Burgerberaad in Utrecht

Inwoners adviseren ons over lastige onderwerpen. Dit heet burgerberaad. De eerste organiseerden we vanaf december 2023 en dit beraad was in maart 2024 klaar.

Het college en de gemeenteraad hebben de adviezen van het burgerberaad over de jaarwisseling in onze stad overgenomen. In de komende periode gaan we de adviezen uitvoeren en beoordelen we het afgelopen burgerberaad. We houden u op deze pagina op de hoogte.
Lees de adviezen van het 1e burgerberaad

Wat is een burgerberaad?

Een burgerberaad is een groep gelote inwoners die de politiek advies geeft over een lastig onderwerp. Het gaat om een heel belangrijk advies. De gemeenteraad en het college nemen het advies in principe over. Voorwaarde is dat het advies financieel, juridisch en praktisch uitvoerbaar moet zijn. In meerdere bijeenkomsten komen de deelnemers van het burgerberaad samen om te praten over het onderwerp. Een onafhankelijk bureau begeleidt het burgerberaad.

Video: Wat is een burgerberaad?

Hoe werkt het burgerberaad? Bekijk de video voor een uitleg over het burgerberaad in Utrecht.

Eerste burgerberaad over jaarwisseling

Het eerste burgerberaad van Utrecht gaat over de jaarwisseling in onze stad. En of bijvoorbeeld een lokaal vuurwerkverbod daarbij kan helpen. Het gaat om de jaarwisseling van 2024-2025.

Het burgerberaad moet antwoord geven op de vraag 'Hoe willen we dat de jaarwisseling verloopt in de stad Utrecht vanaf 2024/2025 en daarna?'. Het burgerberaad komt naar ons toe met een advies die ze tijdens de bijeenkomsten uitwerken.

Zoveel mogelijk verschillende Utrechters

In een burgerberaad zitten verschillende mensen uit alle wijken en van alle leeftijden. 10.500 inwoners kregen een uitnodiging met de vraag om zich aan te melden. Daarvan hebben 749 Utrechters aangegeven dat ze graag meedoen. De inschrijfperiode is inmiddels gesloten en de loting heeft plaatsgevonden. Ruim 100 Utrechters zijn geselecteerd.

Lees meer over de selectie

Wat is er al gebeurd?

Samen stad maken

Utrecht wil een grotere en meer verschillende groep Utrechters mee laten doen met de lokale democratie. De uitdagingen van deze tijd willen we samen met de stad aanpakken. Ook de grote moeilijke onderwerpen. Dit hoort bij de vernieuwde aanpak van meedoen en initiatief ‘Samen stad maken’. Burgerberaad is een vrij nieuwe vorm van democratie. Bij een burgerberaad hebben inwoners meer invloed dan bij elke andere vorm van meedoen.

Hulp en contact Burgerberaad

Telefoon

14 030

E-mail

burgerberaad@utrecht.nl