Woningdelen

Voor het delen van een woning geldt in Utrecht omzettingsbeleid. Het omzetten van een zelfstandige woning in meerdere onzelfstandige kamers. Dit beleid geldt bij verhuur aan meer dan 3 personen met een eigen huishouden, bijvoorbeeld een studentenwoning of een friendswoning.

Wanneer u gaat verhuren aan meer dan 3 personen, dan hebt u hiervoor een omzettingsvergunning nodig. De leefbaarheidstoets is een van de voorwaarden voor het krijgen van een vergunning.

Het maakt eigenlijk niet heel veel uit hoe deze mensen precies met elkaar een woning delen. Kern is dat de bewoners geen eigen woning met eigen voorzieningen hebben, maar deze delen. De eigenaar van de woning moet hiervoor een omgevingsvergunning en een omzettingsvergunning aanvragen.

Deze vergunningen zijn nodig omdat de eigenaar de woning verhuurt aan meerdere personen met een zelfstandig huishouden en daarmee een bestaande zelfstandige woonruimte omzet in onzelfstandige woonruimten. De huurders delen dan de douche, wc en keuken. Ook hebben de kamers geen eigen ingang met een eigen, door de gemeente toegekend, huisnummer.

De omzettingsvergunning is er om de woningvoorraad voor starters en doorstromers op de woningmarkt te beschermen. U hebt een omgevingsvergunning nodig om af te mogen wijken van het omgevingsplan (bestemmingsplan).

Naar meer informatie en aanvragen omgevingsvergunning en omzettingsvergunning

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur