Ondernemen Veilig ondernemen

Politiebus in winkelstraat

Als ondernemer kunt u veel doen om uw omgeving veiliger te maken. Een veilige omgeving zorgt voor meer omzet, een prettige werkomgeving voor medewerkers, een aantrekkelijke sfeer voor bezoekers en daarmee een leefbare stad. De gemeente denkt hierin graag met u mee. 

Investeren in de veiligheid in en om uw bedrijf hoeft niet altijd veel geld te kosten. Met een paar simpele aanpassingen kunt u al veel bereiken. Ook door overlast meteen te melden of aangifte te doen, werkt u mee aan een veilig Utrecht.

Voorkom een overval

Overal waar geld of waardevolle spullen liggen, kan een overval plaatsvinden. Neem daarom vooraf (beveiligings)maatregelen en weet wat u moet doen als het toch gebeurt. Wilt u weten hoe u het beste een overval kunt voorkomen? Of hoe u moet reageren tijdens en na een overval? Volg dan de gratis online training en lees de tips op veilig ondernemen begint hier. Schakel na een beroving eventueel slachtofferhulp na een overval in voor uzelf en/of uw medewerkers.

Voorkom brand

Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in en om uw bedrijfspand. Neem daarom maatregelen om de kans op brand te voorkomen of te beperken. Meer weten over het voorkomen van brand in uw bedrijf? Op www.checklistbrand.nl vindt u praktische informatie en krijgt u advies op maat.

Vergunning of melding

Wanneer u een gebouw gebruikt om veel mensen samen te laten komen, moet dit brandveilig zijn. U moet in sommige gevallen de vergunning brandveilig gebruik van gebouwen aanvragen. Dit is niet altijd nodig, soms is de melding van brandveilig gebruik gebouwen voldoende.

Reken af met winkeldiefstal

Winkeldiefstal kost ondernemers geld. Veel geld. Niet alleen door schade aan spullen en het verlies van omzet. Maar ook de tijd om de winkeldiefstal af te handelen, is een grote kostenpost. Als winkelier kunt u daarom uw schade melden bij SODA. Soda helpt om de indirecte schade terug te krijgen van de winkeldief. Alle winkels in Utrecht doen hier gratis aan mee. Voorwaarde is wel dat u de winkeldief aanhoudt en aangifte doet bij de politie.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Ondernemers in winkelgebieden en bedrijventerreinen kunnen het niet alleen. Gemeente, politie en brandweer ook niet. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) helpt mensen en organisaties om afspraken te maken om overlast en criminaliteit in hun omgeving aan te pakken. Samen brengen ze de veiligheidsproblemen in kaart en zoeken ze naar oplossingen.

logo Keurmerk Veilig Ondernemen

Door veiligheidstrainingen, betere (straat)verlichting, meer toezicht en maatregelen om brand te voorkomen, zorgt iedereen voor een veilige, schone en goed onderhouden omgeving. Deze winkelgebieden en bedrijventerreinen ontvangen het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Veiligheidsscan

Hebt u een onderneming met maximaal 50 fte’s in dienst? Vul dan de (gratis) online Veilig-Ondernemen-Scan in. Binnen 5 minuten weet u welke risico’s uw bedrijf loopt en wat u hiertegen kunt doen.

Politie

Bij alle KVO-gebieden in Utrecht is ook de politie een overlegpartner in het samenwerkingsverband.  De politie maakt met ondernemers duidelijke afspraken voor betere afstemming op het winkelgebied of bedrijventerrein. 

Burgernet

Helpt u de politie bij het zoeken naar een vermist of verdacht persoon? Meld u dan aan bij Burgernet. Burgernet biedt u, ook als u niet in de gemeente woont maar er wel werkt, de mogelijkheid om u aan te melden op uw werkadres. Bij aanmelding op uw werkadres wordt u verzocht uw zakelijke contactgegevens te vermelden, inclusief een (vast of mobiel) telefoonnummer met nummerherkenning.

Burgernet.nl

Meer informatie

Hulp en contact Veilig ondernemen

Telefoon

14 030

Overlast melden

Doe een melding

Spoed

Bel de politie via 112