Hulp voor ex-partners van gedupeerde ouders toeslagenaffaire

Bent u een ex-partner van een gedupeerde ouder? En was u toeslagpartner voor de Belastingdienst? Als u ook gedupeerd bent door de fouten bij de kinderopvangtoeslag kunt u misschien hulp krijgen uit de Ex-toeslagpartnerregeling. Dit is: een geldbedrag, ondersteuning van de gemeente, hulp bij uw schulden en hulp bij schade. 

Welke hulp kunt u van ons krijgen?

Wij werken voor deze hulp samen met het buurtteam. U kunt hulp krijgen van het buurtteam bij problemen met werk, zorg, wonen of uw gezin. En ook als u geldzorgen of schulden hebt. Bijvoorbeeld met hulp bij het maken van een overzicht van uw schulden. En om deze schulden te laten betalen door de Belastingdienst. U krijgt hulp die u in uw situatie nodig hebt. Deze hulp noemen wij brede ondersteuning.

Hoe krijgt u deze hulp van ons?

U krijgt een brief van de Belastingdienst waarin staat hoe u zich aan kunt aanmelden voor de Ex-toeslagpartnerregeling. U kunt dan ook invullen dat u hulp van de gemeente wilt. Daarna krijgt u een brief met een besluit (beschikking) van de Belastingdienst. Staat in deze brief dat u recht hebt op hulp uit de Ex-toeslagpartnerregeling? Dan neemt het buurtteam binnen 2 weken contact met u op. U hoeft zelf niets te doen. 

Wat kunt u doen als u zich niet hebt aangemeld voor hulp van ons?  

Misschien hebt u niet ingevuld bij het aanmelden dat u hulp van ons wilt. Of bent u dit vergeten in te vullen. U kunt dan ook gewoon hulp van ons krijgen. Dit kunt u doen:

Hebt u problemen met het betalen van rekeningen, of hebt u schulden? 

Dan kunt u zich ook direct aanmelden bij de gemeente voor hulp. Dit kan met het formulier op Hulp bij geldzorgen of schulden. Of bel naar Werk en Inkomen via 14 030. 

Ontvangt u geen brief, maar denkt u dat u recht hebt op deze regeling?

Als de Belastingdienst denkt dat u recht hebt op deze regeling, ontvangt u daarover een brief. De Belastingdienst is gestart met het versturen van deze brieven in september 2023. Maar doet dat in kleine aantallen om iedereen goed te helpen. De Belastingdienst weet nu nog niet wanneer ze hiermee klaar is. Hebt u geen brief ontvangen? En denkt u dat u wel recht hebt op deze regeling? Zodra de Belastingdienst klaar is het met versturen van allen brieven, leest u op de Ex-toeslagpartnerregeling wat u dan kunt doen. 

Hulp en contact Kindregeling