Voorschool

De voorschool bereidt kinderen voor op de basisschool. Zo krijgen zij een goede start. Een voorschool is een peuteropvang die voorschoolse educatie aanbiedt.

Hier beginnen kinderen alvast op een leuke manier met leren, spelen en samen ontdekken. Uw kind kan naar de voorschool toe als het tussen de 2,5 en 4 jaar is. Ook in uw buurt zijn verschillende peuteropvangorganisaties die voorschool aanbieden.

Wat is de voorschool?

Op de voorschool leren kinderen op een leuke manier samen te spelen en leren. Met bijvoorbeeld taalspelletjes, voorlezen, tekenen, luisteren, zingen en bewegen. Uw kind krijgt hierbij extra aandacht. Zo is uw kind straks goed voorbereid op de basisschool. U kunt uw kind inschrijven bij een voorschool vanaf 1,5 jaar. Uw kind kan starten als het 2,5 jaar oud is.

Video over de voorschool

Welke kinderen mogen naar de voorschool?

Voor sommige kinderen is extra voorbereiding op de basisschool goed. Bijvoorbeeld als uw kind wat extra hulp met taal kan gebruiken. Op de voorschool werken ze met taal- en ontwikkelspelletjes. Zo start uw kind nog fijner op de basisschool.

De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau bespreekt regelmatig met u hoe het met uw kind gaat. Is het voor de ontwikkeling van uw kind goed om naar de voorschool te gaan? Dan geven de jeugdverpleegkundige en arts u hier een advies voor. U kunt uw kind dan voor een voorschool in de buurt aanmelden. Uw kind mag dan 16 uur per week naar de voorschool. Kinderen zonder voorschooladvies kunnen 5 uur naar de voorschool.

Wat kost het?

  • Wat u betaalt hangt af van uw inkomen.
    • Ouders met een lager of geen inkomen betalen minder voor de voorschool. De gemeente betaalt dan een deel van de kosten.
    • Ouders met een inkomen van max €19.433 betalen bijvoorbeeld nog ongeveer €11 zelf per maand.
  • Als u advies hebt gekregen voor 16 uur voorschool en uw kind 16 uur naar de voorschool gaat, krijgt u 6 uur gratis. U betaalt zelf nog 10 uur.
  • Hebt u (en uw partner) werk? Dan kunt u een deel van het geld terugkrijgen van de belasting. Dit heet kinderopvangtoeslag. Let op: over de gratis uren krijgt u geen kinderopvangtoeslag. U kunt deze gratis uren dus niet opgeven bij de Belastingdienst. Als u dit wel doet, moet u het teveel ontvangen bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst.
  • Hebt u een U-pas? Dan is de voorschool gratis als uw kind een voorschooladvies heeft gekregen.
  • Weten wat u gaat betalen? U krijgt van de voorschool die u kiest een contract. Hierin staat het bedrag dat u gaat betalen.

Voorscholen bij u in de buurt

De voorschool is verspreid over verschillende kinderdagverblijven. Bekijk op de kaart welke aanbieders er in uw wijk zijn.

Lijst voorscholen per wijk

Ludens

Kind & Co

Gro-up

Samen

BLOS

Ludens

BLOS

Kind & Co   

Ludens      

BLOS

Ludens 

Kind & Co

Ludens      

Samen

Kind & Co

Gro-up

Blos

Ludens 

Samen

Blos

Kind & Co

Ludens 

Kind & Co

Samen

Vragen of hulp nodig?

Hebt u vragen over hoe u uw kindje moet aanmelden? Of over de keuze voor een voorschool? Stuur dan een e-mail naar vetoeleiding@utrecht.nl of bel naar 14 030. Of ga naar 1 van de spreekuren in de wijk:

Overzicht spreekuren
(sub)wijkadrestijd spreekuur
OvervechtAmazonedreef 43donderdag 9.30 - 12.30 uur 
NoordwestVan Hoornekade 25 woensdag 10.00 -12.00 uur
Noordoost/BinnenstadF.C. Dondersstraat 1 dinsdag 13.00 - 15.00 uur
WestJ.P. Coenhof 216 dinsdag 10.00 - 12.00 uur
ZuidwestAl-Masoedilaan 188woensdag 10.00 - 13.00 uur
Leidsche Rijn/VleutenVogelvlinderweg 58dinsdag 9.30 - 12.00 uur
Zuid't Goylaan 75maandag 14.00 - 16.00 uur

Wilt u een keer kijken op de voorschool, wilt u weten wat u gaat betalen of hebt u hulp nodig bij de aanmelding? Neem contact op met een van de voorscholen bij u in de buurt.

Hulp en contact Voorschool

E-mail

vetoeleiding@utrecht.nl

Telefoon

030 - 286 33 00 (doorkiesnummer 2)