Energie besparen in uw monument

zonnepanelen

U wilt energie besparen in uw monument. Waarmee begint u dan? Wat zijn de mogelijkheden? Hebt u een vergunning nodig? Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden om energie te besparen in uw monument, en hoe we u hierbij kunnen helpen.

Met energiebesparende maatregelen bespaart u op uw energierekening. Bovendien zorgt u voor extra wooncomfort. Er zijn verschillende maatregelen mogelijk. Wel is het belangrijk dat u rekening houdt met de monumentale waarden van uw pand. Voor sommige maatregelen hebt u een vergunning nodig.

Stappenplan om energie te besparen

Waar begint u met het besparen van energie in uw monument?

Stap 1: Onderzoek doen

Wilt u energie besparen in uw monument maar weet u nog niet waar te beginnen? Het Energieloket op Jouwhuisslimer.nl helpt u op weg. Jouw Huis Slimmer is het energieloket van gemeente Utrecht, waar u informatie kunt vinden over energie besparen en uw huis duurzaam maken.

Stap 2: Energieadvies aan huis

Bent u de mogelijkheden nog aan het onderzoeken? Dan is het energieadvies aan huis misschien iets voor u. Bij een energieadvies aan huis ontvangt u een adviesrapport over energiebesparende maatregelen die bij uw huis passen, met bijbehorende kosten en mogelijkheden voor financiering. De onafhankelijke energieadviseur stelt ook een stappenplan op, zodat u weet in welke volgorde u de maatregelen kunt uitvoeren.

Stap 3: Concrete plannen?

Heeft u goed onderzoek gedaan en (eventueel) een energieadvies aan huis aangevraagd, en wilt u weten of uw plannen mogelijk zijn in uw monument? Neem dan contact op met onze erfgoedadviseurs via monumenten@utrecht.nl. Onze erfgoedadviseurs komen graag bij u langs om de mogelijkheden in uw pand te bespreken, zodat u rekening kunt houden met de monumentale waarden van het pand.

Zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen plaatsen op uw monument? Vaak kan dat. Maar er gelden wel regels. Ook hebt u soms een vergunning nodig.

Lees meer over de regels en de vergunning voor zonnepanelen en zonnecollectoren

Vergunning nodig?

Hebt u concrete plannen om uw monument te verduurzamen? Kijk of u een vergunning nodig hebt op:

Hulp en contact Monumenten

Telefoon

14 030

E-mail

monumenten@utrecht.nl