Verkiezingen

Verkiezing Europees Parlement 2024

Op 6 juni 2024 is de Europees Parlementsverkiezing. U kunt dan stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. 

Op deze pagina:

Stempassen

Begin mei krijgt iedereen die mag stemmen een stempas thuisgestuurd. Hebt u 5 mei nog geen stempas ontvangen? Of is uw stempas kwijt of beschadigd? U kunt een nieuwe stempas aanvragen.

Wie mag stemmen

Om te stemmen voor de leden van het Europees Parlement moet u 18 jaar of ouder zijn. U moet op 23 april 2024 (dag van kandidaatstelling) de Nederlandse nationaliteit hebben, óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie. 

Hoe werkt stemmen

Neem uw stempas en een identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Een identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Meer weten over hoe u kunt stemmen? Bekijk dan de instructie 'Hoe werkt stemmen'.  

Iemand voor u laten stemmen (volmacht)

Kunt u niet zelf naar het stembureau komen? Bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dit doet u met een volmacht.

Stemmen in een andere gemeente (kiezerspas)

Wilt u stemmen in een andere gemeente? U kunt een kiezerspas aanvragen.

Waar u kunt stemmen

U mag op elk stembureau in de gemeente Utrecht uw stem uitbrengen. Op uw stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt. Maar u bent niet verplicht om daar te stemmen.

Bekijk de locaties van alle stembureaus in Utrecht

Bekijk het overzicht van toegankelijke stembureaus in Utrecht

In het buitenland tijdens de verkiezing

Bent u op 6 juni in het buitenland? Ook dan kunt u op verschillende manieren stemmen. Bekijk hoe u kunt stemmen vanuit het buitenland.

Op wie kunt u stemmen (kandidaten) 

We bezorgen de kandidatenlijsten in de week van 21 tot en met 25 mei huis-aan-huis. Hebt u deze niet ontvangen? Neem dan contact met ons op via verkiezingen@utrecht.nl of 030 - 286 20 02.   

Informatie voor politieke partijen

Doet u met uw partij mee met de verkiezing? Lees onder andere over verkiezingsborden en flyeren. Bekijk de informatie voor politieke partijen

Helpen op het stembureau of bij het tellen van de stemmen

Vindt u het leuk om op donderdag 6 juni op een stembureau te helpen? Dan kunt u zich aanmelden als stembureaulid of (plaatsvervangend) voorzitter. Dit kan voor de hele dag, of u kunt ook helpen in een 'shift'. Wilt u vanaf 20.45 uur helpen met het tellen van de stemmen? Dan kunt u zich aanmelden als teller.

Bij uw aanmelding kunt u zelf kiezen op welk stembureau u wilt helpen. U kunt dus kiezen voor een stembureau bij u in de buurt, of juist op een andere  locatie. Op vrijdag 7 juni tellen we de stemmen in de Jaarbeurs. Ook daar kunt u komen helpen, als teller, tafelleider of stembusrunner. We kunnen uw hulp goed gebruiken!  

Meer informatie en aanmelden

Uitslagen vorige verkiezingen in Utrecht

Bent u benieuwd hoe Utrechters stemden tijdens andere verkiezingen? Bekijk de uitslagen van vorige verkiezingen in Utrecht.

Information in English 

As a European citizen living in the Netherlands you may choose to vote for the Dutch members of the European elections. The registration deadline to vote for the upcoming election on 6 June 2024 has passed. Do you wish to register as a voter in the Netherlands for future elections? Contact verkiezingen@utrecht.nl to receive a declaration form.

Hulp en contact Verkiezingen

Telefoon

030 – 286 20 02

E-mail

verkiezingen@utrecht.nl

Bezoekadres

Stadskantoor
Stadsplateau 1, Utrecht