De Nieuwe Defensie

Op de plek van het vroegere defensieterrein komt een autoluwe, groene, duurzame buurt 950 energiezuinige woningen. Met veel verschillende architectuur en woningtypen en met veel ruimte voor groen en rustige plekken.

Wat komt er?

 • 950 energiezuinige woningen in totaal:
  • 220 sociale huurwoningen
  • 100 middenhuur woningen met een huurprijs tot € 1.000 per maand
  • 150 koopwoningen tot het maximale bedrag waarbij de nationale hypotheekgarantie (NHG) geldt
  • 480 koopwoningen in de vrije sector
 • verschillende woonblokken met een gedeelde binnentuin
 • een 70 meter hoge woontoren aan de Overste den Oudenlaan
 • een toren van maximaal 35 meter hoog aan de kant van het kanaal
 • parkeerplekken onder de gebouwen, met elektrische laadpalen
 • volop ruimte voor parkeren van fietsen
 • een nieuw park aan het Merwedekanaal
 • groene speelplekken

Nieuwe bomen zorgen voor groen, wateropvang en verkoeling. Opvallend is het park op de daken van de woningen in blok 3. Dit dakpark ('sky-walk') verbindt een aantal dak(moes)tuinen met elkaar en biedt een mooi uitzicht over de stad.

Het wordt een moderne stadswijk met een variatie aan bewoners. Er wonen hier straks starters, gezinnen en senioren. Met alle voorzieningen van de stad op korte fiets- en loopafstand. Denk aan een buurtsupermarkt, horeca, huisarts of een sportschool. Zo ontstaat op deze bijzondere plek - pal naast rijksmonument Villa Jongerius - een eigentijdse stadswijk.

De Nieuwe Defensie is onderdeel van de Merwedekanaalzone.

Huurwoningen en koopwoningen

In het plan van De Nieuwe Defensie is gekozen voor een gemengd woonprogramma met sociale huurwoningen en koopwoningen. De koopwoningen gaan gefaseerd in verkoop. De eerste fase bestaat uit 211 koopwoningen. Dit eerste aanbod aan koopwoningen bestaat uit overwegend ruime gezinswoningen, grote appartementen en penthouses. In de eerste fase worden ook 80 sociale huurwoningen gebouwd voor woningcorporatie Woonin.

Extra sociale huur, middenhuur en betaalbare koop

Het project krijgt er 350 betaalbare woningen bij bovenop de 600 woningen uit het eerste plan. Dat zijn de gemeente Utrecht, projectontwikkelaar BPD en Woonin overeengekomen.

Betaalbare woningen zijn:

 • sociale huurwoningen
 • huurwoningen met een huurprijs tot € 1.000 per maand (middenhuur)
 • koopwoningen tot het maximale bedrag waarbij de nationale hypotheekgarantie (NHG) geldt.

De 350 woningen bestaan uit 100 sociale huurwoningen, 100 middeldure huurwoningen en 150 betaalbare koopwoningen.

De gemeenteraad heeft de komst van deze extra woningen op 10 maart 2022 goedgekeurd. Het bestemmingsplan heeft eerst ter inzage gelegen, zodat iedereen kon reageren. Er kwamen 2 reacties (zienswijzen). De reacties leidden niet tot aanpassingen.

Door de toevoeging van 350 betaalbare woningen wordt bijna 50% van de woningen in deze buurt een betaalbare woning zoals hierboven omschreven. De extra woningen hebben geen gevolgen voor de grootte van de gebouwen in het plan.

Inschrijven voor koop- of huurwoning

Wilt u zich inschrijven voor een woning in De Nieuwe Defensie?

Buurtagenda Dichterswijk

Bewoners uit de Dichterswijk maken zich zorgen over wat alle ontwikkelingen voor hun woonomgeving betekenen. De gemeente begrijpt deze zorgen. We bekijken samen met bewoners hoe we de plannen zo goed mogelijk kunnen afstemmen op de bestaande buurt. Hiervoor is onder andere een Buurtagenda Dichterswijk opgesteld.

Lees de Buurtagenda Dichterswijk (pdf, 463 kB)

Straten vernoemd naar Utrechtse verzetsgroepen en vrouwelijke verzetshelden

De straten van de buurt De Nieuwe Defensie krijgen namen van vrouwelijke verzetshelden en verzetsgroepen. Zo eren we verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Utrecht actief waren. Bij de vernoeming van individuele verzetshelden is er bewust voor gekozen vrouwen te vernoemen.

De straten van De Nieuwe Defensie krijgen de volgende namen: Regina Landzaatpad, Elisabeth Brugsmapromenade, Hebe Kohlbruggeweg, Mien Temmingpromenade, Greet Brinkhuispromenade, Geertje Zijlstrahof, Paulina van Crombruggehof, Jet Berdenis van Berlekomhof, Cornelia Moeslaan, Nel van der Speklaan, Petronella Mulderstraat, Sijtske Innikelhof, Maria Parélaan, Petronella Ketelpromenade, de Gezusters Korverpromenade, de Oranje Vrijbuiterslaan, -kade en -brug, Utrechts Kindercomitéstraat en de Laan van Verzetsstrijders.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Januari 2022Na de kerstvakantie begint het bouwen van de woningen op de parkeergarage
Eind 2022Eerste bewoners in De Nieuwe Defensie
2026De Nieuwe Defensie klaar

Wat is al gebeurd?

Contact over de werkzaamheden

De aannemer plaatst op www.eracontourbouwt.nl regelmatig berichten over de verschillende werkzaamheden aan De Nieuwe Defensie.
Hebt u vragen of meldingen over de werkzaamheden aan De Nieuwe Defensie? Neem dan contact op met ontwikkelaar Era Contour via delian.degier@eracontour.nl.

De provincie Utrecht heeft via een subsidie bijgedragen aan de sloop en sanering van het defensieterrein.

Hulp en contact Merwedekanaalzone

Telefoon

14 030

E-mail

merwedekanaalzone@utrecht.nl