Hulp en ondersteuning (Wmo) Hulp bij dakloos zijn

Bent u dak- of thuisloos? Leeft u op straat, of logeert u bij familie, vrienden of kennissen? Op deze pagina staat wat de gemeente doet voor daklozen.

Nachtopvang

Hebt u geen dak boven uw hoofd? Voor nachtopvang en crisisopvang kunt u terecht bij de Stichting de Tussenvoorziening

Dagopvang

Wilt u overdag iets eten en drinken, een warme douche of een gesprek? Dan kunt u terecht in het Catharijnehuis. Ook kunt u daar spreken met de hulpverlening. 

Opvang voor jongeren

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan kunt u zich melden bij Back up.

Bijstand voor daklozen 

Bent u dakloos en wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dan is er is een speciale regeling. Lees op de pagina bijstand voor daklozen wat u moet doen om een uitkering aan te vragen.

Stadsteam Herstel Utrecht

Bent u dakloos en hebt u hulp of advies nodig? Bijvoorbeeld over wonen, zorg, schuldhulpverlening of uw inkomen. Het Stadsteam Herstel Utrecht is er voor u. Kom naar het inloopspreekuur of neem contact op.

Telefoonnummer: 14 030
Mailadres: info@stadsteamherstelutrecht.nl

Inloopspreekuren

Dagopvang:
werkdagen van 11.00 uur - 12.00 uur
Catharijnesteeg 7

Stadskantoor:
werkdagen van 9.00 uur - 10.00 uur
Stadsplateau 1

Op het Stadskantoor kunt u terecht voor het aanvragen van een daklozenuitkering. Hebt u al een uitkering en hebt u een vraag hierover? Dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met uw contactpersoon bij de gemeente, afdeling Werk en Inkomen.

Komt u uit de regio Utrecht?

U kunt alleen in de opvang in Utrecht terecht als u uit de regio Utrecht komt. Dit is regiobinding. Komt u van buiten de regio? Dan verwijzen wij u naar een andere regio. U kunt dan wel tijdelijk terecht in de opvang in Utrecht.

Eigen bijdrage

Voor opvang betaalt u een eigen bijdrage. Die betaalt u aan de instelling. De eigen  bijdrage verschilt per locatie. De Sleep Inn kost € 4,20 per nacht, inclusief ontbijt. Een overnachting bij de NoiZ (Nachtopvang in Zelfbeheer) kost € 3,50 per nacht. Warm eten bij de NoiZ kost € 2,20 per maaltijd.

Slaapplaats bij koud weer

Bij lage temperaturen krijgt u een gratis slaapplaats bij een nachtopvang van De Tussenvoorziening. Dit is de koudweerregeling.

De koudweerregeling gaat in als de gevoelstemperatuur overdag of ’s nachts lager is dan:

  •  0 graden - de verwachting is dat dit ten minste 72 uur duurt
  • -3 graden - de verwachting is dat dit ten minste 48 uur duurt
  • -5 graden - en verwacht wordt dat dit ten minste 24 uur duurt

De gemeente gaat over de koudweerregeling. Zij bepaalt wanneer de koudweerregeling geldt en afloopt.

Op dit moment geldt de koudweerregeling niet.

Medische hulp voor daklozen

Zorgverzekering

Vanaf 18 jaar moet u een zorgverzekering hebben. De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering is niet verplicht. De gemeente heeft een voordelige zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Met een zorgverzekering hebt u toegang tot de zorg. Houd uw verzekeringspasje altijd bij de hand als u een arts of ziekenhuis bezoekt. Hebt u geen zorgverzekering en medische hulp nodig? Dan betaalt u de kosten zelf.

Spreekuur medische zorg

Bent u niet verzekerd of hebt u geen huisarts? Dan kunt u tijdelijk terecht bij de spreekuren in het Catharijnehuis, Catharijnesteeg 7. De afspraak is met een verpleegkundige of een arts.

Bij spoed: bel 112

Het alarmnummer 112 is voor spoedeisende hulp. Dus als uw of iemand anders leven in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als u of iemand anders zwaar gewond is en dringend medische hulp nodig heeft.

Tandarts

Uw hulpverlener kan een afspraak maken bij de tandartspraktijk Jouw Mondzorg. De basisverzekering vergoedt geen tandartskosten aan volwassenen. Bent u niet aanvullend verzekerd voor tandartskosten? Dan betaalt u de kosten zelf. U kunt ook zelf een tandarts zoeken. Op tandarts.nl ziet u welke tandartsen plaats hebben voor nieuwe patiënten.

Hebt u met spoed een tandarts nodig in de avond of het weekend? Bel dan met het Tandarts Bemiddelingsbureau, telefoon 020 - 570 95 95. U krijgt dan door welke tandarts bij u in de buurt dienst heeft. De rekening moet u meestal direct contant betalen.

Hulp en contact

Telefoon
14 030

E-mail
wmo@utrecht.nl