Zorg en onderwijs Onderwijs

fotocombinatie van spelend kind voorlezen leren tellen kringgesprek kinderen

Scholen in Utrecht

Bent u op zoek naar een school? Of zoekt u informatie over het onderwijs in Utrecht? Kijk dan op de website Kijk op Onderwijs.

Op Kijk op Onderwijs kunt u zoeken naar

Op Kijk op Onderwijs vindt u ook informatie over

Hebt u beroepsmatig interesse in het onderwijs? Ook dan kunt u terecht op Kijk op Onderwijs voor informatie voor professionals.

Leerplicht en kwalificatieplicht

Alle kinderen hebben recht op onderwijs. De leerplicht en kwalificatieplicht zorgen ervoor dat alle kinderen van 5 tot 18 jaar verplicht onderwijs krijgen. Voor jongeren tot 23 jaar zijn er maatregelen om voortijdig schoolverlaten te voorkomen.

Leerlingenvervoer

Niet alle leerlingen kunnen zelfstandig naar school reizen. En niet alle ouders kunnen hun kind brengen en halen. De gemeente vergoedt als het nodig is de extra kosten die u hierdoor hebt. Dit gaat via de regeling leerlingenvervoer.

Gezondheid op school

Een leerling die zich goed en fit voelt, gaat liever naar school en heeft betere resultaten. De aanpak Gezonde school zorgt ervoor dat scholen aandacht geven aan gezondheid. Bijvoorbeeld door lessen over gezondheid. Of door te zorgen voor een schoolplein waar leerlingen graag bewegen. Op de website Gezonde School vindt u informatie over de landelijke aanpak en het aanvragen van een vignet.

Een jeugdverpleegkundige van de gemeente helpt en adviseert scholen bij de Gezonde School-methode. De verpleegkundige kijkt naar uw wensen, wat uw school al doet en bouwt hierop voort. Wilt u in gesprek over gezondheidsthema’s die spelen op uw school? Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige die hoort bij uw school. Telefoon: 030 - 286 33 00.

Schoolzwemmen

Bent u een ouder?

En zit uw kind in Utrecht op school? In groep 4 bieden sommige scholen zwemlessen aan via school. Dit is belangrijk voor de veiligheid van uw kind. De school van uw kind regelt deze zwemlessen voor u.

Bent u een school?

En wilt u meer informatie over schoolzwemmen of wilt u uw school inschrijven voor schoolzwemmen?

Lees meer hierover

Verkeersveiligheid

Kinderen moeten veilig naar school en naar huis kunnen. De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat ouders en scholen de kinderen leren om veilig mee te doen in het verkeer. Bijvoorbeeld met verkeerslessen en het praktisch verkeersexamen. Door mee te doen aan het Utrechts Verkeersveiligheidslabel (UVL) maken scholen zichtbaar dat zij verkeersveiligheid hoog op de agenda hebben staan.

Nederlands leren en inburgeren

In Utrecht wonen veel mensen uit verschillende landen. Spreekt u nog niet zo goed Nederlands? Dan is het belangrijk dat u Nederlands leert spreken. Meedoen in Nederland begint met het spreken van de Nederlandse taal. De meeste mensen die in Nederland komen wonen, zijn verplicht om in te burgeren.

Onderwijshuisvesting

De gemeente werkt intensief samen met de besturen van de Utrechtse scholen om te zorgen dat er voldoende en gevarieerde huisvesting is voor alle Utrechtse scholieren.

Subsidies onderwijs

Op zoek naar een subsidie voor onderwijs? Kijk op de subsidiehulp. Bijvoorbeeld voor subsidie voor leerbegeleiding, voor taalonderwijs of voor het voorkomen van schooluitval.

Samenwerking tussen ouders en professionals

Ieder kind verdient een goede start op de basisschool. Dit vinden we in Utrecht erg belangrijk. Daarom hebben consultatiebureaus, Spelenderwijs, de bibliotheek en de VoorleesExpress veel tijd gestoken in samenwerking met ouders. Zo’n samenwerking tussen ouders en professionals noemen we educatief partnerschap. Als ouders en professionals elkaar versterken heeft een kind de beste kansen op een goede ontwikkeling.

Meer weten over de samenwerking tussen ouders en professionals? Lees de voorbeeldverhalen (pdf, 2 MB)

Hulp en contact Onderwijs

Telefoon

030 - 286 26 70

E-mail

secretariaatonderwijs@utrecht.nl

Uw mening