Hulp als u dakloos bent
Bent u dak- of thuisloos? Leeft u op straat, of logeert u bij familie, vrienden of kennissen? Dan kunt ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld voor dagopvang, een slaapplek of het aanvragen van een uitkering.
Op deze pagina:
Herstart: inloop en kortdurende opvang volwassenen
Herstart, aan de Nieuwegracht 92 heeft een open inloop. Bezoek de opvang overdag om iets te drinken of te eten, een warme douche of een gesprek. Hulpverleners helpen u met het vinden van een plek om te slapen. Werkcoaches ondersteunen u graag bij het vinden van een baan en er is een medisch spreekuur.
Ga naar Herstart voor:
- Dagopvang: elke dag van 10.00 tot 18.00 uur
- Medische vragen spreekuur: maandag, dinsdag en donderdag, van 10.00 tot 12.00 uur
- Kortdurend verblijf voor nieuwe daklozen
- 24-uursopvang met bijbehorende begeleiding (voor mensen die al langer dakloos zijn)
- Werkcoaches voor het vinden van een baan
Contact met Herstart voor volwassenen
- Adres: Nieuwegracht 92, Utrecht
- Telefoon: (030) 231 02 93, voor informatie over de inloop van Herstart
Stadsteam Back Up: hulp en advies volwassenen
Stadsteam Back Up kijkt of u recht hebt op opvang in regio Utrecht of ergens anders. Het team adviseert over plekken die geschikt zijn om te wonen. Denk aan begeleid wonen of particuliere huur. Wilt u een duidelijk overzicht van uw schulden maken en wilt u daar hulp bij? Of hebt u vragen over zorg? Dan denkt Stadsteam Back Up graag met u mee.
Stadsteam Back Up heeft geen woningen, maar denkt mee en helpt bij het aanmelden voor:
- Dagbesteding
- Opvang
- Postadres
- Inkomen
- Zorgverzekering
Contact met Stadsteam Back Up volwassenen
- Telefoon: (030) 721 00 15, bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 14.30 uur. Voor advies of aanmelden.
- E-mail: volwassenen@stadsteambackup.nl. Mailt u voor 17.00 uur? Dan ontvangt u dezelfde dag antwoord.
Contact met Stadsteam Back Up jongeren (jonger dan 27 jaar)
- Telefoon: (030) 721 00 10, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 14.30 uur. Voor advies of aanmelden.
- E-mailadres: jongvolwassenen@stadsteambackup.nl. Mailt u voor 17.00 uur? Dan ontvangt u dezelfde dag antwoord.
24-uursopvang volwassenen
Hebt u geen eigen verblijfplaats en hebt al eerder gebruik gemaakt van de opvang? Dan kunt u gebruik maken van de 24-uursopvang in Utrecht. Hiervoor betaalt u een eigen bijdrage. Deze betaalt u aan de instelling. Dit is voor alle plekken € 6,50 voor 24 uur. Alles zit daar bij in: het verblijf, alle maaltijden, koffie/thee en activiteiten. Iedereen betaalt overal hetzelfde bedrag.
Neem voor aanmelden contact op met Bureau Trajectmanagement via telefoonnummer (088) 890 79 00. Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur.
Bel voor aanmelden met telefoonnummer (030) 231 53 26. Dit kan de in ochtend van 10.30 tot 11.00 uur en ’s avonds vanaf 19.45 uur. In de avond kunt u zich ook persoonlijk melden op Jansveld 51 in Utrecht.
Bel voor aanmelden naar (030) 251 72 80. Dit kan elke dag tussen 11.30 en 12.30 uur. Het adres van de opvang is Keulsekade 37 in Utrecht.
Zijn andere locaties vol of geldt de koudweerregeling? Dan is er opvang in de Stadsbrug. U kunt de opvang bereiken via telefoonnummer 06 - 531 09 555 (18.00 – 8.00 uur). Het adres is Koningin Wilhelminalaan 6 in Utrecht.
De Tussenvoorziening: opvang gezinnen met kinderen
De Tussenvoorziening ondersteunt gezinnen met minderjarige kinderen met opvang. Hier hebt u een veilige en rustige plek om te slapen. Ook is ruimte om aan de toekomst te werken. De Tussenvoorziening helpt met:
- 24-uursopvang met bijbehorende begeleiding
- aanvragen (post)adres
- in kaart brengen inkomen en schulden
- verwijzen naar arts of ondersteuning voor psychische hulp
Wanneer u opvang krijgt via de Tussenvoorziening is dat voor 3 maanden. De Tussenopvang zoekt dan samen met u naar een plek voor na deze 3 maanden. Deze organisatie steunt bijvoorbeeld ook eenoudergezinnen, jonge ouders (18-23 jaar) en zwangere vrouwen die dakloos zijn.
Contact met de Tussenvoorziening voor gezinnen
Telefoonnummer: (030) 233 22 86, bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 12.30 uur, voor advies rondom dakloos zijn en de praktische zaken die hierbij horen.
Opvang als u dakloos bent en geen verblijfsvergunning hebt of uit de EU komt
- Bent u dakloos en hebt u geen verblijfsvergunning? Dan kunt u ondersteuning krijgen van Stichting Stil.
- Bent u dakloos en EU-migrant? Dan kunt u zich melden bij Barka.
Koudweerregeling: gratis slaapplaats bij koud weer of storm
Niemand hoeft bij koud weer buiten te slapen. Daarom hebben we van 1 november tot 1 april de koudweerregeling. De koudweerregeling gaat in als de gevoelstemperatuur 's nachts lager is dan 0 graden. U krijgt dan een gratis slaapplaats. De koudweerregeling gaat ook in als het KNMI meldt dat er een storm aankomt, en die storm heeft een naam met 'code rood'. Als gemeente gaan we over de koudweerregeling. Wij bepalen wanneer de regeling start en weer stopt. De opvanglocaties en de hulpverlenende instanties voor daklozen delen hier informatie over.
Op dit moment geldt de koudweerregeling niet.
Handige informatie
Medische hulp
Bent u dakloos, hebt u medische klachten én geen huisarts? Dan kunt u tijdelijk terecht bij de spreekuren van de gemeente bij Herstart, aan de Nieuwegracht 92. De afspraak is met een verpleegkundige of een arts.
Het alarmnummer 112 is voor spoedeisende hulp. Dus als uw leven of dat van iemand anders in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als u of iemand anders zwaargewond is en dringend medische hulp nodig heeft.
Eten en drinken
Op verschillende plekken in Utrecht is er gezond en goedkoop eten te vinden. Bekijk op de website Straatkompas Utrecht waar en wanneer u terecht kunt voor eten en drinken en wat een maaltijd kost. Op sommige plekken moet u eerst reserveren.
Uitkering
Bent u dakloos en wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dan doet u dit via het stadskantoor.
Meer over bijstand als u dakloos bent
Briefadres
Als u geen vast woonadres hebt, kunt u een briefadres aanvragen. U ontvangt op dat adres uw post. Het is een tijdelijke oplossing voor een periode waarin u geen woonadres hebt. Ingeschreven staan op een (brief)adres is belangrijk, want zonder inschrijving hebt u geen recht op sociale voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan een uitkering of toeslagen van de Belastingdienst.
Zorgverzekering
Iedereen die in Nederland woont is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Bent u dakloos? Ook dan sluit u in ieder geval een basiszorgverzekering af. Met deze verzekering hebt u toegang tot zorg en voorkomt u dat u hoge zorgkosten zelf moet betalen.
Hulp en contact Wmo
Telefoon
14 030
Maandag tot en met vrijdag
(van 9.00 tot 17.00 uur)