Bestuur en organisatie Verkiezingen

Op 23 mei 2019 zijn de verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement. Op deze website leest u meer over deze verkiezingen.

Stempas

Op zijn laatst 27 april kreeg iedereen die kiesgerechtigd is een stempas thuisgestuurd. U kunt geen nieuwe stempas meer aanvragen. Dit kon tot 22 mei 12.00 uur.

Wie mag stemmen

Om te stemmen voor de leden van het Europees Parlement moet u 18 jaar of ouder zijn. U moet op 9 april 2019 (dag van kandidaatstelling) de Nederlandse nationaliteit hebben, óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie.

Op wie kunt u stemmen (kandidaten)

Bekijk de publicatie van de kandidatenlijsten in de Staatscourant. We hebben de kandidatenlijsten op 9 mei huis-aan-huis bezorgd. Hebt u deze niet ontvangen? Neem dan contact met ons op via verkiezingen@utrecht.nl of 030 - 286 2002.

Waar kunt u stemmen

U mag op elk stembureau in de gemeente Utrecht uw stem uitbrengen. Op uw stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt. Maar u bent niet verplicht om daar te stemmen. Bekijk de locaties van alle stembureaus.

Hoe werkt stemmen

Neem uw stempassen en een identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Een identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Meer weten over hoe u kunt stemmen? Bekijk dan de instructie 'Hoe werkt stemmen'

Stemmen met een visuele beperking

In Utrecht zijn 2 stembureaus speciaal ingericht voor blinden en slechtzienden. Deze stembureaus zijn ook geschikt voor mensen die niet kunnen lezen. Bekijk waar en hoe u kunt stemmen als u een visuele beperking hebt.

Iemand voor u laten stemmen (volmacht)

Kunt u niet zelf naar het stembureau komen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dit doet u met een volmacht.

Stemmen in een andere gemeente

Wilt u stemmen in een andere gemeente? Dan hebt u een kiezerspas nodig. U kon deze aanvragen tot 22 mei 12.00 uur.

Stemmen vanuit het buitenland

Bent u op 23 mei in het buitenland en wilt u toch stemmen? Kijk dan hoe u vanuit het buitenland kunt stemmen.

Locaties verkiezingsborden

We hebben door de hele stad verkiezingsborden neergezet. Bekijk waar de verkiezingsborden staan.

Opkomst en uitslagen volgen

U kunt op de verkiezingsdag de opkomst live volgen. De uitslagen van de gemeente Utrecht maken we op maandag 27 mei bekend.

Op dinsdag 28 mei om 10.00 uur houdt het hoofdstembureau van de kieskring Utrecht een openbare zitting. Ze maken dan de uitkomst van de kieskring Utrecht bekend. In deze kieskring zitten alle gemeenten uit de provincie Utrecht. De zitting is in de Grote Trouwzaal in het Stadhuis, Stadhuisbrug 1. De zitting is openbaar; u mag komen kijken.

De Kiesraad maakt de definitieve uitslag bekend op dinsdag 4 juni om 16.00 uur.

Uitslagen eerdere verkiezingen in Utrecht

Bent u benieuwd hoe Utrechters stemden tijdens andere verkiezingen? Bekijk de uitslagen van eerdere verkiezingen in Utrecht.

Information in English

The elections for the members of the European Parliament will take place 23 May 2019. As a European citizen living in the Netherlands you may choose to vote in the election of Dutch members of the European Parliament in the Netherlands.

You could register as a voter in the Netherlands for the upcomming elections until 9 April 2019. Do you wish to register as a voter in the Netherlands for future elections? Contact verkiezingen@utrecht.nl to receive a declaration form.

More information about the European Parliament elections

Hulp en contact Verkiezingen

Telefoon

030 - 286 2002

E-mail

verkiezingen@utrecht.nl

Bezoekadres

Stadskantoor
Stadsplateau 1, Utrecht