Woningonderhoud

Bent u eigenaar van een woning? Dan bent u verplicht om uw woning te onderhouden. Als huurder bent u verantwoordelijk voor klein onderhoud.

Verwarm uw huis veilig

Verwarm uw huis veilig en zorg zo dat u geen vergiftiging door koolmonoxide oploopt. Let op de volgende punten:

  • Gebruik goedgekeurde CO-melders (koolmonoxidemelder) met normcode NEN-EN 5029. Gaat het alarm af? Open ramen en deuren, waarschuw uw huisgenoten, verlaat snel het huis en bel 1-1-2.
  • Sinds 1 april 2023 moeten bedrijven die aan cv-installaties werken, een speciaal certificaat hebben om aan cv-installaties te mogen werken. Controleer of uw installateur het certificaat heeft.

Groot onderhoud door eigenaar

Verhuurt u uw woning? Dan hebt u wettelijk de plicht uw huurwoning goed te onderhouden. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een tabel met onderhoud dat door de verhuurder gedaan moet worden. Goed omgaan met (regen)water en het onderhouden van het riool horen ook bij het goed onderhouden van uw woning. Kijk op de pagina Water en riool.

Klein onderhoud door huurder

Huurt u een woning? Dan bent u verantwoordelijk voor klein onderhoud (herstel). Bijvoorbeeld reparaties aan binnensloten, sluitingen van ramen, binnenschilderwerk of, ontstoppen van gootsteen en toilet. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een tabel met onderhoud dat door de huurder gedaan moet worden.

Achterstallig onderhoud huurwoning

Vindt u dat uw huurwoning niet goed onderhouden wordt? Neem dan eerst contact op met uw verhuurder. Komt u er samen niet uit? Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie over bijvoorbeeld het aanvragen van huurverlaging of een voorbeeldbrief om melding te maken van achterstallig onderhoud.

Verhuurder doet niets met mijn melding

Doet uw verhuurder niets met uw melding over (achterstallig) onderhoud van uw huurwoning? Dan kunt u de gemeente inschakelen, wij nemen uw klacht in behandeling.
Doe een melding

Hulp en contact Toezicht en handhaving bebouwde omgeving

Telefoon

14 030