Hulp en ondersteuning (Wmo) Hulp bij huishouden

Hebt u moeite met het schoonhouden van uw woning of ander huishoudelijk werk? Misschien kunt u hulp bij het huishouden krijgen van de gemeente.

Organisaties hulp bij het huishouden vanaf 2022

Had u al voor 1 januari 2022 hulp bij het huishouden vanuit de gemeente? Vanaf 1 januari zijn er vier nieuwe organisaties.

Lees wat dat voor u betekent

Te weinig personeel

Als u recht hebt op hulp bij het huishouden, hoort u binnen 6 weken hulp te krijgen. Op dit moment lukt dit niet. Er is een groot tekort aan personeel voor hulp bij het huishouden. Ook de organisaties waar de gemeente een contract mee heeft, hebben te weinig personeel. Dit betekent helaas dat het langer duurt voordat u hulp bij het huishouden krijgt. Gemiddeld is de wachttijd nu 5 tot 6 maanden vanaf het moment van aanvraag. Wij doen er alles aan om dit op te lossen.

Voor wie is hulp bij het huishouden?

  • U hebt een beperking waardoor u uw huis niet zelf kunt schoonmaken.
  • U hebt geen of onvoldoende hulp van bijvoorbeeld partner, huisgenoten of anderen.
  • U staat ingeschreven en woont in de gemeente Utrecht.
  • U hebt de hulp nodig in de woning waarin u woont.

Hoe vraagt u huishoudelijke hulp aan?

Vul het hulpvraagformulier hieronder in. Wij proberen u te bellen binnen 5 werkdagen. Wij maken een afspraak voor een gesprek. Dit is een huisbezoek, of telefoongesprek als u dat liever wilt. In het gesprek kijken wij of hulp bij het huishouden een oplossing voor u is. Of u belt naar ons of stelt ons uw hulpvraag.

Zelf een organisatie voor hulp bij het huishouden kiezen

Hebt u recht op hulp bij het huishouden? U kunt zelf een organisatie kiezen waarvan u hulp bij het huishouden wilt. Dit is een organisatie waarmee wij een contract hebben. In het stappenplan leest u hoe u dit regelt. Als u zelf geen organisatie kiest, dan kiezen wij een organisatie voor u.

Overstappen naar andere aanbieder

Hebt u al hulp bij het huishouden via de Wmo en wilt u naar een andere aanbieder? Overstappen van hulp-bij-het-huishouden aanbieder is op dit moment niet mogelijk. De gemeente (afdeling Wmo) kan hierin ook niet bemiddelen/ helpen.

Hebt u direct hulp in het huishouden nodig?

Bel dan naar de Wmo via 030 – 286 95 00 en geef door dat u met spoed hulp bij het huishouden nodig hebt. U krijgt dan de volgende dag een gesprek om te kijken wat u nodig hebt.

Wat kan de hulp voor u doen?

De hulp kan bijvoorbeeld de woonkamer, gang en slaapkamer stofzuigen en dweilen en de badkamer, keuken en het toilet schoonmaken. U maakt hierover afspraken met de organisatie. Als de uren voor het jaar op zijn, krijgt u geen extra uren van de gemeente.

Eigen bijdrage

Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage.
Lees meer over de eigen bijdrage

Hulp en contact Wmo

Telefoon

030 - 286 95 00

Maandag t/m vrijdag 9 - 13 uur