Vluchtelingen helpen

Veel Utrechters willen de vluchtelingen uit Oekraïne helpen. U kunt ze in huis nemen of vrijwilligerswerk of een donatie doen.

Vluchtelingen in huis

Denkt u erover om vluchtelingen op te vangen? En hebt u daar vragen over? Zie hieronder, kijk bij VluchtelingenWerk of bel het Rode Kruis. Wilt u vluchtelingen in huis nemen? Dan kunt u zich aanmelden bij het netwerk voor alle Utrechters die vluchtelingen opvangen (Diaconie):

Meld u aan als gasthuishouden

U hoeft hiervoor niet gelovig te zijn. Via dit netwerk kunt u ook in contact komen met andere gasthuishoudens — voor hulp en het delen van ervaringen.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Bij het aanmelden geven de mensen van het netwerk u alle informatie die u nodig hebt. Dan gaan zij na of uw huishouden en ruimte(s) geschikt zijn voor opvang. Daarna kijken ze welke vluchtelingen hier het beste passen.

Hebben wij vanuit de gemeente behoefte aan extra opvangplekken? Dan bellen of mailen we met het netwerk en het gasthuishouden. De vluchteling verblijft hier dan maximaal 2 maanden. Daarna gaat hij/zij naar een gemeentelijke opvang.

Als u Oekraïners in huis neemt, kan dit tot extra kosten leiden. Hieronder vindt u een overzicht:

 • Hebt of krijgt u geldproblemen? Bel of mail dan voor hulp met (uw contactpersoon bij) de Diaconie.
 • Uw huurtoeslag verandert niet bij opvang. Oekraïense vluchtelingen gelden tot 1 maart 2024 niet als medebewoner.
 • Ontvangt u bijstand? De kostendelersnorm geldt niet in dit geval. Wel moet u de opvang melden.
 • Ontvangt u een UWV-uitkering zoals WW of WIA? Opvang heeft hiervoor in principe geen gevolgen.
 • Uw AOW-, Anw- of AIO-uitkering blijft gelijk bij opvang van korter dan een jaar. Wel moet u dit melden.
 • Voor de gemeentelijke belastingen zijn er geen gevolgen voor 2022. Dit verandert waarschijnlijk vanaf 2023 voor eenpersoonshuishoudens. Deze betalen in 2023 naar verwachting zo’n € 170 extra, omdat zij dan hetzelfde gaan betalen als huishoudens met meer personen. Voor deze huishoudens veranderen de bedragen niet.
 • De gemeente heeft een WA-verzekering voor alle Oekraïense vluchtelingen afgesloten.
 • Of u uw inboedelverzekering moet uitbreiden, moet u zelf inschatten. Overleg zo nodig met uw verzekeraar.
 • Energie- en waterkosten zijn volgens het Nibud voor een extra persoon € 65 à € 85.
 • Voor de kosten voor eten en drinken vindt u bij het Nibud bedragen als indicatie.
 • Uw Oekraïense gasten krijgen leefgeld. Zij mogen dit deels aan u geven als bijdrage in uw kosten. Maak hierover zo nodig afspraken. (U krijgt als gasthuishouden geen vergoeding van de gemeente.)

Inschrijven bij gemeente

Zorg ervoor dat uw Oekraïense gasten zich inschrijven bij de gemeente. Hierbij moeten zij ook een door u ingevulde Verklaring van inwoning (pdf, 65 kB) meenemen.

Aandachtspunten en tips

 1. Doe het niet alleen. Organiseer huisvesting en begeleiding met vrienden, buren en familie.
 2. Wees open en maak alles bespreekbaar. Dit zorgt voor minder misverstanden en irritatie. Maar wees niet te direct, kies uw woorden zorgvuldig.
 3. Bied privacy. Geef uw gasten tijd en een eigen kamer.
 4. Gun uw gasten tijd op hun telefoon. Nieuws uit en contact met Oekraïne zijn belangrijk voor ze.
 5. Maak duidelijke, praktische afspraken. Zoals over: eten/koken, slaap-, werk-, school- en sporttijden, gebruik van douche en internet/tv/pc/andere spullen, sleutels, opruimen/schoonmaken/wassen, privacy/gasten, gebruik van gas/water/stroom en omgangsvormen/kinderen/huisdieren.
 6. Wees tolerant als uw gasten moe, boos of teleurgesteld zijn. Zijn ze somber, bang, gespannen, getraumatiseerd of slapen ze slecht? Wijs ze op of maak een afspraak voor (geestelijke) gezondheidszorg.
 7. Moedig aan dat kinderen en volwassenen een dagbesteding hebben. Zoals onderwijs, werk en/of sport/ontspanning/activiteiten.
 8. Schroom niet om kleine wederdiensten te vragen, zoals koken of oppassen. Uw gasten doen graag iets terug.
 9. Let op mensenhandel en uitbuiting. Vluchtelingen lopen risico om slachtoffer te worden van gedwongen (seks)werk of misdaad. Waar u op moet letten, staat in de flyer 'Wees veilig op de vlucht'.

Lees meer in de Handreiking particuliere opvang Oekraïners.

Nog vragen?

Hebt u nog vragen? Of behoefte aan advies? Bel of mail dan met (uw contactpersoon bij) de Diaconie. Voor Oekraïners (en u) zijn er ook informatiepunten en hulplijnen.

Opvangen niet meer mogelijk?

Moet u binnenkort stoppen met de opvang van vluchtelingen? Mail dan naar de Diaconie of vluchtelingenvragen@utrecht.nl. Er wordt dan in overleg met u naar een oplossing gezocht. Voor de vluchtelingen zoekt de gemeente op korte termijn een nieuwe opvangplek.

Vrijwilligerswerk

In de Jaarbeurs is voorlopig geen hulp nodig, maar u kunt wel Oekraïners helpen via:

Doneren

U kunt geld voor Oekraïners doneren via UNHCR en VluchtelingenWerk.

Hulp en contact Opvang vluchtelingen

Telefoon

14 030

E-mail

vluchtelingenvragen@utrecht.nl