nieuwsbericht gemeente Utrecht

De gemeente gaat Utrechters in armoede deze winter extra helpen. Vooral gezinnen krijgen een steuntje in de rug. Tieners krijgen extra geld via de U-pas om bijvoorbeeld de gestegen kosten voor schoolspullen en sportcontributies te kunnen betalen. Ook geeft de gemeente, via de kledingpas, nog eens 2500 kinderen de mogelijkheid om warme kleding te kopen. Daarmee hebben ongeveer 10.000 kinderen warme kleren voor de winter.

Noodzakelijk

“De koopkrachtcrisis houdt aan en ook in 2023 blijven de prijzen hoog. Het is noodzakelijk om extra maatregelen te treffen om te voorkomen dat onze inwoners door het ijs zakken deze winter”, zegt wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen). “We hebben speciaal aandacht voor gezinnen. Want kinderen moeten deze winter een warme jas hebben en mee kunnen blijven doen met hun leeftijdsgenootjes.”

Zes maatregelen in 2023

De gemeente Utrecht heeft gesprekken gehad met inwoners en gevraagd wat er nodig is. Op basis daarvan zijn in totaal zes koopkrachtmaatregelen voor 2023 bepaald. Naast de genoemde verhoging van het U-pas-tegoed, verstrekt Utrecht ook meer subsidie aan het Rode Kruis en Stichting Leergeld voor respectievelijk het uitdelen van voedselbonnen aan mensen in acute nood en hulp aan gezinnen in armoede.

Ook wordt het sleutelpersonennetwerk uitgebreid en verstevigd zodat we meer inwoners bereiken die we zelf nu niet bereiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om inwoners met een taalbarrière of inwoners die weinig vertrouwen hebben in overheidsinstanties. “We willen dat inwoners weten waar ze recht op hebben”, zegt Voortman. “Mijn oproep is ook echt: maak gebruik van onze regelingen als je hulp nodig hebt. We zijn er voor je. Kijk op Utrecht.nl/rondkomen of kom langs bij de Geldzaak op één van de 7 locaties in de stad.”

Daarnaast krijgen alle inwoners die tot nu toe ook een energievergoeding hebben ontvangen in februari automatisch 500 euro energievergoeding uitgekeerd. En er wordt geld opzij gezet om initiatieven op het gebied van armoede en schulden uit de stad te kunnen financieren.

Energievergoeding

Eerder kwam de gemeente Utrechters in (dreigende) armoede ook al tegemoet bij hun energierekening. Zo kunnen Utrechters met een inkomen tot 150 procent van het sociaal minimum de energievergoeding aanvragen. Utrecht is van de grote steden de enige stad die die de energievergoeding tot dit inkomensniveau toepast.

De raadsbrief over de koopkrachtmaatregelen is hier te vinden.

Foto: Wethouder Linda Voortman 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht