Activiteiten voor volwassenen

In gesprek gaan met een raadslid, een vergadering bijwonen of een rondleiding krijgen door het historische stadhuis? Dat kan! Kom langs bij één van onze activiteiten. Meer informatie vindt u hieronder. U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar democratie@utrecht.nl.


Cursus Democratie in Utrecht

Altijd al willen weten wat de gemeenteraad doet, hoe de gemeente Utrecht werkt en hoe je jouw stem kunt laten horen? Ontdek het tijdens de basiscursus over democratie. De cursus is voor inwoners van Utrecht die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen en is toegankelijk voor iedereen. In 3 dagdelen hoort u meer over de theorie, gaat u actief aan de slag, volgt u presentaties van lokale gastdocenten en ontmoet u raadsleden. De volgende cursus start op donderdagavond 11 april.

Les 1: democratie, donderdag 11 april 2024 19:30 - 21:45 uur

  • Algemene inleiding democratie en politiek in Utrecht.
  • Moeilijke termen uitgelegd.

Les 2: de gemeente, donderdag 18 april 2024 19:30 - 21:45 uur 

  • Hoe werkt de gemeente?
  • Invloed uitoefenen, hoe?

Les 3: de gemeenteraad, donderdag 25 april 2024 19:30 - 21:45 uur

  • Wat doet een raadslid?
  • Nog meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen.

Kunt u er niet bij zijn in april? In september start een nieuwe cursus Democratie in Utrecht. Interesse? Mail ons via democratie@utrecht.nl.

De lessen vinden plaats in het stadskantoor (Stadsplateau 1) of in het oude stadhuis (Stadhuisbrug 1). Hierover ontvangt u later meer informatie.


Verdiepingscursus Financiën

Waar geeft de gemeente zijn geld aan uit? En waar komt dat geld vandaan? Tijdens de verdieping op de basiscursus Democratie in Utrecht bekijken we de begroting van de gemeente Utrecht.

Wat heeft de gemeenteraad voor rol, wat gebeurt er tijdens de behandeling van de Programmabegroting? Kom dit en meer te weten tijdens de verdiepingscursus over financiën.

De volgende editie vindt plaats op donderdagavond 23 mei 2024 vanaf 19:30. Aanmelden kan door te mailen naar democratie@utrecht.nl.


Gast van de raad

Alle Utrechters zijn van harte welkom om als gast van de raad aanwezig te zijn bij een raadsvergadering. U gaat in gesprek met raadsleden, volgt een deel van de vergadering en krijgt een rondleiding door het stadhuis. De volgende bijeenkomsten zijn op 29 februari, 14 en 28 maart, 25 april, 23 mei en 6 en 27 juni 2024. 


Rondleiding

Iedere eerste donderdag van de maand kunt u een rondleiding volgen door het oude stadhuis (Stadhuisbrug 1). We vertellen u meer over de geschiedenis van het gebouw en laten zien waar de raad vergadert. De rondleiding start om 13.30 uur bij de koffiebar op de begane grond en duurt ongeveer een uur. Aanmelden is niet nodig, u kunt gewoon binnenlopen.