers, bouwers en ontwikkelaar maakten wij hier afspraken over.

Lees meer over de prestatieafspraken sociale huurwoningen en stadsakkoord wonen

Meer woningen middensegment Overvecht

Een gevarieerder woningaanbod in Overvecht. En een groenere, aantrekkelijkere en gebruiksvriendelijkere openbare ruimte. Dat is wat de Mix, een samenwerking van gemeente Utrecht, Woningcorporatie Mitros en BPD, moet gaan opleveren. Bijzonder is dat we de sociale huurwoningen die in de omgeving verdwijnen, terugbouwen op andere plekken in Utrecht.

Lees meer over het project op www.mix-utrecht.nl

Uw rechten als huurder

Huurt u woonruimte van een particuliere verhuurder in de gemeente Utrecht? Als u meer wilt weten over uw rechten als huurder, dan is het Huurteam er voor u. Bijvoorbeeld voor informatie over redelijke huurprijzen.

Wilt u de positie van huurders sterker maken? U kunt hier subsidie voor krijgen.

Wonen op of aan het water

Woont u op of aan het water? Dan zijn er regels voor wonen op het water waar u zich aan moet houden en ook zijn er soms verplichtingen waar u aan moet voldoen bij wonen aan het water.

Starterslening

De gemeente Utrecht heeft geen starterslening.

Uw mening