Hulp en ondersteuning (Wmo) Hulp bij dakloos zijn

Bent u dak- of thuisloos? Leeft u op straat, of logeert u bij familie, vrienden of kennissen? Op deze pagina staat wat de gemeente doet voor daklozen.

Herstart

Bent u dakloos en weet u niet waar u moet zijn? In Herstart, aan de Nieuwegracht 92 krijgt u hulp. In Herstart vindt u hulpverlening en kunt u een verwijzing krijgen naar plek om te slapen. Daarnaast kunt u in gesprek gaan over werk of activering en is er een medisch spreekuur.
In Herstart is ook een open inloop. In de open inloop kunt u overdag terecht om iets eten en drinken, een warme douche of voor een gesprek.

Hulpverlening bij Stadsteam Herstel Utrecht

Bent u dakloos en hebt u hulp of advies nodig? Bijvoorbeeld over wonen, zorg, schuldhulpverlening of uw inkomen. Het Stadsteam Herstel Utrecht is er voor u.

Kom naar het inloopspreekuur of neem contact op:
Telefoonnummer:   030 - 286 96 55 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 14.30 uur)
Mailadres:    info@stadsteamherstelutrecht.nl

Inloopspreekuren:

Herstart
Nieuwegracht 92
werkdagen van 11.00 uur - 12.00 uur

Stadskantoor
Stadsplateau 1
werkdagen van 9.00 uur - 10.00 uur

Opvang voor jongeren

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan kunt u zich melden bij Back up.

Opvang voor gezinnen

Wanneer u als gezin met kinderen dakloos bent, dan kunt u zich melden bij de Tussenvoorziening aan de Niasstraat 1 of bel het Stadsteam Herstel op 030 - 286 96 55.

Bijstand voor daklozen 

Bent u dakloos en wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dan is er is een speciale regeling. Lees op de pagina bijstand voor daklozen wat u moet doen om een uitkering aan te vragen.

Komt u uit de regio Utrecht?

U kunt alleen in de opvang in Utrecht terecht als u de meeste kans op herstel in Utrecht hebt. Wanneer u niet uit de centrumgemeente Utrecht komt en u kunt niet aantonen dat uw kans op herstel groter is in Utrecht dan verwijzen wij u voor opvang naar een andere regio. In afwachting van een plek in de opvang daar kunt u gebruikmaken van de Utrechtse opvang.

Eigen bijdrage

Voor opvang betaalt u een eigen bijdrage. Die betaalt u aan de instelling. De eigen bijdrage verschilt per locatie.
Een overnachting in Herstart kost € 4,50 per nacht, inclusief ontbijt. De Sleep Inn kost € 4,50 per nacht, inclusief ontbijt. Een warme maaltijd in het Smulhuis kost € 2,70.
Een overnachting bij de NOiZ (Nachtopvang in Zelfbeheer) kost € 3,80 per nacht. Warm eten bij de NOiZ kost € 2,20 per maaltijd.

Koudweerregeling: gratis slaapplaats bij koud weer

Niemand hoeft bij koud weer buiten te slapen. Daarom hebben we de koudweerregeling. U krijgt dan een gratis slaapplaats. De koudweerregeling gaat in als de gevoelstemperatuur 's nachts lager is dan 0 graden.

  • Hebt u recht op opvang in Utrecht? Dan kunt u overdag naar Herstart van het Leger des Heils. 's Nachts kunt u naar de nachtopvang van De Tussenvoorziening.
  • Hebt u geen recht op opvang in Utrecht? Dan kunt u tijdens de koudweerregeling naar de Stadsbrug op Koningin Wilhelminalaan 6.

De gemeente gaat over de koudweerregeling. Wij bepalen wanneer de regeling start en weer stopt.

Op dit moment geldt de koudweerregeling niet.

Medische hulp voor daklozen

Zorgverzekering

Vanaf 18 jaar moet u een zorgverzekering hebben. De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering is niet verplicht. De gemeente heeft een voordelige zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Met een zorgverzekering hebt u toegang tot de zorg. Houd uw verzekeringspasje altijd bij de hand als u een arts of ziekenhuis bezoekt. Hebt u geen zorgverzekering en medische hulp nodig? Dan betaalt u de kosten zelf.

Spreekuur medische zorg

Bent u niet verzekerd of hebt u geen huisarts? Dan kunt u tijdelijk terecht bij de spreekuren bij de spreekuren van Herstart aan de Nieuwegracht.  De afspraak is met een verpleegkundige of een arts.

Bij spoed: bel 112

Het alarmnummer 112 is voor spoedeisende hulp. Dus als uw leven of dat van iemand anders in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als u of iemand anders zwaar gewond is en dringend medische hulp nodig heeft.

Tandarts

Voor tandartszorg kunt u terecht bij de tandartspraktijk Jouw Mondzorg. Jouw Mondzorg is voor alle inwoners, maar vooral voor dak- en thuislozen, verslaafden en inwoners met een psychiatrische aandoening.

Bent u dakloos, of kampt u met een verslaving of ernstig psychische problemen? Dan kan uw hulpverlener u aanmelden bij Jouw Mondzorg. U krijgt dan zorg vanuit de basisverzekering. Hebt u geen hulpverlener die u kan aanmelden? Dan krijgt u de tandartskosten mogelijk (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval als u de U-polis hebt.

Hebt u met spoed een tandarts nodig in de avond of het weekend? Bel dan met het Tandarts Bemiddelingsbureau, telefoon 020 - 570 95 95. U hoort dan welke tandarts bij u in de buurt dienst heeft. De rekening moet u meestal direct contant betalen.

Hulp en contact Stadsteam Herstel Utrecht

Telefoonnummer

030 - 286 96 55 (ma-vr, 9.30-14.30 uur)

E-mail

info@stadsteamherstelutrecht.nl

Bezoekadres

Stadsplateau 1 en
Nieuwegracht 92

Uw mening