Veilig ondernemen

Als ondernemer kunt u veel doen om uw omgeving veiliger te maken. Een veilige omgeving zorgt voor meer omzet, een prettige werkomgeving en een aantrekkelijke sfeer voor bezoekers. Met een paar simpele aanpassingen kunt u al veel bereiken. Op deze pagina leest u wat u kunt doen en welke instanties u daarbij kunnen helpen.

Overlast melden

Door overlast meteen te melden werkt u mee aan een veilige omgeving. U kunt gemakkelijk online een melding doorgeven aan de gemeente. Bijvoorbeeld over afval, verkeer of vandalisme.

Meld overlast

Ziet u een verdachte situatie in de omgeving? Meld dit direct bij de politie via 112. Dit vergroot de kans op een heterdaad.

Een overval voorkomen: dit kunt u doen

U hoopt dat het uw onderneming nooit overkomt, maar overal waar geld of waardevolle spullen liggen, kan een overval plaatsvinden. Gelukkig kunt u maatregelen nemen om de kans op een overval te verkleinen.

  • Download de poster met 10 tips om een overval te voorkomen (pdf, 58 kB) en hang deze op een plek waar alle medewerkers het kunnen zien.
  • Bespreek met uw medewerkers wat zij kunnen doen als er een overval is. De politie adviseert om tijdens een overval altijd het RAAK-principe toe te passen. Download een poster met korte uitleg van het RAAK-principe (pdf, 36 kB).
  • Volg gratis de online training en leer hoe u verdacht gedrag herkent en zelf veiligere patronen kunt aanleren. Laat ook uw medewerkers deze korte training volgen, zodat u samen alert kunt zijn.

Reken af met winkeldiefstal

Winkeldiefstal kost ondernemers geld. Veel geld. Niet alleen door schade aan spullen en het verlies van omzet, maar ook door de tijd om de winkeldiefstal af te handelen. Als winkelier kunt u daarom uw schade melden bij SODA. SODA helpt om de indirecte schade terug te krijgen van de winkeldief. Als winkelier in Utrecht kunt u hier gratis aan mee doen.

Meld u eenvoudig online aan

Brand voorkomen: dit kunt u doen

Helaas ontstaat er ieder jaar bij een groot aantal ondernemingen brand. Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in en om uw bedrijfspand. Neem daarom maatregelen om de kans op brand te beperken. Op Checklist Brand.nl kunt u een korte test invullen over de brandveiligheidsrisico’s van uw onderneming. Zo krijgt u praktisch advies op maat.

Gebruikt u een gebouw om veel mensen samen te laten komen? Dan moet dit brandveilig zijn. In sommige gevallen moet u een melding doen van brandveilig gebruik gebouwen voldoende.

Veilig online ondernemen

Veel ondernemers lopen risico om slachtoffer te worden van digitale criminaliteit. 1 op de 5 MKB-ers is al eens slachtoffer van cybercriminelen geweest. Vaak begint het met een e-mail die van een vertrouwde afzender lijkt te komen. In dit soort mails vragen criminelen op een link te klikken of een bestand te openen. Die fout is zo gemaakt. Daarom is het extra belangrijk om alert te zijn en te voorkomen dat ook uw onderneming slachtoffer wordt van cybercrime. Hoe?

  • Bezoek de site van het Digital Trust Center, daar vindt u informatie en advies over digitale weerbaarheid voor uw onderneming. U kunt onder andere een gratis MKB Phishing test doen en leren over de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.
  • Test de cyberweerbaarheid van uw bedrijf met hulp van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit is een onafhankelijke stichting die u graag helpt bij veilig (digitaal) ondernemen.
  • Bezoek de website Cybernetwerk Utrecht. Hier vindt u tips, trainingen, voorlichtingen en webinars over veilig online ondernemen. Ook kunt u een zelf een korte vragenlijst invullen om te bepalen of uw bedrijf voldoende beschermd is tegen cybercriminelen.

Video: Cybernetwerk, veilig ondernemen in een digitale wereld

Beluister deze video met audiodescriptie

Partners in veilig ondernemen

Keurmerk Veilig Ondernemen

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) helpt ondernemers, hulpdiensten en de overheid om samen afspraken te maken om overlast en criminaliteit aan te pakken. Samen brengen de partijen de veiligheidsproblemen in de omgeving in kaart. Er wordt gezocht naar oplossingen, zoals betere (straat)verlichting, meer toezicht, veiligheidstrainingen of maatregelen om brand te voorkomen.

Midden- en kleinbedrijf Nederland biedt kosteloze procesbegeleiding voor het Keurmerk Veilig Ondernemen. Voor meer informatie over het Keurmerk Veilig Ondernemen, kunt u contact opnemen met uw wijkbureau.

Burgernet

Via Burgernet krijgt u een bericht op uw telefoon als er een incident in de buurt is. Zo wordt de kans groter dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord. Burgernet biedt de mogelijkheid om u aan te melden op uw werkadres, zodat u op de hoogte bent van incidenten rondom uw werkomgeving.

Meer informatie

Hulp en contact Veilig ondernemen

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed

Bel de politie via 112