Proef met schone bevoorrading horeca binnenstad

Gemeente en horecagroothandels zoeken naar een betere en schonere manier voor het bevoorraden van de horeca. Doel is om niet langer met draaiende motor stil te staan voor elk afleveradres.

Locaties ‘Stop & Drop’

Er zijn nu 7 plekken gemaakt waar de koelwagens aan de stekker kunnen en de motor uit. Hier kan 1 vrachtwagen staan. Vanuit hier vindt de bevoorrading van de horeca plaats met kleine rolkarretjes.

  1. Neude
  2. Korte Minrebroederstraat (Stadhuisplein)
  3. Minrebroederstraat
  4. Lange Jansstraat
  5. Weide Doelen
  6. Domplein
  7. 't Wed

De plaatsen op de Neude en Korte Minrebroederstraat zijn alleen van 7.00 tot 11.30 uur beschikbaar voor de horecagroothandel met een vergunning. De overige plekken zijn algemene laad- en losplekken met een stekker. We kijken samen met de groothandels naar uitbreiding van de locaties. Ook kunnen binnenkort andere groothandels die gebruik maken van koelwagens aansluiten.

Waarom nieuwe manier bevoorraden?

Leveranciers van gekoelde producten leveren nu nog voor de deur van verschillende horecabedrijven in de binnenstad af. De dieselmotor draait door door tijdens levering. Zo blijft de lading in de wagen koel. Dit zorgt voor stank- en geluidsoverlast en uitstoot van schadelijke stoffen.

Om deze overlast te verminderen is het plan om de bevoorrading van de binnenstad meer vanuit vaste plekken uit te gaan voeren. Daar moet dan een aansluiting voor elektriciteit zijn. Dan kan de koeling tijdens het bevoorraden op de stekker en de motor dus uit.

Het idee is ontstaan uit een gesprek met bewoners en winkeliers om de bevoorrading van horeca en winkels in de binnenstad slimmer, schoner en stiller te maken. De gemeente en 3 horecagroothandels hebben samen de handen ineen geslagen om dit idee uit te voeren.

Samenwerking

Stop&Drop is een samenwerking met Goedopweg (een samenwerkingsverband van de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, de gemeenten Utrecht en Amersfoort en het bedrijfsleven verenigd in de U15) en Green Deal Zero Emission Stadslogistiek.

Hulp en contact Goederenvervoer

Telefoon

14 030

E-mail

stadslogistiek@utrecht.nl

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht