Hulp en ondersteuning (Wmo) Hulp bij dakloos zijn

Bent u dak- of thuisloos? Leeft u op straat, of logeert u bij familie, vrienden of kennissen? Op deze pagina staat wat de gemeente doet voor daklozen.

Tijdelijke noodopvang

Er is een tijdelijke noodopvang voor dakloze mensen die besmet zijn met het coronavirus

Lees meer over de tijdelijke opvang

Aangepaste bereikbaarheid Stadsteam Back Up en Herstart vanwege het coronavirus

  • Stadsteam Back Up is bereikbaar via de bureaudienst van 9.30-14.30 uur op werkdagen. Telefoon 030 - 721 00 15 of volwassenen@stadsteambackup.nl
  • Inloopspreekuur op het stadskantoor op werkdagen van 9.00 - 10.00 uur.
  • Spreekuur bij Herstart (Nieuwegracht 92) van 11.00 -12.00 uur op werkdagen als bellen/mailen echt niet kan.
  • Dagopvang bij Herstart (Nieuwegracht 92) is elke dag open van 10.00 -14.00 uur.

Herstart

Bent u dakloos en weet u niet waar u moet zijn? In Herstart, aan de Nieuwegracht 92 krijgt u hulp. In Herstart vindt u hulpverlening en kunt u een verwijzing krijgen naar plek om te slapen. Daarnaast kunt u in gesprek gaan over werk of activering en is er een medisch spreekuur.
In Herstart is ook een open inloop. In de open inloop kunt u overdag terecht om iets eten en drinken, een warme douche of voor een gesprek.

Hulpverlening bij Stadsteam Back Up

Bent u dakloos en hebt u hulp of advies nodig? Bijvoorbeeld over wonen, zorg, schuldhulpverlening of uw inkomen. Stadsteam Back Up is er voor u.

Kom naar het inloopspreekuur of neem contact op:
Telefoonnummer: 030 - 721 00 15 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 14.30 uur)
Mailadres: volwassenen@stadsteambackup.nl
Website: www.stadsteambackup.nl

Inloopspreekuren:

Herstart
Nieuwegracht 92
werkdagen van 11.00 uur - 12.00 uur

Stadskantoor
Stadsplateau 1
werkdagen van 9.00 uur - 10.00 uur

Hulpverlening en opvang voor jongeren

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan kunt u zich melden bij Stadsteam Back up via jongvolwassenen@stadsteambackup.nl. Of bel op werkdagen tussen 9.00 en 18.00 uur met telefoonnummer 030–721 00 10.

Opvang voor gezinnen

Wanneer u als gezin met kinderen dakloos bent, dan kunt u zich melden bij de Tussenvoorziening aan de Niasstraat 1 of bel Stadsteam Back Up op 030 - 721 00 15.

Bijstand voor daklozen 

Bent u dakloos en wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dan is er is een speciale regeling. Lees op de pagina bijstand voor daklozen wat u moet doen om een uitkering aan te vragen.

Komt u uit de regio Utrecht?

U kunt alleen in de opvang in Utrecht terecht als u de meeste kans op herstel in Utrecht hebt. Wanneer u niet uit de centrumgemeente Utrecht komt en u kunt niet aantonen dat uw kans op herstel groter is in Utrecht dan verwijzen wij u voor opvang naar een andere regio. In afwachting van een plek in de opvang daar kunt u gebruikmaken van de Utrechtse opvang.

Verblijf op een opvanglocatie

Hebt u geen eigen verblijfplaats? Dan kunt u verblijven op 1 van de 24-uurs verblijfplekken in Utrecht. Hiervoor betaalt u een eigen bijdrage. Deze betaalt u aan de instelling. De eigen bijdrage verschilt per locatie.

  • Een verblijf bij Herstart kost €4,50 per 24 uur, inclusief ontbijt.
  • Een verblijf bij de Sleep Inn kost €4,50 per 24 uur, inclusief ontbijt.
  • Een verblijf bij de NOiZ (Nachtopvang in Zelfbeheer) kost €3,80 per 24 uur.
  • Een warme maaltijd in het Smulhuis kost €2,70.
  • Een warme maaltijd bij de NOiZ kost €2,20 per maaltijd.

Medische hulp voor daklozen

Zorgverzekering

Vanaf 18 jaar moet u een zorgverzekering hebben. De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering is niet verplicht. De gemeente heeft een voordelige zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Met een zorgverzekering hebt u toegang tot de zorg. Houd uw verzekeringspasje altijd bij de hand als u een arts of ziekenhuis bezoekt. Hebt u geen zorgverzekering en medische hulp nodig? Dan betaalt u de kosten zelf.

Spreekuur medische zorg

Bent u niet verzekerd of hebt u geen huisarts? Dan kunt u tijdelijk terecht bij de spreekuren bij de spreekuren van Herstart aan de Nieuwegracht. De afspraak is met een verpleegkundige of een arts.

Bij spoed: bel 112

Het alarmnummer 112 is voor spoedeisende hulp. Dus als uw leven of dat van iemand anders in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als u of iemand anders zwaar gewond is en dringend medische hulp nodig heeft.

Tandarts

Voor tandartszorg kunt u terecht bij de tandartspraktijk Jouw Mondzorg. Jouw Mondzorg is voor alle inwoners, maar vooral voor dak- en thuislozen, verslaafden en inwoners met een psychiatrische aandoening.

Bent u dakloos, of kampt u met een verslaving of ernstig psychische problemen? Dan kan uw hulpverlener u aanmelden bij Jouw Mondzorg. U krijgt dan zorg vanuit de basisverzekering. Hebt u geen hulpverlener die u kan aanmelden? Dan krijgt u de tandartskosten mogelijk (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval als u de U-polis hebt.

Hebt u met spoed een tandarts nodig in de avond of het weekend? Bel dan naar 0900 – 821 22 30. U kunt dan terecht bij een tandarts die dan dienst heeft. U betaalt wel een hoger bedrag en moet meestal direct contant betalen.

Koudweerregeling en extra opvanglocaties

Niemand hoeft bij koud weer buiten te slapen. Daarom hebben we de koudweerregeling. U krijgt dan een gratis slaapplaats. De koudweerregeling gaat in als de gevoelstemperatuur 's nachts lager is dan 0 graden. Als gemeente gaan we over de koudweerregeling. Wij bepalen wanneer de regeling start en weer stopt. Op dit moment geldt de koudweerregeling niet.

Samen met hulporganisaties hebben we met de coronamaatregelen en de winterperiode extra (tijdelijke) opvanglocaties geopend. Ook mensen die normaal gesproken geen recht hebben op opvang, mochten tot 1 april 2021 naar binnen. Hierdoor wordt iedereen die voor 1 april al in de opvang zat opgevangen tot het einde van de lockdown, ook wanneer de koudweerregeling niet geldt.

Briefadres

Een briefadres is een adres waar u wel ingeschreven staat maar niet woont. U ontvangt hier alleen uw post. Het is een tijdelijke oplossing voor een periode waarin u geen woonadres heeft. Ingeschreven staan op een (brief)adres is belangrijk, want zonder inschrijving hebt u geen recht op een uitkering en sociale voorzieningen zoals bijvoorbeeld zorgverzekering of toeslagen van de Belastingdienst.  Er zijn 2 mogelijkheden voor een briefadres.

1. Briefadres bij familie, vrienden of kennissen

U hebt van de bewoner van het adres toestemming gekregen om er ingeschreven te staan maar u woont daar niet. De inschrijving heeft geen gevolgen voor de bijstandsuitkering, gemeentebelasting, huur- of zorgtoeslag. De bewoner is niet verantwoordelijk voor uw eventuele schulden. Op de pagina briefadres aanvragen leest u hoe u een briefadres aan kunt vragen.

2. Briefadres bij gemeente Utrecht

Als een briefadres bij familie. vrienden of kennissen niet mogelijk is, kunt u een briefadres aanvragen bij de gemeente. Bijvoorbeeld als u geen familie en sociaal netwerk heeft of wanneer u (aanvullende) begeleiding nodig heeft. Bij een gemeentelijk briefadres bent u verplicht om minimaal 1 keer in de 2 weken persoonlijk uw post tussen 9.00 en 11.00 uur op te halen in het stadskantoor.

Elke 3 maanden neemt de gemeente contact op met u en/of uw begeleider. Zo willen we zorgen dat u de ondersteuning krijgt die u nodig heeft en checken wij of u een briefadres nog steeds nodig heeft. Wilt u hier meer over weten, of een aanvraag doen voor een briefadres bij de gemeente? Ga dan naar het inloopspreekuur van het Stadsteam Back Up. De inloopspreekuren en contactgegevens staan hierboven onder het kopje Hulpverlening bij Stadsteam Back Up.

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan kunt u zich voor een briefadres melden bij het team jongvolwassenen van Stadsteam back up. Of bellen met telefoonnummer 030–721 00 10.

Hulp en contact Stadsteam Back Up

Telefoonnummer

Team volwassenen: 030 - 721 00 15 (ma-vr, 9.30-14.30 uur)
Team jongvolwassenen: 030–721 00 10 (ma-vr, 9.00-18.00 uur)

E-mail

Team volwassenen: volwassenen@stadsteambackup.nl
Team jongvolwassenen: jongvolwassenen@stadsteambackup.nl

 

Bezoekadres spreekuren

Team volwassenen: Stadsplateau 1 en Nieuwegracht 92
Team jongvolwassenen: Lauwersteeg 2 (zijstraat Oudegracht)

Website

www.stadsteambackup.nl