Activiteiten voor volwassenen

In gesprek gaan met een raadslid, een vergadering bijwonen of een rondleiding krijgen door het historische stadhuis? Dat kan! Kom langs bij één van onze activiteiten. Meer informatie vindt u hieronder. U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar democratie@utrecht.nl.


Gast van de raad

Alle Utrechters zijn van harte welkom om als gast van de raad aanwezig te zijn bij een raadsvergadering. U gaat in gesprek met raadsleden, volgt een deel van de vergadering en krijgt een rondleiding door het stadhuis. De volgende bijeenkomsten zijn op 27 juni, 5 en 26 september 2024. 


Cursus Democratie in Utrecht

Altijd al willen weten wat de gemeenteraad doet, hoe de gemeente Utrecht werkt en hoe u uw stem kunt laten horen? Ontdek het tijdens de basiscursus over democratie. De cursus is voor inwoners van Utrecht die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen en is toegankelijk voor iedereen. In 3 dagdelen hoort u meer over de theorie, gaat u actief aan de slag, volgt u presentaties van lokale gastdocenten en ontmoet u raadsleden. De volgende cursus is op 12, 19 en 26 september 2024. Aanmelden kan door te mailen naar democratie@utrecht.nl.

      

   

    

 


Cursus Financiën

Waar geeft de gemeente haar geld aan uit? En waar komt dat geld vandaan? Tijdens de Cursus Financiën bekijk je de begroting van de gemeente Utrecht en krijg je uitleg van een raadslid. Wat heeft de gemeenteraad voor rol? Wat gebeurt er tijdens de behandeling van de voorjaarsnota en hoe worden beslissingen over bezuinigen bijvoorbeeld genomen?

De cursus is gratis en geschikt voor alle Utrechters. De volgende cursus vindt plaats op donderdagavond 3 oktober 2024 vanaf 19:30 uur in het stadhuis, Stadhuisbrug 1. Aanmelden kan door te mailen naar democratie@utrecht.nl.

      

Les 1: democratie, donderdag 11 april 2024 19:30 - 21:45 uur

  • Algemene inleiding democratie en politiek in Utrecht.
  • Moeilijke termen uitgelegd.

Les 2: de gemeente, donderdag 18 april 2024 19:30 - 21:45 uur 

  • Hoe werkt de gemeente?
  • Invloed uitoefenen, hoe?

Les 3: de gemeenteraad, donderdag 25 april 2024 19:30 - 21:45 uur

  • Wat doet een raadslid?
  • Nog meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen.

Meld u aan via democratie@utrecht.nl. U krijgt dan een mail met meer informatie. Kunt u er niet bij zijn in april? In september start een nieuwe cursus 'Democratie in Utrecht'. Interesse? Stuur ons gerust een mail.

De lessen vinden plaats in het stadskantoor (Stadsplateau 1) of in het oude stadhuis (Stadhuisbrug 1). Hierover ontvangt u later meer informatie.


Rondleiding

Iedere eerste donderdag van de maand kunt u een rondleiding volgen door het oude stadhuis (Stadhuisbrug 1). We vertellen u meer over de geschiedenis van het gebouw en laten zien waar de raad vergadert. De rondleiding start om 13.30 uur bij de koffiebar op de begane grond en duurt ongeveer een uur. Aanmelden is niet nodig, u kunt gewoon binnenlopen.

In het reces vergadert de gemeenteraad niet. Daarom is er de eerste donderdag van augustus geen rondleiding.