Sterk Utrechts mbo

In Utrecht heeft 28% van de inwoners een mbo-diploma. En 27.500 studenten volgen een opleiding aan de Utrechtse mbo’s. De Utrechtse arbeidsmarkt zit te springen om mbo’ers. Denk bijvoorbeeld aan de uitdagingen op energie en klimaat. Toch ziet niet iedereen hoe belangrijk mbo’ers zijn voor onze stad. Dat willen we veranderen.

Doelen voor het mbo

We willen dat mbo-studenten dezelfde mogelijkheden hebben als studenten van het hbo en wo. Daarvoor stellen we in het plan ‘Waardering voor vakmanschap’ (2023-2026) de volgende doelen:

Positief beeld van het mbo

We zetten ons in voor een positief beeld van het mbo. Dat doen we door verhalen en successen te delen. Ook richten we ons op ouders en docenten om dit positieve beeld te verspreiden. We passen onze taal aan. We zeggen bijvoorbeeld niet meer ‘hoog’ of ‘laag’ opgeleid.

Utrechts studentenleven voor hbo, wo én mbo  

We willen dat mbo-studenten zich thuis voelen in het Utrechtse studentenleven, zoals in de introductieweek, het nachtleven en studentenhuizen. Daarvoor werken we samen met hbo en wo. Ook gaan we in gesprek met landelijke partners, bijvoorbeeld over geld en kortingen voor mbo-studenten.

Meer interesse in het mbo

We willen dat jongeren vaker kiezen voor mbo. We onderzoeken bijvoorbeeld waarom jongeren wel of niet voor mbo kiezen. En we zorgen voor meer aandacht voor vakmanschap in basis- en voortgezet onderwijs.

Een fijne stageplek voor elke mbo’er

We zetten ons in voor genoeg stageplekken voor mbo’ers. En voor goede ervaringen met deze stages. Ook gaan we in gesprek met landelijke partners, zoals andere grote gemeenten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

Samenwerking onderwijs, gemeente en arbeidsmarkt  

De arbeidsmarkt heeft het mbo hard nodig. Daarom krijgt mbo een grotere rol in onze samenwerking met onderwijs en arbeidsmarkt. Als werkgever geeft de gemeente Utrecht het goede voorbeeld. We zorgen voor minimaal 150 stageplekken voor mbo’ers bij de gemeente. En we bieden in de organisatie meer kansen voor mbo’ers.

Lees het mbo-plan 2023-2026: waardering voor vakmanschap (pdf, 2,6 mB)

Betrokkenheid

Verschillende partners hielpen mee bij het maken van het mbo-plan. Ook mbo-studenten, docenten, werkgevers en andere lokale- en landelijke partners werkten mee aan het plan. Een belangrijk moment hiervoor was de werkconferentie ‘Sterk Utrechts mbo’ op 1 november 2022. Samen met ruim 120 deelnemers keken we naar de wensen en doelen voor nieuw beleid.

Hulp en contact Onderwijs

Telefoon

030 - 286 26 70

E-mail

secretariaatonderwijs@utrecht.nl