Hulp en ondersteuning (Wmo) Hulp bij dakloos zijn

Bent u dak- of thuisloos? Leeft u op straat, of logeert u bij familie, vrienden of kennissen? Op deze pagina staat wat de gemeente doet voor daklozen.

Tijdelijke noodopvang

Er is een tijdelijke noodopvang voor dakloze mensen die besmet zijn met het coronavirus

Lees meer over de tijdelijke opvang

Aangepaste bereikbaarheid Stadsteam Herstel en Herstart vanwege het coronavirus

  • Stadsteam Herstel is bereikbaar via de bureaudienst van 9.30-14.30 uur op werkdagen. Telefoon 030 - 286 96 55 of info@stadsteamherstelutrecht.nl.
  • Spreekuur bij Herstart (Nieuwegracht 92) van 11.00 -12.00 uur op werkdagen als bellen/mailen echt niet kan.
  • Dagopvang bij Herstart (Nieuwegracht 92) is elke dag open van 10.00 -14.00 uur.
  • Inloopspreekuur op het stadskantoor gaat NIET door.

Herstart

Bent u dakloos en weet u niet waar u moet zijn? In Herstart, aan de Nieuwegracht 92 krijgt u hulp. In Herstart vindt u hulpverlening en kunt u een verwijzing krijgen naar plek om te slapen. Daarnaast kunt u in gesprek gaan over werk of activering en is er een medisch spreekuur.
In Herstart is ook een open inloop. In de open inloop kunt u overdag terecht om iets eten en drinken, een warme douche of voor een gesprek.

Hulpverlening bij Stadsteam Herstel Utrecht

Bent u dakloos en hebt u hulp of advies nodig? Bijvoorbeeld over wonen, zorg, schuldhulpverlening of uw inkomen. Het Stadsteam Herstel Utrecht is er voor u.

Kom naar het inloopspreekuur of neem contact op:
Telefoonnummer:   030 - 286 96 55 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 14.30 uur)
Mailadres:info@stadsteamherstelutrecht.nl
Website: www.stadsteamherstel.nl

Inloopspreekuren:

Herstart
Nieuwegracht 92
werkdagen van 11.00 uur - 12.00 uur

Stadskantoor
Stadsplateau 1
werkdagen van 9.00 uur - 10.00 uur

Hulpverlening en opvang voor jongeren

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan kunt u zich melden bij Back up. Of bel met telefoonnummer 030 - 236 17 77.

Opvang voor gezinnen

Wanneer u als gezin met kinderen dakloos bent, dan kunt u zich melden bij de Tussenvoorziening aan de Niasstraat 1 of bel het Stadsteam Herstel op 030 - 286 96 55.

Bijstand voor daklozen 

Bent u dakloos en wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dan is er is een speciale regeling. Lees op de pagina bijstand voor daklozen wat u moet doen om een uitkering aan te vragen.

Komt u uit de regio Utrecht?

U kunt alleen in de opvang in Utrecht terecht als u de meeste kans op herstel in Utrecht hebt. Wanneer u niet uit de centrumgemeente Utrecht komt en u kunt niet aantonen dat uw kans op herstel groter is in Utrecht dan verwijzen wij u voor opvang naar een andere regio. In afwachting van een plek in de opvang daar kunt u gebruikmaken van de Utrechtse opvang.

Eigen bijdrage

Voor opvang betaalt u een eigen bijdrage. Die betaalt u aan de instelling. De eigen bijdrage verschilt per locatie.

  • Een overnachting in Herstart kost €4,50 per nacht, inclusief ontbijt.
  • De Sleep Inn kost €4,50 per nacht, inclusief ontbijt.
  • Een warme maaltijd in het Smulhuis kost €2,70.
  • Een overnachting bij de NOiZ (Nachtopvang in Zelfbeheer) kost €3,80 per nacht. Warm eten bij de NOiZ kost €2,20 per maaltijd.

Eén organisatie voor basiszorg aan daklozen

De gemeente Utrecht heeft de Stichting Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht geselecteerd om vanaf 1 januari de basiszorg te bieden voor daklozen in Utrecht. Cliënten behouden zoveel mogelijk hun vertrouwde hulpverlener. Cliënten ontvangen via hun eigen hulpverlener in het najaar meer informatie over de overgang naar de nieuwe situatie.

Koudweerregeling: gratis slaapplaats bij koud weer

Niemand hoeft bij koud weer buiten te slapen. Daarom hebben we de koudweerregeling. U krijgt dan een gratis slaapplaats. De koudweerregeling gaat in als de gevoelstemperatuur 's nachts lager is dan 0 graden.

  • Hebt u recht op opvang in Utrecht? Dan kunt u overdag naar Herstart van het Leger des Heils. 's Nachts kunt u naar de nachtopvang van De Tussenvoorziening.
  • Hebt u geen recht op opvang in Utrecht? Dan kunt u tijdens de koudweerregeling naar de Stadsbrug op Koningin Wilhelminalaan 6.

De gemeente gaat over de koudweerregeling. Wij bepalen wanneer de regeling start en weer stopt.

Op dit moment geldt de koudweerregeling niet.

Medische hulp voor daklozen

Zorgverzekering

Vanaf 18 jaar moet u een zorgverzekering hebben. De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering is niet verplicht. De gemeente heeft een voordelige zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Met een zorgverzekering hebt u toegang tot de zorg. Houd uw verzekeringspasje altijd bij de hand als u een arts of ziekenhuis bezoekt. Hebt u geen zorgverzekering en medische hulp nodig? Dan betaalt u de kosten zelf.

Spreekuur medische zorg

Bent u niet verzekerd of hebt u geen huisarts? Dan kunt u tijdelijk terecht bij de spreekuren bij de spreekuren van Herstart aan de Nieuwegracht. De afspraak is met een verpleegkundige of een arts.

Bij spoed: bel 112

Het alarmnummer 112 is voor spoedeisende hulp. Dus als uw leven of dat van iemand anders in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als u of iemand anders zwaar gewond is en dringend medische hulp nodig heeft.

Tandarts

Voor tandartszorg kunt u terecht bij de tandartspraktijk Jouw Mondzorg. Jouw Mondzorg is voor alle inwoners, maar vooral voor dak- en thuislozen, verslaafden en inwoners met een psychiatrische aandoening.

Bent u dakloos, of kampt u met een verslaving of ernstig psychische problemen? Dan kan uw hulpverlener u aanmelden bij Jouw Mondzorg. U krijgt dan zorg vanuit de basisverzekering. Hebt u geen hulpverlener die u kan aanmelden? Dan krijgt u de tandartskosten mogelijk (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval als u de U-polis hebt.

Hebt u met spoed een tandarts nodig in de avond of het weekend? Bel dan naar 0900 – 821 22 30. U kunt dan terecht bij een tandarts die dan dienst heeft. U betaalt wel een hoger bedrag en moet meestal direct contant betalen.

Briefadres

Een briefadres is een adres waar u wel ingeschreven staat maar niet woont. U ontvangt hier alleen uw post. Het is een tijdelijke oplossing voor een periode waarin u geen woonadres heeft. Ingeschreven staan op een (brief)adres is belangrijk, want zonder inschrijving hebt u geen recht op een uitkering en sociale voorzieningen zoals bijvoorbeeld zorgverzekering of toeslagen van de Belastingdienst.  Er zijn 2 mogelijkheden voor een briefadres.

1. Briefadres bij familie, vrienden of kennissen

U hebt van de bewoner van het adres toestemming gekregen om er ingeschreven te staan maar u woont daar niet. De inschrijving heeft geen gevolgen voor de bijstandsuitkering, gemeentebelasting, huur- of zorgtoeslag. De bewoner is niet verantwoordelijk voor uw eventuele schulden. Op de pagina briefadres aanvragen leest u hoe u een briefadres aan kunt vragen.

2. Briefadres bij gemeente Utrecht

Als een briefadres bij familie. vrienden of kennissen niet mogelijk is, kunt u een briefadres aanvragen bij de gemeente. Bijvoorbeeld als u geen familie en sociaal netwerk heeft of wanneer u (aanvullende) begeleiding nodig heeft. Bij een gemeentelijk briefadres bent u verplicht om minimaal 1 keer in de 2 weken persoonlijk uw post tussen 9.00 en 11.00 uur op te halen in het stadskantoor.

Elke 3 maanden neemt de gemeente contact op met u en/of uw begeleider. Zo willen we zorgen dat u de ondersteuning krijgt die u nodig heeft en checken wij of u een briefadres nog steeds nodig heeft. Wilt u hier meer over weten, of een aanvraag doen voor een briefadres bij de gemeente? Ga dan naar het inloopspreekuur van het Stadsteam Herstel. De inloopspreekuren en contactgegevens staan hierboven onder het kopje Hulpverlening bij Stadsteam Herstel Utrecht.

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan kunt u zich voor een briefadres melden bij Back up. Of bellen met telefoonnummer 030 - 236 17 77.

Hulp en contact Stadsteam Herstel Utrecht

Telefoonnummer

030 - 286 96 55 (ma-vr, 9.30-14.30 uur)

E-mail

info@stadsteamherstelutrecht.nl

Bezoekadres

Stadsplateau 1 en
Nieuwegracht 92