Verkiezingen

Tweede Kamerverkiezing 2023

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. U kunt dan stemmen op de leden van de Tweede Kamer. Normaal is de verkiezing om de 4 jaar. Door de val van het kabinet is de verkiezing eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in 2021.

Meer informatie over waar u kunt stemmen, komt later op deze website. Op de website van de Kiesraad leest u meer over de verkiezingen.

Helpen op een stembureau of bij het tellen van de stemmen

Vindt u het leuk om op woensdag 22 november op een stembureau te helpen? Of wilt u op woensdag 22 of donderdag 23 november helpen met het tellen van de stemmen? Meld u dan aan via mijnstembureau-utrecht.nl.

In het buitenland tijdens de verkiezing

  • Woont u in het buitenland? Dan mag u ook stemmen voor de Tweede Kamer. U moet u hiervoor registreren bij gemeente Den Haag.
  • Woont u in Utrecht maar bent u tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezing? Bijvoorbeeld voor uw werk, stage of reis? Dan mag u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Dit heet volmacht. Deze persoon kan uw stem alleen uitbrengen tegelijkertijd met zijn eigen stem. U kunt de volmacht op de achterkant van uw stempas regelen. Die stempas krijgt u uiterlijk 2 weken voor de verkiezing.
  • Bent u al in het buitenland voordat u uw stempas ontvangt? U kunt dan vanaf 12 oktober 2023 digitaal een volmacht aanvragen via deze website, zodat iemand anders voor u kan stemmen. Wilt u het liever op papier aanvragen en met de post sturen? Dan kunt u alvast het aanvraagformulier volmacht (pdf, 60 kB) invullen en opsturen. Let op: dit formulier is niet toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De digitale aanvraag vanaf 12 oktober 2023 is wel toegankelijk. Stuur het formulier naar:

    Verkiezingen gemeente Utrecht
    Antwoordnummer 9027
    3500 ZA Utrecht

Informatie over politieke partijen

Bekijk het register van landelijk geregistreerde partijnamen van de Kiesraad op de website van de Kiesraad.

Uitslagen vorige verkiezingen in Utrecht

Bent u benieuwd hoe Utrechters stemden tijdens andere verkiezingen? Bekijk de uitslagen van vorige verkiezingen in Utrecht.

Hulp en contact Verkiezingen

Telefoon

030 286 20 02

E-mail

verkiezingen@utrecht.nl

Bezoekadres

Stadskantoor
Stadsplateau 1, Utrecht