Balkon met stalen liggers

Hebt u een woning die gebouwd is tussen 1850 en 1945? Met een balkon met stalen liggers (balkondragers)? Uw balkon kan onveilig zijn. Laat dit controleren door een vakman.

Het probleem en de mogelijke oplossingen

In de animatievideo hieronder ziet u wat het probleem is, hoe u een balkon met stalen liggers herkent en welke oplossingen er zijn.

Balkon met stalen liggers

Zo herkent u een balkon met stalen liggers

Woningen die gebouwd zijn tussen 1850 en 1945, kunnen een balkon met stalen liggers hebben. Vaak is dat het balkon op de 1e etage aan de achterzijde van de woning. De liggers zijn meestal te zien onder de balkonvloer (zie afbeelding 1). Soms zijn de liggers weggewerkt in de balkonvloer (zie afbeelding 2). Dan ziet u ze niet aan de buitenkant. U kunt stalen liggers verder herkennen aan het balkonprofiel. Stalen liggers hebben een U- of H-profiel.

Schakel een vakman in

Als eigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid op en rondom uw balkon. Daarom raden we u aan om een vakman te laten onderzoeken hoe veilig uw balkon is. Een vakman kan u ook advies geven over het herstellen van uw balkon. Houd rekening met de volgende punten.

  • Een constructeur helpt u bij het onderzoeken van het balkon en geeft u advies. Bijvoorbeeld over wat u het beste kunt doen om het balkon veilig te maken. Kijk voor een lijst van constructeurs met een diploma op: www.constructeursregister.nl.
  • Een aannemer kan u vertellen wat de herstelmogelijkheden zijn en hoe duur het herstel is. Het kan handig zijn om van tevoren meerdere offertes aan te vragen. Zo kunt u de offertes vergelijken met elkaar.
  • Voor het herstellen van uw balkon geven wij geen subsidie. U kunt de kosten verlagen door het samen met de buren of als vereniging van eigenaren (vve) te doen.
  • Werk samen met uw buren om overlast voor de omgeving kleiner te maken.

Wat doet de gemeente?

Wij onderzoeken welke woningen in Utrecht balkons hebben met stalen liggers. U krijgt een brief als uw woning gebouwd is tussen 1850 en 1945 en uw wijk aan de beurt is.

Hebt u inderdaad een balkon met stalen liggers? Dan krijgt u een 2e brief. Wij raden u aan om onderhoud te plegen. U kunt uw balkon laten onderzoeken door een vakman. Deze geeft u advies over de oplossing die bij uw situatie past.

Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op.

Omgevingsvergunning nodig?

Wilt u een nieuw balkon plaatsen? Dan hebt u een omgevingvergunning nodig. Kijk bij Dakterras of balkon maken.

Wilt u alleen de stalen liggers versterken, ondersteunen of vervangen? Dan hebt u geen vergunning nodig.

Wilt u een balkon weghalen aan de achterkant of zijkant van uw huis? Dan hebt u geen vergunning nodig.
Wilt u een balkon weghalen aan de voorkant van uw huis? Neem dan contact op met de gemeente.

Hebt u een monument? Dan hebt u altijd een omgevingsvergunning nodig. Kijk bij Monument opknappen of verbouwen.

Hulp en contact Balkon met stalen liggers

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur