nieuwsbericht gemeente Utrecht

InContact Bijzonder is dit jaar de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs, de prijs voor een organisatie, onderneming of activiteit waar mensen met een handicap zich welkom voelen. InContact Bijzonder is opgezet door twee ervaringsdeskundige adviseurs en moeders van zorgintensieve kinderen. Saida Al Ayachi en Shirin van Rooijen zijn een verbinding tussen ouders met zorgintensieve kinderen en de zorgwereld. InContact Bijzonder wint € 3.000,-.

 

Linda Voortman, wethouder Inclusie en Diversiteit: ‘Via InContact Bijzonder kunnen ouders met elkaar ervaringen uitwisselen. Ook organiseert dit initiatief activiteiten zodat bijvoorbeeld kinderen met een zorgintensieve behoefte samen kunnen spelen met kinderen zonder deze behoefte. Zo kunnen ze beter meedoen in de maatschappij. Dát is pas echt inclusie. Wat mij betreft is InContact Bijzonder een terechte winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2023’

Verbinding tussen ouders en de zorgwereld

Saida en Shirin zijn een schakel tussen ouders met zorgintensieve kinderen en de zorgwereld. Het creëren van begrip, verbinding maken en bruggen bouwen is een missie die hen op het lijf geschreven is. Zij creëren bewustwording in de omgeving, bij zorgverleners, maatschappelijke hulpverleners, medische professionals, studenten, mensen die activiteiten organiseren voor kinderen, ondernemers en leeftijdsgenoten van hun kinderen. Dit doen zij door informatie en expertise te delen. Ook organiseren zij oudercontactmomenten met andere ouders in dezelfde situatie. Met hun werk brengen zij kinderen met een beperking in contact met kinderen zonder beperking. Dit doen ze door het samen spelen en sporten te stimuleren.

Tweede prijs

Alle andere zeven genomineerden delen de tweede prijs en ontvangen ieder € 500,-.

Bij Bosshardt Kanaleneiland - De buurthuiskamer is van en door de buurt. Ontmoeting, het omkijken naar elkaar, goede gesprekken en gezellig samen optrekken staan centraal. 

De Sterkplaats - De STERKplaats Utrecht is onderdeel van de LFB: de organisatie voor en door mensen met een (licht) verstandelijke beperking (lvb). Zij leiden jongvolwassenen met een (l)vb op tot ervaringsdeskundige. 

Indekerngezond - Indekerngezond is een wijkplatform en ontmoetingsplek in Leidsche Rijn Centrum. Het is gestart vanuit inwoners, voor en door de buurt. Zij zijn er voor iedereen die in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern en omgeving woont of werkt. Alle activiteiten bij Indekerngezond gaan om positieve gezondheid. 

Landhuis in de stad - Restaurant Landhuis in de Stad is een toegankelijke plek waar iedereen welkom is. In het team werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee in de keuken of bediening, met een vaste begeleider als aanspreekpunt. Ze organiseren laagdrempelige activiteiten om Utrechters met elkaar in contact te brengen, zoals de Aanschuiftafel, spelletjesavonden en livemuziek-avonden door jong Utrechts talen.

Newws Utrecht - Newws Utrecht is een nieuw concept van De Wereldwinkel. De winkel is rolstoeltoegankelijk: de looppaden zijn breed zodat de hele winkel ook vanuit een rolstoel te bekijken is. Er staat een grote tafel waaraan bezoekers even kunnen zitten, een kaartje schrijven of een praatje houden met iemand.

Paratus Plus - Paratus Plus is een inclusieve werkplaats voor 16+ jongeren met extra leer- en ontwikkelbehoeften. Deze jongeren staan midden in de samenleving en krijgen de kans om zich te ontplooien in realistische leeromgevingen en op stageplekken.

Stut Theater - Stut Theater is een theatergezelschap in Utrecht. Zij realiseren verschillende soorten gemeenschappelijke theaterprojecten vanuit hun eigen artistieke aanpak waarbij ze kunst en welzijn combineren. Stut voorstellingen gaan over verschillende maatschappelijk onderwerpen zoals polarisatie, gender, mentale gezondheid en dakloosheid. 

Meer over de Toegankelijkheidsprijs

Utrecht werkt samen aan Toegankelijkheid

De afgelopen jaren tekenden maar liefst 26 partijen het Stadsakkoord “Utrecht voor iedereen toegankelijk’. Op 4 oktober a.s. zetten nog eens vier nieuwe partijen hun handtekening. Dit zijn Bibliotheek Utrecht, Tivoli Vredenburg, Fietsmaatjes en Nederlands Film Festival. We nodigen partijen in de stad uit om ook partner te worden.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht