Bestuur en organisatie Betaling aan de gemeente

U hebt een factuur, een herinnering of een aanmaning gekregen van de gemeente. En u hebt daar een vraag over. Hieronder beantwoorden we een paar vragen die veel aan de gemeente worden gesteld.

Langere betaaltermijn om corona

De gemeente verleent uitstel van betaling voor bijna alle debiteuren. We hebben de betaaltermijn verruimd van 30 naar 180 dagen. Wilt u weten of dit voor uw factuur ook geldt? Neem dan contact op via 030 - 286 10 10 of fd.debiteuren@utrecht.nl.

Nieuwe rekeningnummers sinds 1 januari

De gemeente Utrecht is op 1 januari 2020 overgestapt naar de BNG Bank. Hierdoor zijn onze bankrekeningnummers veranderd. Onze nieuwe rekeningnummers ziet u op uw factuur of nota staan. Of bij de automatische afschrijving of overboeking.

Wat betekent dat voor u?

 • Maakt u zelf geld over naar ons? Gebruik het nieuwe rekeningnummer. Pas hierbij ook de tenaamstelling aan en het opgeslagen rekeningnummer.
 • Maakt u gebruik van automatische incasso? Dan hoeft u niets te doen. U ziet ons nieuwe rekeningnummer bij de afschrijving.
 • Ontvangt u een uitkering of op andere manier geld van ons? Dan ziet u ons nieuwe rekeningnummer bij de overboeking staan.

Veelgestelde vragen over facturen

De gemeente werkt met 'Tikkie incasso'. Dit is een app om betaalverzoeken mee te doen. U ontvangt deze alleen per sms of e-mail.

Wat is Tikkie?

Tikkie is een nieuwe app van ABN AMRO waarmee u eenvoudig via bijvoorbeeld sms of e-mail een betaling kunt doen via iDEAL. Ga voor meer informatie naar de website van Tikkie.

U kunt via Tikkie betalen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • u hebt een Nederlandse bankrekening
 • u hebt een smartphone
 • uw 06-nummer of e-mail is bekend bij de Gemeente Utrecht
 • de betaaltermijn van uw factuur is (bijna) verstreken

Hoe werkt Tikkie?

 • u ontvangt een sms of e-mail met een betaallink
 • u klikt op de link en betaalt via iDEAL de factuur

Waarom via Tikkie betalen?

Via Tikkie kunt u op een snelle en simpele manier het bedrag betalen.
Als u meteen betaalt, voorkomt u bovendien dat we een incassobureau moeten inschakelen.
Het is niet verplicht om via Tikkie te betalen.
De link is veilig om te gebruiken, bekijk de privacyverklaring van Tikkie

Hoe kan ik mijn 06-nummer of e-mail doorgeven?

Uw 06-nummer of e-mail kunt u via servicedesk@utrecht.nl doorgeven aan de Gemeente Utrecht.

Vragen?

Neem contact op met servicedesk@utrecht.nl, ook als de link niet meer werkt (verlopen is).

U kunt niet reageren op de sms die u hebt ontvangen.

Een niet-financiële vraag kan de opdrachtgever het beste beantwoorden. De contactgegevens van de opdrachtgever staan meestal bij de ‘Omschrijving’ op de factuur.
Gaat uw vraag over:

 • een Wabo-vergunning, afval, een begraafplaats, erfpacht of het huren van sportaccommodatie?
  Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 030 of via ons reactieformulier.
 • de verwerking van uw betaling, bankgegevens op de factuur of bijvoorbeeld de btw?
  Stuur dan een e-mail met uw vraag naar servicedesk@utrecht.nl.
  Of gebruik het 'Bel mij terug-formulier'. Met dit formulier kunt u zelf de dag en tijd kiezen dat wij u bellen. Dan kunnen wij u aan de telefoon direct helpen.

  Wilt u toch zélf de Servicedesk Financiën bellen? Bel dan naar telefoonnummer 030 - 286 10 10, op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur.

De uiterste betaaldatum staat op uw factuur.

U kunt betalen met de acceptgiro bij de factuur, of u kunt het bedrag overmaken op het bankrekeningnummer van de gemeente. Dit rekeningnummer vindt u op de factuur. Vermeld bij uw betaling uw debiteurnummer en het factuurnummer.

U kunt ook via automatische incasso betalen. Automatische incasso aanvragen voor uw betalingen kan per e-mail: fd.debiteuren@utrecht.nl
Let op: automatische incasso regelen kan minimaal een week (5 werkdagen) kosten. De gemeente heeft per product een aparte aanvraag van u nodig.

U kunt de adreswijziging voor facturen pas aan ons doorgeven als het nieuwe adres verwerkt is in de Basisregistratie Personen (BRP, vroeger Gemeentelijke Basisadministratie of GBA genoemd).
Gaat het om facturen voor een bedrijf of ondernemer, dan kunt u ons een nieuw factuuradres doorgeven zodra dat adres verwerkt is in het Handelsregister (Kamer van Koophandel).

U moet de adreswijziging schriftelijk aan ons doorgeven, altijd met uw debiteurnummer. U kunt de wijziging per e-mail doorgeven.
Of stuur uw adreswijziging met de post naar:

Gemeente Utrecht
IB B&O
Postbus 10080
3505 AB Utrecht

U kunt met een bezwaarschrift aangeven dat u het niet eens bent met de aanslag, factuur of besluit van de gemeente. U kunt hier lezen hoe en wanneer u bezwaar kunt maken.

Bezwaar maken kan alleen online of schriftelijk.

Let op: ook als u bezwaar maakt, moet u de aanslag betalen binnen de betaaltermijn (kijk op uw factuur). Als de gemeente uw bezwaarschrift 'gegrond' verklaart, krijgt u het bedrag terug dat u ten onrechte betaald hebt. 

Wilt u uw factuur digitaal ontvangen? Stuur een e-mail naar servicedesk@utrecht.nl. Vermeld in uw e-mail:

 • e-mailadres waarop u de factuur wilt ontvangen
 • uw naam, adres en woonplaats

Stuur een e-mail naar fd.debiteuren@utrecht.nl met daarin:
-uw debiteurnummer en
-uw vraag om automatische incasso.

Ons Incassant-ID is: NL42ZZZ302803530000.

Laat ons weten welke factuur u kwijt bent. U kunt hiervoor het Aanvraagformulier 'kopie van factuur' gebruiken. Wij mailen u dan zo snel mogelijk een kopie van uw factuur. 

Het juiste rekeningnummer staat op uw herinnering.
Ter controle: Op de herinnering staat NL57 BNGH 0285 1782 61, op de factuur staat het ABN AMRO nummer is NL60 ABNA 0465 7265 50.

Hebt u het per ongeluk overgemaakt op het nummer van de ABN AMRO? Dat geeft nu nog niet. Tot 1 juli 2020, blijft deze rekening nog in gebruik.

De gemeente stapt per 1 januari 2020 over op de BNG Bank. U moet daarom geld overmaken op een ander bankrekeningnummer. De bankgegevens op de herinnering zijn al wel aangepast,

Hulp en contact financiën

Telefoon

030 - 286 10 10

E-mail

serviceplein@utrecht.nl