Veel Utrechters willen vluchtelingen uit Oekraïne helpen. U misschien ook. U kunt dat doen door woonruimte beschikbaar te stellen, dan wordt u een gasthuishouden. Of u kunt vrijwilligerswerk of een donatie doen.
Informatie van de Rijksoverheid voor als u Oekraïners opvangt
De Rijksoverheid heeft een handreiking gemaakt voor mensen die Oekraïners opvangen. Hierin staat informatie:
- over hoe u een opvangplek aan kunt bieden
- waar u op moeten letten
- welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.
Vluchtelingen in huis opvangen
Naast de informatie van het Rijk, kunt u ook informatie en advies vragen van VluchtelingenWerk of bel het Rode Kruis.
Opvangen niet meer mogelijk?
Moet of wilt u binnenkort stoppen met de opvang van vluchtelingen? U of de vluchteling(en) kan dan mailen naar vluchtelingenvragen@utrecht.nl. Vluchtelingen moeten minimaal 3 maanden staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van Utrecht om in aanmerking te komen voor een plek in de gemeentelijke opvang.
We gaan kijken of er opvangplekken beschikbaar zijn in Utrecht. Helaas zijn de opvangplekken meestal vol in onze stad. Als er geen plek is in Utrecht, kunnen we gaan kijken of er plek in de buurt is of ergens anders in Nederland.
Belangrijk: uitschrijven van uw adres
Op het moment dat de vluchteling verhuist, is het belangrijk om het nieuwe adres door te geven. De vluchteling staat dan niet meer op uw adres ingeschreven. Dat kan via de pagina Verhuizing doorgeven.
Staan op uw adres personen ingeschreven die daar niet meer wonen? Misschien is het nieuwe adres niet doorgegeven. Als gasthuishouden kunt u dan een adresonderzoek aanvragen. Dat kan via het online formulier 'Adresonderzoek aanvragen'.
Derdelanders in huis opvangen
Derdelanders zijn mensen van buiten de EU die tijdelijk in Oekraïne verbleven, bijvoorbeeld op een studentenvisum, en na het uitbreken van de oorlog samen met Oekraïners naar Nederland vluchtten.
Tot 4 september 2025 mogen alle derdelanders blijven. Er zijn veel verschillende situaties. Dat bepaalt of ze andere voorzieningen mogen gebruiken en of ze mogen werken volgens de geldende regels. Of er na die datum nog recht is op opvang, welke opvang en andere voorzieningen, hangt af van de specifieke situatie.
Lees meer over dit besluit en rechten van derdelanders op rijksoverheid.nl
Vangt u deze specifieke groep vluchtelingen op? Houd dan de informatie voor gasthuishoudens van derdelanders uit Oekraïne op rijksoverheid.nl in de gaten en bespreek het met de persoon bij u in huis.
Vrijwilligerswerk
U kunt Oekraïense vluchtelingen op verschillende manieren helpen. Zie de websites van bijvoorbeeld deze organisaties (in Utrecht):
- VluchtelingenWerk: opvang of werk bieden, begeleiden, ondersteunen.
- Leger des Heils: ondersteunen van gasthuishoudens.
- Welkom in Utrecht: organiseer activiteiten met vluchtelingen of kom naar taalcafé.
Vragen?
Hebt u of de persoon bij u in huis nog vragen? Kijk dan bij informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Vangt u al Oekraïners op in uw woning? En vindt u het prettig om met andere gasthuishoudens in de stad in contact te zijn? Laat dat weten via vluchtelingenvragen@utrecht.nl.