Bestuur en organisatie Verkiezingen

Op woensdag 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing.

Bekijk de informatie over:

Wie mag stemmen

Om te stemmen voor de leden van de Tweede Kamer moet u 18 jaar of ouder zijn. U moet op 1 februari 2021 (dag kandidaatstelling) de Nederlandse nationaliteit hebben.

Coronavirus

We houden tijdens de verkiezingen rekening met de coronamaatregelen. Zo kunnen alle kiezers veilig hun stem uitbrengen.

Bekijk de coronamaatregelen voor de Tweede Kamerverkiezing
Bekijk de infographic 'Maatregelen in het stemlokaal'
Bekijk de infographic 'Hoe kunt u stemmen'

U krijgt tijdens deze verkiezing een eigen rood potlood. U mag dit potlood mee naar huis nemen.

Helpen op een stembureau

Voor de Tweede Kamerverkiezing hebben we veel vrijwilligers nodig. We zijn blij verrast door het enthousiasme van alle Utrechters die zich al aangemeld hebben. We zoeken alleen nog mensen voor de centrale stemopneming en overige functies. Bekijk de vacatures.

Vervroegd stemmen

Valt u in een risicogroep door het coronavirus? Dan mag u al op 15 of 16 maart stemmen.

Briefstemmen

Als u 70 jaar of ouder bent, mag u stemmen per brief. U krijgt een stempluspas en een briefstempakket met uitleg. U hoeft niet per brief te stemmen; u mag ook naar een stembureau op 15, 16 of 17 maart.

Waar kunt u stemmen op 17 maart

U mag op elk stembureau in de gemeente Utrecht uw stem uitbrengen. Op uw stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt. Maar u bent niet verplicht om daar te stemmen. Bekijk de locaties van alle stembureaus.

Druktemeter

Op 15, 16 en 17 maart kunt u via een link op deze pagina zien hoe druk het is bij elk stembureau. Zo kunt u een rustig moment uitkiezen om te gaan stemmen. Of naar een ander stembureau bij u in de buurt gaan, als het daar rustiger is.

Meenemen naar het stembureau

Neem het volgende mee naar het stembureau:

  • Uw stempas
  • Een identiteitsbewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. U identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Hoe werkt stemmen

Stemt u voor de eerste keer? Of wilt u weten hoe stemmen nu precies werkt? Bekijk dan de instructie 'Hoe werkt stemmen'. U mag ook uitleg vragen op het stembureau.

Op wie kunt u stemmen (kandidaten)

Bekijk de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezing op de website van de Kiesraad. We bezorgen de kandidatenlijst in de tweede week van maart bij u thuis. Hebt u deze niet ontvangen? Neem dan contact met ons op via verkiezingen@utrecht.nl of telefoonnummer 14 030.

Stempas

U ontvangt uw stempas op zijn laatst 20 februari. Hebt u geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan een nieuwe stempas aan. Dit kan tot 12 maart 17.00 uur.

Iemand voor u laten stemmen (volmacht)

Kunt u niet zelf naar het stembureau komen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dit doet u met een volmacht.

Stemmen in een andere gemeente (kiezerspas)

Wilt u stemmen in een andere gemeente? Dan hebt u een kiezerspas nodig. U kunt deze aanvragen tot 12 maart 17.00 uur.

Stemmen met een beperking

Blind of slechtziend

In Utrecht is een stembureau speciaal ingericht voor blinden en slechtzienden. Dit stembureau is ook geschikt voor mensen die niet kunnen lezen. Bekijk waar u kunt stemmen met een stemmal.

Doof of slechthorend

Ook is er een speciaal gebarentalig stembureau. Bekijk waar u kunt stemmen met een gebarentolk.

Lichamelijke beperking

Kunt u niet goed lopen, of gebruikt u bijvoorbeeld een rolstoel of rollator? Dan kunt u bij de meeste stembureaus in Utrecht gewoon stemmen. Op de pagina met alle stembureaus ziet u welke stembureaus volledig toegankelijk zijn.

Stemmen vanuit het buitenland

Woont u in het buitenland? Of bent u 17 maart tijdelijk in het buitenland? Kijk dan hoe u kunt stemmen vanuit het buitenland.

Opkomst en uitslagen volgen

U kunt op de verkiezingsdag de opkomst live volgen.

Op maandag 22 maart om 10.00 uur stelt het hoofdstembureau de uitslag van de kieskring Utrecht vast. De kieskring Utrecht is de hele provincie Utrecht. Deze zitting is openbaar. We plaatsen later meer informatie over hoe u de zitting (online) kunt bijwonen.

De Kiesraad maakt de definitieve uitslag bekend op 26 maart.

Uitslagen vorige verkiezingen in Utrecht

Bent u benieuwd hoe Utrechters stemden tijdens andere verkiezingen? Bekijk de uitslagen van vorige verkiezingen in Utrecht.

Hulp en contact Verkiezingen

Telefoon

14 030

E-mail

verkiezingen@utrecht.nl

Bezoekadres

Stadskantoor
Stadsplateau 1, Utrecht