Zorg en onderwijs Vluchtelingen helpen

Veel Utrechters willen de vluchtelingen uit Oekraïne helpen. U kunt vluchtelingen in huis nemen of ze op een andere manier steunen. Ook kunt u vrijwilligerswerk doen bij allerlei organisaties.

Vluchtelingen in huis nemen

Vragen of advies

Hebt u vragen of wilt u advies over vluchtelingen in huis nemen? Bel dan de Rode Kruis Informatielijn: 070 44 55 888. Dit nummer is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 21.00 uur.

Of kijk op de website van RefugeeHelp voor informatie voor mensen die vluchtelingen willen helpen.

Aanmelden als gastgezin

Wilt u als gastgezin een tijdelijke slaapplaats aanbieden aan vluchtelingen? U kunt zich bij de Protestantse Diaconie Utrecht aanmelden als gastgezin.

Aanmelden als gastgezin

De Protestantse Diaconie Utrecht houdt een overzicht van het aanbod bij. Medewerkers van de diaconie kijken of gezinnen die zich aanmelden geschikt zijn. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat het veilige plekken zijn. Daarna kijken ze welke Oekraïense vluchtelingen het beste in dat gezin passen.

De opvang in gastgezinnen via de Diaconie is een tijdelijke oplossing. We werken hard om te zorgen voor noodopvanglocaties waar mensen langer kunnen verblijven.

Opvang niet meer mogelijk?

Als u weet dat de opvang bij u thuis binnenkort niet meer mogelijk is, mailt u naar vluchtelingenvragen@utrecht.nl. Er wordt dan naar een oplossing gezocht. Wij doen ons best om op korte termijn een nieuwe opvanglocatie in Utrecht te vinden. Als dit niet lukt, kan dat ook buiten Utrecht zijn.

Als u als gastgezin verbonden bent aan de Protestantse Diaconie Utrecht, kunt u contact opnemen met de Diaconie. Zij kunnen u helpen met het vinden van een oplossing. U hoeft dan geen contact met de gemeente op te nemen.

Gastgezin

Als u Oekraïense gasten in huis hebt, zorg er dan voor dat zij zich inschrijven bij de gemeente.

Opvang niet meer mogelijk?

Als u weet dat de opvang bij u thuis binnenkort niet meer mogelijk is, mailt u naar vluchtelingenvragen@utrecht.nl. Er wordt dan naar een oplossing gezocht. Wij doen ons best om op korte termijn een nieuwe opvanglocatie in Utrecht te vinden. Als dit niet lukt, kan dat ook buiten Utrecht zijn.

Als u als gastgezin verbonden bent aan de Protestantse Diaconie Utrecht, kunt u contact opnemen met de Diaconie. Zij kunnen u helpen met het vinden van een oplossing. U hoeft dan geen contact met de gemeente op te nemen.

Gastgezin en geldproblemen

Hebt u als gastgezin geldproblemen? Dan kunt u hulp vragen aan de Protestantse Diaconie Utrecht.

  • Bent u als gastgezin bij de diaconie aangemeld? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij de diaconie.
  • Bent u niet als gastgezin bij de diaconie aangemeld? Dan kan de diaconie toch helpen. Kijk voor meer informatie op Protestantse Diaconie Utrecht of bel 030 207 42 37 (bereikbaar van maandag-vrijdag tussen 11.00 - 12.00 uur). 

Mentale gezondheid

Hulp en gesprek bij trauma

Voor mensen die getraumatiseerd zijn en behoefte hebben aan een gesprek kunt u contact opnemen met VluchtelingenWerk via oekraineopvangutrecht@vluchtelingenwerk.nl.

Geestelijke gezondheidszorg

Voor geestelijk gezondheidszorg kunt u terecht bij Altrecht.

Bijstand, toeslagen, belastingen

Hebt u een bijstandsuitkering? De kostendelersnorm geldt niet als u gastgezin bent voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Uw huurtoeslag verandert niet als u gastgezin bent. Het Rijk past met terugwerkende kracht de regeling voor huurtoeslag aan.

Voor 2022 zijn er geen gevolgen voor de gemeentelijke belastingen van gastgezinnen. Dit verandert waarschijnlijk vanaf 2023.

Buurtteam (sociaal team) helpt

Hebt u Oekraïense vluchtelingen in huis die hulp nodig hebben? De vluchteling of u kunnen contact opnemen met het buurtteam (ook wel het sociaal team genoemd) in uw buurt. Zij hebben een breed netwerk en verwijzen u eventueel door naar de juiste organisatie. Bel gerust, om een afspraak te maken of om telefonisch je vraag te stellen en hulp te krijgen. Zij spreken ook Engels.

Neem contact op met het buurtteam

Vrijwilligerswerk

Voor vrijwilligerswerk kunt u zich aanmelden bij verschillende organisaties. Veel vrijwilligers hebben zich aangemeld om te helpen in de Jaarbeurs. Extra hulp is daar voorlopig niet nodig. We vinden het fijn als u zich bij een van de andere vrijwilligerswerkorganisaties aanmeldt.

VluchtelingenWerk

Op de website VluchtelingenWerk Nederland staat veel informatie. Ook bij welke organisaties u terecht kunt.
Vluchtelingenwerk biedt in verschillende talen informatie voor vluchtelingen, ook voor Oekraïners.

Leger des Heils

Op de website van het Leger des Heils staat hoe u als vrijwilliger gastgezinnen kunt ondersteunen.

Het Rode Kruis

Op de website van het Rode Kruis staat informatie over hoe u zich kunt aanmelden als vrijwilliger.

De Tussenvoorziening

U kunt vrijwilliger voor daklozenopvang van De Tussenvoorziening worden.

Utrechtse kerken voor Oekraïne

Help mee met de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen in Utrecht via de Utrechtse Kerken voor Oekraïne.

Sociaal

Contact met vluchtelingen

De organisatie Welkom in Utrecht brengt vluchtelingen die in Utrecht wonen in contact met de regio en andersom. Dit gebeurt onder andere op het gebied van taal, sport en cultuur. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd zoals samen koken, wandelen en klussen. Wilt u als Utrechter helpen? Meld u dan aan via welkominutrecht.nu.

Samen eten

Via de organisatie Eet mee! kunt u mensen uitnodigen om bij u thuis te komen koken, eten en om elkaar te leren kennen.

Hulp voor dieren uit Oekraïne

U kunt hulp bieden voor dieren uit Oekraïne. Denk hierbij aan voer voor dieren, mandjes, vaccinaties of het opnemen van vluchtelingen mét dieren in uw huis.

Geld doneren

Geld doneren kan via:

Spullen doneren

Er zijn veel mensen die spullen aanbieden. Wij kijken hierbij naar wat er nodig is en niet naar wat het aanbod is.

Voor de vluchtelingen in de Jaarbeurs en op andere plaatsen in de stad is een inzamelpunt ingericht. Op dit moment is er onder andere behoefte aan de volgende producten:

  • hygiëneproducten voor dames
  • shampoo
  • luiers en babydoekjes
  • babyvoeding
  • tandpasta en tandenborstels
  • wegwerpscheermesjes
  • dames- en herenondergoed

Zie Humanitarian Aid voor een uitgebreide lijst.

Voor alle donaties geldt: graag nieuw/niet in opengebroken verpakking. U kunt spullen afgeven bij de HKU loods aan de Koningsweg 2 (ingang via de Kranenburgerweg). Openingstijden zijn dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 en maandag en donderdag van 9.00 tot 21.00 uur.

Veel mensen willen andere spullen aanbieden, zoals kleding of knuffels. Organisaties als het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en de Vrijwilligers Centrale Utrecht (Dit kun jij in Utrecht doen voor Oekraïne | VC Utrecht. ) doen een oproep als er spullen nodig zijn. In de Jaarbeurs en bij de gemeente is geen opslag voor spullen. Met doneren van geld kunt u deze hulporganisaties ook ondersteunen. 

Hulp en contact Opvang vluchtelingen

Telefoon

14 030

E-mail

vluchtelingenvragen@utrecht.nl