Hulp en ondersteuning (Wmo) Rolstoel, scootmobiel
Als u korter dan 6 maanden een (elektrische) rolstoel of scootmobiel nodig hebt, kunt u er vaak 1 lenen of huren via een thuiszorgwinkel. Gaat het om een periode langer dan 6 maanden? Dan kunt u misschien een (elektrische) rolstoel of scootmobiel van de gemeente krijgen.
4 hulpmiddelenleveranciers in Utrecht in plaats van 3
Per 1 april 2022 heeft de gemeente Utrecht 4 partijen voor de levering en het onderhoud van rolstoelen en scootmobiels. Dat is de uitkomst van een aanbesteding die de gemeente heeft gehouden. De 4 partijen zijn de 3 huidige leveranciers Kersten Hulpmiddelenspecialist, Medipoint en Meyra. Daarnaast komt Welzorg Nederland erbij als nieuwe partij. Heeft u nu al een Wmo hulpmiddel? Dan verandert er voor u niets. U behoudt het hulpmiddel en u blijft service ontvangen van uw vertrouwde leverancier.
Vul dan het hulpvraagformulier hieronder in. Wij bellen u binnen 5 werkdagen. Wij geven u direct antwoord op uw vraag als dat kan. Of we maken een afspraak voor een gesprek. Dit is een telefoongesprek, of als dat nodig is een gesprek bij u thuis. In het gesprek kijken wij of een rolstoel of scootmobiel een oplossing voor u is.
Zelf een leverancier kiezen
Heeft de medewerker van het Wmo-loket gezegd dat een rolstoel of een scootmobiel voor u een goede oplossing is? Dan kunt u zelf een leverancier kiezen waarmee wij een contract hebben. In het stappenplan ziet u hoe dit gaat. Als u zelf geen keuze maakt, dan kiezen wij een leverancier voor u.
Is uw rolstoel of scootmobiel kapot?
Wij kunnen dit niet voor u oplossen. Daarvoor neemt u contact op met uw leverancier.
Eigen bijdrage
Voor een scootmobiel betaalt u een eigen bijdrage. Voor een rolstoel betaalt u geen eigen bijdrage. U betaalt ook geen eigen bijdrage voor een hulpmiddel voor uw kind jonger dan 18 jaar. Lees meer op de pagina Eigen bijdrage.
Persoonsgebonden budget (Pgb)
U kunt ook vragen om een pgb. Dit is een geldbedrag waarmee u zelf een rolstoel of scootmobiel koopt. Lees verder op de pagina Persoonsgebonden budget.
Rolstoelauto huren
De Zonnebloem verhuurt aangepaste auto’s voor mensen die rolstoel- of scootmobiel gebonden zijn. In de auto’s is ruimte voor een rolstoel of scootmobiel, plus maximaal 4 andere personen, waardoor u samen op pad kunt. Het ophalen van de Zonnebloemauto kan bij Boogh, De Paraplu aan de Van Bijnkershoeklaan 10 in Utrecht. U kunt via de Zonnebloem ook vragen om een vrijwillige chauffeur. Meer informatie over het huren staat op www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto.
Kaart met toegankelijke plekken
Wilt u weten of u met een rolstoel de bibliotheek in kunt, welk restaurant toegankelijk is en waar een toegankelijk toilet is? Op Wheelmap.org en de app kunt u toegankelijke plekken vinden.
Vind rolstoeltoegankelijke plaatsen
Over Wheelmap is een video met ondertiteling en een video met audiodescriptie.
Hulp en contact Wmo
Telefoon
030 - 286 95 00
Maandag tot en met vrijdag
(van 09.00 tot 13.00 uur)
Op dit moment krijgt het Wmo-loket veel telefonische vragen. Wanneer u ons belt kan het daardoor zijn dat het langer duurt voordat we u te woord kunnen staan.